Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
DIPY/ musztarda/majonez (RAW)


Surowy majonez wer.1

Składniki:

  • 200 gram moczonych orzechów nerkowca
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

----

Surowa Musztarda

Składniki:

  • gorczyca biała
  • gorczyca czarna
  • ocet jabłkowy ( jeden z najzdrowszych )
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • woda

Nie wiem jakie Wy macie opakowania gorczycy, ale ja miałem duże. Więc na oko wziąłem po połowie z każdego. Gorczycę zmieliłem w młynku do kawy, ale jak macie dobry blender to możecie zmielić w blenderze.

Po zrobieniu swojej pierwszej musztardy, wiem, że dużo zależy od grubości mielenia :) Im drobniej tym lepiej.

Do takiej ilości wlałem 2.5 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny i dolałem wody aby uzyskać dobrą konsystencję.
Troszkę pieprzu i soli do smaku.

To wszystko włożyłem do lodówki na 24 godziny aby się ?przegryzło?

---------

Dip Słonecznikowo-Pomidorowy

  • 300 gram namoczonych pestek słonecznika
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 pęczka pietruszki

Wszystkie składniki mielimy w blenderze lub malakserze.

http://surowadieta.pl/dip-slonecznikowo-pomidorowy/


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.