Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 25734
Komentarzy: 26
Założony: 23 lipca 2012
Ostatni wpis: 21 czerwca 2013

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
katia999999

kobieta, 35 lat, Warszawa

164 cm, 61.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

22 marca 2013 , Skomentuj

Surowe Ferrero Rocher


Składniki:

  • 2 porcje orzechów laskowych
  • 2 porcje słonecznika
  • 1/2 porcji orzechów brazylijskich (opcjonalnie)
  • 3 porcje daktyli bez pestek
  • 1 1/2 porcji rodzynek
  • 1/2 porcji żurawiny
  • cynamon
  • kakao/karob

Mielimy w blenderze lub malakserze orzechy ze słonecznikiem.

Przesypujemy do osobnego naczynia. W blenderze mielimy daktyle i rodzynki (można dodać trochę wody).
Na koniec wszystko mieszamy i formujemy kulki.
Ja ułożyłem je na talerzu i suszyłem na słońcu. Jeżeli nie macie takiej możliwości to możecie je podsuszyć w suszarce.

 Co ważniejsze są bardzo zdrowe. Są SUROWE :)

http://surowadieta.pl/surowe-ferrero-rocher/

22 marca 2013 , Skomentuj

Surowy majonez wer.1

Składniki:

  • 200 gram moczonych orzechów nerkowca
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

----

Surowa Musztarda

Składniki:

  • gorczyca biała
  • gorczyca czarna
  • ocet jabłkowy ( jeden z najzdrowszych )
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • woda

Nie wiem jakie Wy macie opakowania gorczycy, ale ja miałem duże. Więc na oko wziąłem po połowie z każdego. Gorczycę zmieliłem w młynku do kawy, ale jak macie dobry blender to możecie zmielić w blenderze.

Po zrobieniu swojej pierwszej musztardy, wiem, że dużo zależy od grubości mielenia :) Im drobniej tym lepiej.

Do takiej ilości wlałem 2.5 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny i dolałem wody aby uzyskać dobrą konsystencję.
Troszkę pieprzu i soli do smaku.

To wszystko włożyłem do lodówki na 24 godziny aby się ?przegryzło?

---------

Dip Słonecznikowo-Pomidorowy

  • 300 gram namoczonych pestek słonecznika
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 pęczka pietruszki

Wszystkie składniki mielimy w blenderze lub malakserze.

http://surowadieta.pl/dip-slonecznikowo-pomidorowy/


22 marca 2013 , Komentarze (2)

Składniki :

1. brokuł

2. pomidor

3. awokado

4. suszone pomidory – bazylia-czosnek

5. sól morska

6. olej lniany

22 marca 2013 , Skomentuj

Składniki:

Kroimy wszystkie warzywa w paski lub w przypadku kalafiora i brokuła w różyczki. Nadają się:

  • Papryka
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Cukinia
  • Burak
  • Rzodkiewka
  • Brukiew
  • Marchewka
  • Pieczarka
  • Ogórek
  • cokolwiek sobie wymyślimy :)

Dip:

  • 200 gram moczonych przez 12 godzin pestek dyni lub słonecznika
  • 1 papryka
  • 1/2 cukini
  • 1 dojrzałe avokado
  • 4 ząbki czosnku ( ja dałem pół główki)
  • odrobina soli morskiej
  • 3 łyżki stołowe ekologicznego sosu sojowego Tamari
  • szczypta chili i pieprzu

Wszystkie składniki zmielić w malakserze lub blenderze.

http://surowadieta.pl/zakaski-na-przyjecie-warzywa-dip/

21 marca 2013 , Komentarze (1)

1/4 główki białej kapusty
1 żółta papryka
1 duża marchewka
1 gałązka natki pietruszki
sól, pieprz , sok z cytryny , oliwa

Kapustę drobno pokroić , posolić i podusić rękoma by zmiękła. Dodać startą marchewkę , drobno pokrojoną paprykę i pietruszkę. Przyprawić.

21 marca 2013 , Skomentuj

Składniki:

  • 1 większy ogórek
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 papryki (ja użyłem żółtej, ale czerwona będzie lepsza)
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miso (fermentowana soja – zawiera dużo enzymów i zastępuje sól)
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wody

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

21 marca 2013 , Skomentuj

Zupa Dyniowa:

  • 3 szklanki posiekanej dyni
  • 2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayene
  • soli do smaku

Krem z Nerkowca:

  • 1 szklanka moczonych orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Najpierw wrzucamy do blendera moczone orzechy nerkowca (pamiętajmy, żeby najpierw je wypłukać), wodę i sól.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do osobnego naczynia.

Następnie wrzucamy do blendera wszystkie składniki zupy (nie musimy myć blendera po zrobieniu kremu) i mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nakładamy do miseczek lub talerzy, z wierzchu polewamy kremem z nerkowca. Można udekorować listkiem mięty i lekko posypać pieprzem cayene.

http://surowadieta.pl/pyszna-surowa-zupa-dyniowa/

16 marca 2013 , Komentarze (1)

Rolmopsy z cukinii


Rolmopsy nadają się na przekąskę przy okazji towarzyskiego spotkania lub bez okazji bo są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • małe cukinie
  • pomidory suszone w zalewie z oliwy
  • rukola
  • opcjonalnie tofu wędzone, lub ser wegański

Cukinię należy pokroić wzdłuż w cienkie pasy a następnie leciutko podgrzać na patelni z oliwą z obu stron, żeby zmiękła i nadawała się do zawijania.

Na wiotki pasek cukinii kładziemy suszonego pomidora w oliwie, 3 listki rukoli, można dodać kawałeczek tofu wędzonego lub wegańskiego sera.

Następnie plasterek zawijamy w rulonik i przekłuwamy patyczkiem żeby ustabilizować wszystkie składniki.

Cukinia ma delikatny maślany smak i w towarzystwie kwaskowego suszonego pomidora smakuje wybornie!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.