Roladki z indyka z mozzarellą, pomidorami i ziołami.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 plastry filetu z piersi indyka (240g)
- pół kulki mozzarelli (60g)
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
- świeża bazylia i kolendra
- szczypta soli i pieprzu.
Mięso rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy po jednej stronie solą i pieprzem, następnie układamy cienkie plasterki mozzarelli (tak by nie wystawała z brzegów), pokrojonego w paseczki pomidora i zioła i zawijamy w „roladę”, owijamy folią aluminiową lub spinamy wykałaczkami i gotujemy na parze – ok. 25 min (obracając w połowie gotowania). Nie potrzeba specjalnego urządzenia tylko garnek z sitkiem do gotowania na parze, w którym gotujemy wodę – ilość tak by nie dotykała sitka.
Roladki wyjmujemy z folii i kroimy w plastry - tak by uwidocznić kolorowy środek.
Przepis na 2 porcje, każda 210 kcal (jedna roladka) - jeżeli do przepisu dodamy na 3 łyżki kaszy jaglanej to będzie ok. 310 kcal.
asik77
31 marca 2014, 10:56świetny pomysł na obiad trzeba to zrobić.pozdrawiam i gratuluję spadków wagi
barbarossa1976
31 marca 2014, 11:11dziękuje pozdrawiam