Sos: Potrzebna będzie puszka pomidorów najlepiej w kawałkach, zawartość puszki wylewamy do garnka, dodajemy szczyptę suszonej bazylii. Dusimy około 10-15 minut. Kaloryczność (400 ml - 2 małe szklanki ) takiego sosu to tylko 80 kcal.
Paprykę umyć i wyjąć gniazdo nasienne. Następnie podsmażyć mięso mielone indycze na patelni teflonowej bez tłuszczu (około 5 minut ), odrobinę posolić. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojonego drobno pora, chwilkę poddusić (5 minut ), dodać posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do dekoracji ) i płatki owsiane. Powstałym farszem nadziać paprykę. Paprykę z farszem umieścić w garnku (dolać pół szklanki wody) do wody możemy dodać nieco curry (1 łyżeczkę od herbaty ). Na paprykę wylewamy przygotowany sos, całość przykrywamy. Paprykę dusimy około 30-40 minut do miękkości. 1 porcja to około 295 kcal , idealna na obiad.
Paprykę można też wypełnić farszem z pieczarek i cukinii. Polecamy też paprykę z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną i kawałkami szynki. Paprykę można wypełnić kawałkami papryki w innym kolorze z serem feta. Polędwica wieprzowa Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacinamy w środku i nadziewamy obranymi jabłkami. Tak przygotowaną porcję wkładamy do paro waru na kilkanaście minut.
Koreczki z soli. Rybę należy oprószyć przyprawami i posmarować koncentratem pomidorowym z bazylią. Rybę zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami. Gotujemy w parowarze
Sztuka wołowego mięsa. Sztukę wołowego mięsa trzeba wcześniej natrzeć solą zmiękczającą, potem posypać pieprzem, ziłami i włożyć do paro waru.