« Powrót do wyników wyszukiwania
Aspartam (E951)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Słodzik | Słodząca | Zalecana ostrożność |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
ADI 0-40 mg/kg masy ciała. Zawiera fenyloalaninę, jest więc niedozwolona dla osób cierpiących na fenyloketonurię. Podrażnia przewód pokarmowy. Może byś stosowany tylko do produktów, które nie są podczas procesu wytwarzania podgrzewane do temperatury wyższej niż 100 stopni Celsjusza. W wysokich temperaturach bowiem powstają niekorzystne dla zdrowia substancje, a sam aspartam traci swój słodki smak. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: polepsza intensywność smaku przetworów owocowych, składnik słodzików, produkty dla diabetyków. |
Podobne z tej grupy |
---|
Acesulfam-K E950 Izomalt E953 Ksylitol E967 Laktitol E966 Maltitol E965 Mannitol E421 Sacharyna E954 Sorbitol E420 Sóll aspartaamu-acesulfamu E962 Sukraloza E955 |