« Powrót do wyników wyszukiwania

Benzoesan sodu (E211)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może być przyczyną nasilenia objawów u astmatyków i alergików oraz podrażnienia przewodu pokarmowego. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę.
Zastosowanie
Żywność: dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, napoje gazowane, kiszonki, produkty do smarowania pieczywa, lukrowane wiśnie, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, oliwki i produkty na bazie oliwek, preparaty z wodorostów morskich, buraki ćwikłowe gotowane, suszone produkty mięsne, pasztety, ryby i owoce morza, surimi, płynna masa jajowa, zupy i buliony w płynie, sosy, tradycyjne szwedzkie i fińskie syropy cukrowe, piwo bezalkoholowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15%.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję kwasu benzoesowego z wodorotlenkiem lub węglanem potasu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: składnik pomocniczych środków diagnostycznych przy badaniach wątroby, składnik leków o działaniu odkażającym i wykrztuśnym. Wykorzystywany do produkcji płynów chłodniczych. W pirotechnice wykorzystywany w mieszaninach świszczących.
Metabolizm
Szybko wchłaniany w przewodzie pokarmowym, metabolizowany w wątrobie, wydalany całkowicie z moczem, głównie w postaci kwasu hipurowego. Nie kumuluje się w organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu benzoesowego oraz jego soli - E211, 212 i E213, w przeliczeniu na kwas benzoesowy)
Ciekawostki
Naturalnie występuje w jagodach, w niewielkiej ilości także w żurawinie, cynamonie, goździkach, grzybach oraz fermentowanych przetworach mlecznych. W połączeniu z witaminą C może z niego powstawać rakotwórczy benzen (zwłaszcza w napojach gazowanych, gdzie występują oba te związki).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_184.htm http://www.inchem.org/documents/sids/sids/benzoates.pdf
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
Podobne z tej grupy
Askorbinian wapnia E302
Dwutlenek węgla E290
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego E304
Galusan propylu E310
Kwas mlekowy E270
Kwas sorbowy E200
Octan potasu E261
Ortofenylofenolan sodu E232
Sorbinian wapnia E203