Wartość odżywcza 
Ziarna   gryki  zawierają  białko  o  najwyższej  wartości  odżywczej  w  porównaniu  z innymi  zbożami. Oceniono, że spożycie 100g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Ponadto korzystny stosunek tych związków wpływa na zdolność białek gryki do obniżania poziomu cholesterolu.  

Gryka  nie  zawiera  glutenu,  dlatego  jest  ważnym  produktem  w  diecie  osób chorujących  na  celiakię. Warto, aby sięgały po nią również osoby, które dbają o swoją sylwetkę - ziarna gryki wyróżniają  się  bowiem największą  zawartością błonnika  wśród  innych  zbóż,  przez  co  dają długotrwałe uczucie sytości. 

Gryka je st  doskonałym  źródłem  witamin  z  grupy  B  (B1,  B2,  B3,  B6)  oraz witaminy  E.  Cennym składnikiem są tzw. białka wiążące tiaminę, które ułatwiają gromadzenie witaminy B1   w   ziarnach  oraz  zapewniają  jej  lepszą  przyswajalność przez  organizm.  Uwagę  zwraca także   szczególnie  duża  zawartość  magnezu  –    pierwiastka    korzystnie  wpływającego  na  procesy koncentracji i uczenia się. 

Właściwości prozdrowotne 
Ziarna   gryki   to dobre  źródło  flawonoidów,  głównie  rutyny  wspomagającej           odporność.  Spożycie  100g  kaszy  gryczanej  powoduje  dostarczenie  do organizmu  ilości  flawonoidów  porównywalnej      z   jedną   tabletką   Rutinoscorbinu.  Związki  te  działają   również    jako  przeciwutleniacze,  pomagając  nam  pozbyciu się szkodliwych  wolnych  rodników.  Innym związkiem  wyizolowanym  z  gryki  są fagopiryny,  które  zwiększają  wrażliwość  komórek  na  insulinę i pomagają zapobiegać cukrzycy. Ponadto dieta oparta o produkty gryczane wykazuje właściwości prebiotyczne, czyli wspomagające rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. 

W  2007  roku  opublikowano  ciekawe  badania  dotyczące  zwyczajów żywieniowych  dwóch populacji. Dieta jednej z nich w 60% opierała się na ziarnach gryki, natomiast drugiej  – na nasionach kukurydzy. Stwierdzono, że długoterminowe    spożywanie produktów otrzymywanych  z  gryki  może  być  czynnikiem,  który zapobiega  takim  chorobom,  jak:  
  • nadciśnienie tętnicze,
  • choroby sercowo – naczyniowe,
  • zaburzenia lipidowe
  • czy podwyższony poziom cukru we krwi. 

W praktyce 
Gryka  to  nie  tylko  kasza  gryczana  (prażona  i  nieprażona),  ale  także  mąka, która  może  być wykorzystywana do produkcji chleba, makaronów, ciastek i naleśników.  Sporządza się z niej również  mieszanki  gryczano  – owocowe do  picia.  Ostatnio  badaniom  poddaje  się  także właściwości kiełków gryki i zachęca do ich spożywania jako tzw. „nowe warzywo”. Kiełki są  świetnym dodatkiem do kanapek, zup i sałatek (np. z suszonymi lub świeżymi owocami).