ciasto:
0,5 kg mąki
3/4 szkl ciepłej wody
3 dag drożdży
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
farsz:
30 dag mięsa mielonego
pomidory z puszki bez skórki
cebula,
2 papryki,przyprawa gyros(lub według gustu),łyżka oliwy z oliwek
ja dodałam kukurydzę z puszki i bardziej kalorycznie posypać startym żółtym serem
sposób przygotowania:
z podanych produktów zagnieść ciasto i odstawić na 40 min w ciepłe miejsce,w tym czasie robimy nadzienie do naszych kebabów,mięso mielone smażymy na łyżce oliwy,doprawiamy mięso do smaku przyprawą gyros,późniejkroimy cebulę,paprykę i dodajemy do mięsa,a na koniec pomidory i rozdrabniamy łyżką dusimy jeszcze 10-15 min do odparowania soku z pomidorów,jak farsz już jest gotowy trzeba go wystudzić.
ciasto rozwałkujemy i szklanką lub dużym kubkiem wycinamy kólka na każde kółko dajemy łyżkę farszu (na wierzch farszu możemy położyć pomidora w plasterkach i kukurydzę )bierzemy i zlepiamy brzegi jak przy robieniu pierogów tak żeby powstała łódka,tak przygotowane kebaby wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st,na 35 min.Jak ktos chce to 15 min przed końcem posypujemy kebaby serem zółtym.
SMACZNEGO!!!!
Jak na razie jest ok,chociaż znów brak ćwiczeń,bo na ruch nie narzekam
moje menu:
śniadanie:3 kanapki z pomidorem,herbata
2 śniadanie:2 jabłka
obiad:zupa koperkowa z ryżem,trochę sosu z mięsem,2 kromki chleba
kolacja:2 jajka z łyżką majonezu,herbata
dzisiaj na wadze -0.4 kg i cieszy mnie to
życzę miłego dnia