« Powrót do wyników wyszukiwania
Sorbitol (E420)
Inne nazwy: Syrop sorbitolowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Słodzik |
Stabilizująca, Utrzymująca wilgotność, Nośnik, Wypełniająca, Słodząca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Powinny go unikać kobiety ciężarne i karmiące, dzieci oraz osoby cierpiące na fenyloketonurię. Zbyt duże spożycie może wywołać bolesne skurcze jelit, wzdęcia i biegunkę. Może nasilać objawy zespołu jelita nadwrażliwego. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, czekolady, lizaki, gumy do żucia, suszone owoce, desery o obniżonej zawartości cukru, produkty do smarowania pieczywa, sosy, musztardy, likiery, mrożone ryby, skorupiaki i mięczaki.
Kosmetyki: spraye do włosów, szampony, płyny do higieny jamy ustnej oraz pasty do zębów, balsamy. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję glukozy, uzyskiwanej głównie z syropu kukurydzianego. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: środki przeczyszczające. |
Metabolizm |
Wchłaniany znacznie wolniej niż glukoza czy fruktoza. U osób zdrowych nie zauważono, by powodował podniesienie poziomu glukozy we krwi, u osób z cukrzycą poziom ten wzrastał nieznacznie. Metabolizowany w sposób podobny do fruktozy. Pozostala niewchłonięta część ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, co jest przyczyną powstawania gazów i może być powodem wzdęć. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
W przyrodzie występuje w jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, suszonych śliwkach. Prawdopodobie to zawartość sorbitolu w suszonych owocach odpowiada za właściwości przeczyszczające suszonych śliwek. Dostarcza tylko 2,6 kcal energii, znacznie mniej w porównaniu ze zwykłym cukrem - 4 kcal (w przeliczeniu na 1 gram), dlatego stosowany jest w żywności dietetycznej (o obniżonej zawartości energii). |