Matcha

Macha to nic innego niż specjalnie wyprodukowana zielona herbata. Liście krzewów ocienia się matami około 2 tygodnie przed zbiorem. Spowalnia to ich wzrost, ale też daje możliwość wytwarzania aminokwasów. Macha dzięki takiemu zabiegowi jest słodsza i ma pełniejszy aromat. Ale to nie wszystko - zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, jest również bogatsza w L - teaninę. Badania dowodzą, że może pomagać w redukcji masy ciała. Okazało się również, że codzienne spożywanie tylko filiżanki zielonej herbaty w proszku może zmniejszyć ryzyko chorób wynikających ze stylu życia, przede wszystkim otyłości. Macha może ponadto przyspieszać regenerację po wysiłku fizycznym,  zmniejszać stres, a także wzmacniać odporność.

Zielony jęczmień

Preparaty młodego, zielonego jęczmienia powstają przez wysuszenie soku z tej rośliny w niskiej temperaturze. Specyfik ten to bogactwo witamin  i składników mineralnych (witamina C, pirydyna, witamina E, potas, wapń, magnez), enzymów zwalczających wolne rodniki oraz białka (sporej ilości, jak na produkt roślinny). Młody, zielony jęczmień zawiera ponadto chlorofil - około 300 mg w 100 g produktu, dzięki temu wzmacnia odporność, normalizuje ciśnienie krwi, oczyszcza organizm z toksyn, ogranicza ryzyko nowotworów, poprawia działanie wątroby, wspomaga walkę z anemią.

Chlorella

Chlorella jest algą, która zawiera sporo aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach BCAA, chlorofilu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza omega 3) oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki takiemu składowi może zwiększyć wydolność i wytrzymałość osób ćwiczących, ograniczyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, zredukować ryzyko wystąpienia zaćmy i chorób wątroby, podnieść odporność organizmu, a  nawet ochronić przed nowotworami. Podkreśla się również zdolność zawartych w chlorelli białek do wiązania metali ciężkich.

Tran

Tran to nic innego, jak olej z wątroby dorsza atlantyckiego i innych ryb z rodziny dorszowatych. Ceniony jest za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Regularne przyjmowanie tranu nie tylko poprawia odporność organizmu, ale też wzmacnia serce, działa przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów

Acerola

Owoce acerolii zawierają dużą dawkę witaminy C, która ma działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, poprawia wchłanianie żelaza, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwotoki i ułatwia gojenie ran. Przyjmowanie witaminy C w takiej naturalnej formie jest zdecydowanie korzystniejsze niż w przypadku syntetycznego preparatu. Kwas akorbinowy w owocach i warzywach znajduje się w towarzystwie innych związków, takich jak flawonoidy, które ułatwiają przyswajanie i zwiększają stabilność witaminy C.

Zdjęcie pochodzi z: Kirinohana via Foter.com / CC BY