« Powrót do wyników wyszukiwania
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (E304)
Inne nazwy: (i) palmitynian askorbylu, (ii) stearynian askorbylu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca, Stabilizująca, Konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym |
Zastosowanie |
Żywność: mleko w proszku i mleko zagęszczone, tłuszcze i oleje (z wyjątkiem oliwy), chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję kwasu askorbinowego z kwasem palmitynowym lub stearynowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia nowa zelandia, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety (6-palmitynian L-askorbylu) |
Metabolizm |
Brak danych na temat metabolizmu u człowieka. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
1,25 mg/kg m.c. dziennie |