Pamiętnik odchudzania użytkownika:
barbarossa1976

kobieta, 48 lat, Za Górami

166 cm, 72.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

7 kwietnia 2014 , Komentarze (4)

Olej z wiesiołka na odchudzanie

Wiesiołek jest również stosowany przez osoby z nadwagą lub otyłe. Nie tylko ułatwia on trawienie, ale również przyspiesza spalanie tłuszczów. Kwas gamma – linolenowy uaktywnia funkcje brunatnej tkanki tłuszczowej, której zadaniem jest spalanie zbędnego tłuszczu i przetwarzanie go na ciepło.  Badania dowiodły, że kobiety posiadają większą ilość brunatnej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni. Dlatego też stosowanie oleju z wiesiołka jest bardzo skuteczne podczas odchudzania przez kobiety.

Co ważne, olej z wiesiołka to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są tzw. „dobrymi” tłuszczami. W żadnym wypadku nie powodują odkładania się tkanki tłuszczowej, wręcz przeciwnie, ułatwiają jej spalanie. Ponadto kwas gamma – linolenowy oraz dihomogamma – linolenowy zapobiega magazynowaniu się tłuszczów.

Warto rozważyć odchudzanie olejem z wiesiołka, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny, nie powoduje odwadniania organizmu i żadnych szkód, a do tego posiada szereg innych właściwości prozdrowotnych. Dzięki niemu możemy nie tylko cieszyć się zdrowiem, ale również piękną figurą.

Piękna skóra, błyszczące włosy i mocne paznokcie

Oprócz zgrabnej sylwetki, dzięki oleju z wiesiołka możesz również mieć zdrową skórę, włosy i paznokcie. To szczególnie dobra wiadomość, dla tych, którzy narażeni są na brak snu, odwodnienie organizmu, niekorzystną dietę ubogą w owoce, warzywa i  nienasycone kwasy tłuszczowe.

31 marca 2014 , Komentarze (7)

DZIŚ BYŁ DLA MNIE FAJNY DZIEŃ BO ROBILAM PORZĄDKI W SZAFIE .I JAK SIĘ DOMYŚLACIE DUŻO CIUCHÓW POSZŁO DO SCHOWANIA BO ZA DUŻE .CZAS ZMIENIĆ GARDEROBĘ 

31 marca 2014 , Skomentuj

Papryka faszerowana mięsem, natką pietruszki i płatkami owsianymi.

Składniki

  • Pęczek natki pietruszki
  • ½ średniego pora
  • Sól, pieprz, zioła do smaku
  • Puszka pomidorów w kawałkach
  • 200g papryka czerwona (1 średniej wielkości )
  • 30g płatki owsiane (3 czubate łyżki stołowe )
  • 100g mięsa indyczego mielonego

Przygotowanie

Sos: Potrzebna będzie puszka pomidorów najlepiej w kawałkach, zawartość puszki wylewamy do garnka, dodajemy szczyptę suszonej bazylii. Dusimy około 10-15 minut. Kaloryczność (400 ml - 2 małe szklanki ) takiego sosu to tylko 80 kcal.

 

Paprykę umyć i wyjąć gniazdo nasienne. Następnie podsmażyć mięso mielone indycze na patelni teflonowej bez tłuszczu (około 5 minut ), odrobinę posolić. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojonego drobno pora, chwilkę poddusić (5 minut ), dodać posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do dekoracji ) i płatki owsiane. Powstałym farszem nadziać paprykę. Paprykę z farszem umieścić w garnku (dolać pół szklanki wody) do wody możemy dodać nieco curry (1 łyżeczkę od herbaty ). Na paprykę wylewamy przygotowany sos, całość przykrywamy. Paprykę dusimy około 30-40 minut do miękkości. 1 porcja to około 295 kcal , idealna na obiad.

Paprykę można też wypełnić farszem z pieczarek i cukinii. Polecamy też paprykę z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną i kawałkami szynki. Paprykę można wypełnić kawałkami papryki w innym kolorze z serem feta. Polędwica wieprzowa Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacinamy w środku i nadziewamy obranymi jabłkami. Tak przygotowaną porcję wkładamy do paro waru na kilkanaście minut.

 

Koreczki z soli. Rybę należy oprószyć przyprawami i posmarować koncentratem pomidorowym z bazylią. Rybę zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami. Gotujemy w parowarze

 

Sztuka wołowego mięsa. Sztukę wołowego mięsa trzeba wcześniej natrzeć solą zmiękczającą, potem posypać pieprzem, ziłami i włożyć do paro waru.

31 marca 2014 , Komentarze (3)

Roladki z indyka z mozzarellą, pomidorami i ziołami.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 plastry filetu z piersi indyka (240g)
  • pół kulki mozzarelli (60g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
  • świeża bazylia i kolendra
  • szczypta soli i pieprzu.

Mięso rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy po jednej stronie solą i pieprzem, następnie układamy cienkie plasterki mozzarelli (tak by nie wystawała z brzegów), pokrojonego w paseczki pomidora i zioła i zawijamy w „roladę”, owijamy folią aluminiową lub spinamy wykałaczkami i gotujemy na parze – ok. 25 min (obracając w połowie gotowania). Nie potrzeba specjalnego urządzenia tylko garnek z sitkiem do gotowania na parze, w którym gotujemy wodę – ilość tak by nie dotykała sitka.

Roladki wyjmujemy z folii i kroimy w plastry - tak by uwidocznić kolorowy środek.

Przepis na 2 porcje, każda 210 kcal (jedna roladka) - jeżeli do przepisu dodamy na 3 łyżki kaszy jaglanej to będzie ok. 310 kcal.

 

26 marca 2014 , Komentarze (6)

DZIŚ NA WADZE 71 JAK MI SIĘ TO PODOBA JAK JEST PO MOJEJ MYŚLI 

15 marca 2014 , Komentarze (2)

Wroclove Zumba - wake me up

15 marca 2014 , Komentarze (4)

SAŁATKA BROKUŁOWA 81kcal/100g


SKŁADNIKI:
- 500g brokułów
- 200g kukurydzy konserwowej
- 250g piersi z kurczaka
- 2g soli
- 2g pieprzu czarnego
- 30g majonezu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Brokuł krótko obgotować w osolonej wodzie, ostudzić i podzielić na różyczki.
2. Mięso z piersi kurczaka udusić na patelni , ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Dodać pozostałe składniki , doprawić solą , pieprzem , majonezem i wymieszać.              


WIOSENNA LEKKA SAŁATKA 18kcal/100g

SKŁADNIKI:
- 280g świeżego ogórka
- 280g pomidora
- 125g czerwonej papryki
- 200g sałaty
- 1 sos vinegret knorr

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokroić wszystkie składniki i polać gotowym sosem z torebki.                                                  SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 97 kcal/100g


SKŁADNIKI:
- 400g sałaty lodowej
- 100g roszponki
- 100g suszonych pomidorów w zalewie octowej
- 180g jogurtu naturalnego 2%
- 250g sera feta
- 25g grzanek ziołowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Sałatę posiekać i wymieszać z roszponką. Wyłożyć na półmisek.
2. Posypać suszonymi pomidorami oraz pokrojonym w kostkę serem feta.
3. Posypać grzankami i polać jogurtem.

15 marca 2014 , Skomentuj

ODCHUDZONY KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM 127 kcal/100g


SKŁADNIKI:
- 400g piersi z kurczaka
- 180g jogurtu naturalnego 2%
- 1szt. pomysłu na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
- 10g oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyrumienić na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek.
2. Dodać jogurt oraz pomysł na i mieszać do uzyskania gęstej konsystencji.

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 80kcal/100g

SKŁADNIKI:
- 330g mieszanki meksykańskiej mexico puszka
- 300ml wody
- 400g piersi z kurczaka
- 1 Fix do kurczaka po meksykańsku knorr

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokroić kurczaka w kostkę i udusić bez oleju na patelni ceramicznej.
2. Rozmieszać fix z wodą w garnku.
3. Dorzucić do garnka uduszone mięso oraz warzywa odsączone z wody.
4. Gotować 5 min.

KURCZAK Z PESTO 182 kcal/100g

SKŁADNIKI:
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 400 g
Pesto 18 g (6 łyżeczek)
Oliwa z oliwek 52 g (4 płaska łyżka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie umyć mięso i odciąć ewentualny tłuszcz.
2. Pokroić każdą pierś na równe 2 kawałki (tak żeby wyszły cienkie plastry) i roztłuc tłuczkiem.
3. Na każdy kawałek mięsa nałożyć 1 łyżeczkę zielonego pesto, a następnie zawinąć i wzmocnić wykałaczkami.
4. Obsmażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

INDYJSKI KURCZAK CURRY 102kcal/100g

SKŁADNIKI:
- 1,5kg piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 50g masła roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 260g pomidorów
- 40g mleka 0.5 %
- 1g soli
- 2 łyżeczki curry
- 250ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Obrać czosnek i posiekać. Przetrzeć pomidory na grubej tarce. Przekroić każdą pierś z kurczaka na 3 części.
2. Na rozgrzanym maśle zrumienić cebule, dodać czosnek, Cynamon i Chili pieprz cayenne. Wymieszać i smażyć na małym ogniu 3 minuty, często mieszając.
3. Kurczaka włożyć do garnka z przyprawami, wlać zrobiony przez nas przecier pomidorowy i dusić na średnim ogniu 3 minuty, stale mieszając.
4. Następnie wlać do garnka gorącej wody, zmniejszyć płomień i dusić 5 minut.
5. Wlać mleko i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.


KOSZMAR PRZEDSZKOLAKA 72kcal/100g

SKŁADNIKI:
- 500g piersi z kurczaka
- 200g szpinaku mrożonego
- 6ząnków czosnku
- 1g pieprzu czarnego
- 1g soli
- 5g oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie umyć mięso i pokroić każdą pierś na 2 części (tak żeby wyszły cienkie plastry).
2. Każdy kawałek mięsa nafaszerować rozmieszanym szpinakiem z czosnkiem i przyprawami.
3. Całość wzmocnić wykałaczkami.
4. Pokropić oliwą i włożyć do piekarnika.
5. Piec w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

KURCZAK ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 121 kcal/100g

SKŁADNIKI:
- 200g piersi z kurczaka
- 100g sera mozzarella
- 200g szpinaku świeżego
- 1 żabek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 50g oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś myjemy i dzielimy na dwie porcje jadąc przez jej środek ostrym nożem, następnie ją rozbijamy ,,nie za cienko'' i nacieramy rozdrobnionym czosnkiem oraz bazylią.
2. Ser mozzarella kroimy na cienkie plasterki i układamy na piersi, a na to kładziemy szpinak i zawijamy w roladkę.
3. Wzmacniamy wykałaczkami.
4

14 marca 2014 , Skomentuj

ZUMBA- MY SŁOWIANIE Robert Magiera i Przemek Waszczysz   http://www.youtube.com/watch?v=iVYpOtfuXvM

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.