ODCHUDZONY KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM 127 kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 400g piersi z kurczaka
- 180g jogurtu naturalnego 2%
- 1szt. pomysłu na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
- 10g oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyrumienić na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek.
2. Dodać jogurt oraz pomysł na i mieszać do uzyskania gęstej konsystencji.
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 80kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 330g mieszanki meksykańskiej mexico puszka
- 300ml wody
- 400g piersi z kurczaka
- 1 Fix do kurczaka po meksykańsku knorr
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokroić kurczaka w kostkę i udusić bez oleju na patelni ceramicznej.
2. Rozmieszać fix z wodą w garnku.
3. Dorzucić do garnka uduszone mięso oraz warzywa odsączone z wody.
4. Gotować 5 min.
KURCZAK Z PESTO 182 kcal/100g
SKŁADNIKI:
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 400 g
Pesto 18 g (6 łyżeczek)
Oliwa z oliwek 52 g (4 płaska łyżka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie umyć mięso i odciąć ewentualny tłuszcz.
2. Pokroić każdą pierś na równe 2 kawałki (tak żeby wyszły cienkie plastry) i roztłuc tłuczkiem.
3. Na każdy kawałek mięsa nałożyć 1 łyżeczkę zielonego pesto, a następnie zawinąć i wzmocnić wykałaczkami.
4. Obsmażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
INDYJSKI KURCZAK CURRY 102kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 1,5kg piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 50g masła roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 260g pomidorów
- 40g mleka 0.5 %
- 1g soli
- 2 łyżeczki curry
- 250ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Obrać czosnek i posiekać. Przetrzeć pomidory na grubej tarce. Przekroić każdą pierś z kurczaka na 3 części.
2. Na rozgrzanym maśle zrumienić cebule, dodać czosnek, Cynamon i Chili pieprz cayenne. Wymieszać i smażyć na małym ogniu 3 minuty, często mieszając.
3. Kurczaka włożyć do garnka z przyprawami, wlać zrobiony przez nas przecier pomidorowy i dusić na średnim ogniu 3 minuty, stale mieszając.
4. Następnie wlać do garnka gorącej wody, zmniejszyć płomień i dusić 5 minut.
5. Wlać mleko i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.
KOSZMAR PRZEDSZKOLAKA 72kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 500g piersi z kurczaka
- 200g szpinaku mrożonego
- 6ząnków czosnku
- 1g pieprzu czarnego
- 1g soli
- 5g oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie umyć mięso i pokroić każdą pierś na 2 części (tak żeby wyszły cienkie plastry).
2. Każdy kawałek mięsa nafaszerować rozmieszanym szpinakiem z czosnkiem i przyprawami.
3. Całość wzmocnić wykałaczkami.
4. Pokropić oliwą i włożyć do piekarnika.
5. Piec w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
KURCZAK ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 121 kcal/100g
SKŁADNIKI:
- 200g piersi z kurczaka
- 100g sera mozzarella
- 200g szpinaku świeżego
- 1 żabek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 50g oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś myjemy i dzielimy na dwie porcje jadąc przez jej środek ostrym nożem, następnie ją rozbijamy ,,nie za cienko'' i nacieramy rozdrobnionym czosnkiem oraz bazylią.
2. Ser mozzarella kroimy na cienkie plasterki i układamy na piersi, a na to kładziemy szpinak i zawijamy w roladkę.
3. Wzmacniamy wykałaczkami.
4