Zupa Dyniowa:
- 3 szklanki posiekanej dyni
- 2 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayene
- soli do smaku
Krem z Nerkowca:
- 1 szklanka moczonych orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
Najpierw wrzucamy do blendera moczone orzechy nerkowca (pamiętajmy, żeby najpierw je wypłukać), wodę i sól.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do osobnego naczynia.
Następnie wrzucamy do blendera wszystkie składniki zupy (nie musimy myć blendera po zrobieniu kremu) i mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakładamy do miseczek lub talerzy, z wierzchu polewamy kremem z nerkowca. Można udekorować listkiem mięty i lekko posypać pieprzem cayene.
http://surowadieta.pl/pyszna-surowa-zupa-dyniowa/