Wartość odżywcza
Ziarna gryki zawierają białko o najwyższej wartości odżywczej w porównaniu z innymi zbożami. Oceniono, że spożycie 100g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Ponadto korzystny stosunek tych związków wpływa na zdolność białek gryki do obniżania poziomu cholesterolu.
Gryka nie zawiera glutenu, dlatego jest ważnym produktem w diecie osób chorujących na celiakię. Warto, aby sięgały po nią również osoby, które dbają o swoją sylwetkę - ziarna gryki wyróżniają się bowiem największą zawartością błonnika wśród innych zbóż, przez co dają długotrwałe uczucie sytości.
Gryka je st doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy E. Cennym składnikiem są tzw. białka wiążące tiaminę, które ułatwiają gromadzenie witaminy B1 w ziarnach oraz zapewniają jej lepszą przyswajalność przez organizm. Uwagę zwraca także szczególnie duża zawartość magnezu – pierwiastka korzystnie wpływającego na procesy koncentracji i uczenia się.
Właściwości prozdrowotne
Ziarna gryki to dobre źródło flawonoidów, głównie rutyny wspomagającej odporność. Spożycie 100g kaszy gryczanej powoduje dostarczenie do organizmu ilości flawonoidów porównywalnej z jedną tabletką Rutinoscorbinu. Związki te działają również jako przeciwutleniacze, pomagając nam pozbyciu się szkodliwych wolnych rodników. Innym związkiem wyizolowanym z gryki są fagopiryny, które zwiększają wrażliwość komórek na insulinę i pomagają zapobiegać cukrzycy. Ponadto dieta oparta o produkty gryczane wykazuje właściwości prebiotyczne, czyli wspomagające rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.
W 2007 roku opublikowano ciekawe badania dotyczące zwyczajów żywieniowych dwóch populacji. Dieta jednej z nich w 60% opierała się na ziarnach gryki, natomiast drugiej – na nasionach kukurydzy. Stwierdzono, że długoterminowe spożywanie produktów otrzymywanych z gryki może być czynnikiem, który zapobiega takim chorobom, jak:
- nadciśnienie tętnicze,
- choroby sercowo – naczyniowe,
- zaburzenia lipidowe
- czy podwyższony poziom cukru we krwi.
W praktyce
Gryka to nie tylko kasza gryczana (prażona i nieprażona), ale także mąka, która może być wykorzystywana do produkcji chleba, makaronów, ciastek i naleśników. Sporządza się z niej również mieszanki gryczano – owocowe do picia. Ostatnio badaniom poddaje się także właściwości kiełków gryki i zachęca do ich spożywania jako tzw. „nowe warzywo”. Kiełki są świetnym dodatkiem do kanapek, zup i sałatek (np. z suszonymi lub świeżymi owocami).
Komentarze
bdldorotko
13 lutego 2014, 10:22
Kocham :)
granolaa
9 lipca 2013, 22:37
Uwielbiam kaszę gryczaną :)
laura101
5 lipca 2013, 13:04
Lubię ;) mi zastępuje ziemniaki,robię ałatki z kaszą gryczaną :) pycha
Nieznajoma52
2 czerwca 2013, 18:35
Jak robię sobie post, to tylko na kaszy gryczanej, bo bardzo ją lubię.
ojejkuuu
13 maja 2013, 17:05
kasza gryczana - mój zamiennik ziemniaków ;) uwielbiam :)
lolla5
13 maja 2013, 10:56
kasza gryczana - moja miłość
marchewa222
11 maja 2013, 21:37
no i to kolejna rzecz, którą powinnam zacząć spożywać
weroni1983
2 maja 2013, 20:03
o prosze a tak jej nie doceniałam
wanna
2 maja 2013, 14:41
polecam kaszę gryczaną z gotowanym, zmielonym szpinakiem, z granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem czosnkowym :) do tego można sięgnąć po gotowy to zrobienia sos np. francuski lub koperkowo-ziołowy, ale rozrobić go tylko z wodą. wiem, oliwa też jest zdrowa, ale ja nei jestem do niej przekonana. naprawdę smaczne! :) i jest to źródło białka roślinnego, którego tak mało w naszej diecie (zapychamy się białkiem zwierzęcym, w serkach wiejskich i drobiu),a które jest ważne w wyoychaniu komórek tłuszczowych i budowaniu mięśniowych, a także z powodzeniem nas zapycha :)
Kayrusia
1 maja 2013, 00:02
Nigdy nie lubiłam, ale ostatnio zaczynam się do niej przekonywać.
stysiagarbus
30 kwietnia 2013, 21:53
jest przepyszna :) uwielbiam
Azzurraaa
29 kwietnia 2013, 12:42
nie przepadam :D czasem zjem...
natuuss
29 kwietnia 2013, 09:44
średnio mi smakuje, chyba będę musiała się do niej przekonać
tirrani
28 kwietnia 2013, 13:10
odp dla Chcącej Być Piękną:) można:) uwielbiam grykę:) zawsze lubiłam, i ja , i moi bliscy:) te ziarenka to ja mogę jeść i jeść:)
irmina75
27 kwietnia 2013, 23:43
wszyscy ją uwielbiamy i często jemy
chcebycpieknaaaa
27 kwietnia 2013, 17:16
czy można jeść kasze gryczaną bez oporu?
szabadabada
26 kwietnia 2013, 23:59
będąc dzieckiem nie mogłam znieść jej zapachu i smaku. Od jakiegoś pół roku jem ją ze smakiem i przyjemnością! :)
wojnierz
26 kwietnia 2013, 11:44
dobrze że ją uwielbiam!!!!!
klauduniek
26 kwietnia 2013, 06:43
ciekawe
anuska836
25 kwietnia 2013, 21:42
szkoda że nie lubię kaszy, może się przekonam w końcu do niej