Naukowcy odkryli wiele naturalnych składników, które spowalniają wyzwalanie glukozy z węglowodanów po konsumpcji, albo przyśpieszają wnikanie cukru do komórek, gdzie jest używany jako energia.
Najnowsze badania naukowców z Penn State University przedstawione w magazynie Molecular Nutrition & Food Research, pochyliły się nad zieloną herbatą, o której wiadomo od dawno, iż zawiera dużo antyoksydantów (polifenole).

A bardziej konkretnie, badania dotyczyły związku zwanego EGCG. Molekuła ta jest znana z tego, iż pomaga zredukować poziomy glukozy we krwi, jednak dotychczasowe eksperymenty przeprowadzono jedynie na myszach. Teraz, uczeni z Penn State University zastanawiają się nad opracowaniem nowych strategii dietetycznych dla ludzi, opartych właśnie na EGCG.
Jak stwierdzają, metabolizm glukozy u gryzoni jest podobny do metabolizmu u ludzi, i dostarcza właściwego modelu do sprawdzenia skuteczności związku na eksperymentalnych modelach.
Aby więc określić działanie EGCG na glukozę we krwi po jedzeniu, badacze podzielili myszy na kilka grup, w oparciu o ich masę ciała. Po okresie postu, myszom dano skrobię kukurydzianą, maltozę albo sacharozę. Jedna grupa dostała EGCG wraz z jedzeniem.
Badacze następnie przetestowali poziom cukru we krwi gryzoni. Okazało się, że myszy karmione bioaktywnym EGCG doświadczyły znaczącej redukcji poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu skrobi kukurydzianej, ale nie maltozy czy też sacharozy.
Główny autor badania, dr Joshua Lambert stwierdza: poziom glukozy jest niższy o ok. 50% u myszy karmionych EGCG, w porównaniu do myszy, które nie jadły tego składnika. Dawka podana myszom była równoważna z około ½ filiżanki zielonej herbaty.

źródło: ScienceNews.pl