« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (E304)

Inne nazwy: (i) palmitynian askorbylu, (ii) stearynian askorbylu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Stabilizująca, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym
Zastosowanie
Żywność: mleko w proszku i mleko zagęszczone, tłuszcze i oleje (z wyjątkiem oliwy), chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję kwasu askorbinowego z kwasem palmitynowym lub stearynowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia nowa zelandia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety (6-palmitynian L-askorbylu)
Metabolizm
Brak danych na temat metabolizmu u człowieka.
Dopuszczalna dzienna dawka
1,25 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_2_diety_9102007.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je21.htm
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Askorbinian wapnia E302
Bifenyl E230
Dwutlenek siarki E220
Dwuwęglan dimetylu E242
Galusan propylu E310
Kwas mlekowy E270
Siarczyn wapnia E226
Sorbinian potasu E202
Tetraboran sodu E285
Wodorosiarczyn potasu E228