Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
jem i chudne


Roladki z indyka z mozzarellą, pomidorami i ziołami.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 plastry filetu z piersi indyka (240g)
  • pół kulki mozzarelli (60g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
  • świeża bazylia i kolendra
  • szczypta soli i pieprzu.

Mięso rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy po jednej stronie solą i pieprzem, następnie układamy cienkie plasterki mozzarelli (tak by nie wystawała z brzegów), pokrojonego w paseczki pomidora i zioła i zawijamy w „roladę”, owijamy folią aluminiową lub spinamy wykałaczkami i gotujemy na parze – ok. 25 min (obracając w połowie gotowania). Nie potrzeba specjalnego urządzenia tylko garnek z sitkiem do gotowania na parze, w którym gotujemy wodę – ilość tak by nie dotykała sitka.

Roladki wyjmujemy z folii i kroimy w plastry - tak by uwidocznić kolorowy środek.

Przepis na 2 porcje, każda 210 kcal (jedna roladka) - jeżeli do przepisu dodamy na 3 łyżki kaszy jaglanej to będzie ok. 310 kcal.

 

  • asik77

    asik77

    31 marca 2014, 10:56

    świetny pomysł na obiad trzeba to zrobić.pozdrawiam i gratuluję spadków wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.