Surowy majonez wer.1

Składniki:
- 200 gram moczonych orzechów nerkowca
- Sok z połowy pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
----
Surowa Musztarda

Składniki:
- gorczyca biała
- gorczyca czarna
- ocet jabłkowy ( jeden z najzdrowszych )
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- woda
Nie wiem jakie Wy macie opakowania gorczycy, ale ja miałem duże. Więc na oko wziąłem po połowie z każdego. Gorczycę zmieliłem w młynku do kawy, ale jak macie dobry blender to możecie zmielić w blenderze.
Po zrobieniu swojej pierwszej musztardy, wiem, że dużo zależy od grubości mielenia
Im drobniej tym lepiej.
Do takiej ilości wlałem 2.5 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny i dolałem wody aby uzyskać dobrą konsystencję.
Troszkę pieprzu i soli do smaku.
To wszystko włożyłem do lodówki na 24 godziny aby się ?przegryzło?
---------
Dip Słonecznikowo-Pomidorowy

- 300 gram namoczonych pestek słonecznika
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1 mały pomidor
- 1/2 pęczka pietruszki
Wszystkie składniki mielimy w blenderze lub malakserze.
http://surowadieta.pl/dip-slonecznikowo-pomidorowy/