Pytania pytania.... pytania
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ostatnio dodane zdjęcia
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 88300 |
Komentarzy: | 631 |
Założony: | 22 stycznia 2014 |
Ostatni wpis: | 4 września 2020 |
mężczyzna, 39 lat, Lubliniec
176 cm, 75.00 kg więcej o mnie
Czy dzięki słodzikom schudniesz? O której jeść
kolację? Czy można schudnąć z policzków?
Czarna porzeczka (Ribes nigrum L.) jest krzewem powszechnie uprawianym w różnych częściach świata o umiarkowanym klimacie. Jej gustowne owoce są bogatym źródłem witaminy C i innych korzystnych dla zdrowia substancji, takich jak: rutyna, kwasy organiczne, pektyny, mikro- i makroelementy oraz olejki eteryczne.
Czarna porzeczka zawiera różne flawonoidy: proantocyjanidyny, flawonole
izoramnetyna – 0,1 mg/100 g,
kemferol – 0,7 mg/100 g,
mirycetyna – 6,2 mg/100 g,
kwercetyna – 4,4 mg/100 g),
anto-cyjanidyny (petunidyna) – 3,9 mg/100 g,
delfinidyna – 89,6 mg/100 g,
pelargonidyna – 1,2 mg/100 g,
peoidyna – 0,6 mg/100 g,
cyjanidyna – 62,5 mg/100 g),
flawon-3-ole (katechina) – 0,7 mg/100 g,
epikatechina – 0,5 mg/100 g)
W medycynie ludowej owoce i napar z liści czarnej porzeczki,
wykorzystywano w leczeniu anginy, stanów zapalnych jamy ustnej,
krwawienia z dziąseł, chorób reumatycznych, wrzodów żołądka i
dwunastnicy, kamicy układu moczowego, nadciśnienia tętniczego,
miażdżycy, migreny, gorączki, biegunek. Mawiano, że „Drzewo gotowane
daje odwar, który przykładany na podagryczne obrzękłości, uśmierza
boleść
i leczy”.
Owoce czarnej porzeczki zawierają substancje polifenolowe
o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwbakteryjnych,
przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Dzięki tym właściwościom
polifenole chronią i wspomagają wiele funkcji narządów i układów, a w
szczególności układu pokarmowego, nerwowego i krążenia. W komórkach
hodowanych in vitro polifenole wykazują aktywność przeciwnowotworową,
hamując namnażanie i wzrost komórek nowotworowych poprzez indukowanie w
nich apoptozy. Antocyjany, w szczególności pochodne cyjanidyny i
delfinidyny, które są głównymi polifenolami w ekstrakcie owocowym,
stosowane są
w leczeniu wad wzroku i chorób oczu.
Zawarte w
liściach czarnej porzeczki pochodne kwercetyny, jak wskazano w wielu
badaniach, mają szereg działań, w tym działanie przeciwdrobnoustrojowe,
przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antytoksyczne, antyseptyczne
i antyoksydacyjne, i mają wspomagać leczenie nowotworów
źródła :
1. Polyphenol and vitamin C contents in European commercial blackcurrant juice products.
2. Krisch J, Ördögh L, Galgóczy L, Papp T, Vágvölgyi C. Anticandidal
effect of berry juices and extracts from Ribes species. Central European
Journal of Biology. 2009;4(1):86–89.
3. Mattila PH, Hellström J,
McDougall G, Dobson G, Pihlava JM, Tiirikka T, Stewart D, Karjalainen R
Food Chem. 2011 Aug 1; 127(3):1216-23.
4. Molan A-L, Liu Z, Kruger
M. The ability of blackcurrant extracts to positively modulate key
markers of gastrointestinal function in rats. World Journal of
Microbiology and Biotechnology.
5. Dietary supplementation with
fruit polyphenolics ameliorates age-related deficits in behavior and
neuronal markers of inflammation and oxidative stress.
Shukitt-Hale B, Galli RL, Meterko V, Carey A, Bielinski DF, McGhie T, Joseph JA
Age (Dordr). 2005 Mar; 27(1):49-57.
6. Comparative assessment of distribution of blackcurrant anthocyanins
in rabbit and rat ocular tissues. Matsumoto H, Nakamura Y, Iida H, Ito
K, Ohguro H Exp Eye Res. 2006 Aug; 83(2):348-56.
7. A free web application for tracking nutrition & health data. http://www.cronometer.com (10.05.2020)
8. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. http://www.ndb.nal.usda.gov (10.05.2020).
9. Stević T, Šavikin K, Ristić M, et al. Composition and antimicrobial
activity of the essential oil of the leaves of black currant (Ribes
nigrum L.) cultivar Cacanska crna. J Serb Che Soc 2010, 75(1): 35-43.
10. Forum internetowe kwartalnika „Panacea-leki ziołowe”. http://www.panacea.pl/index.php (10.05.2020)
11. Gerald-Wyżycki J. Zielnik ekonomiczno-techniczny, czyli opisanie
grzew, krzewów i roślin. Drukiem Józefa Zawadzkiego, Wilno 1845.
Czołem!
W ostatnim tygodniu dostałem prawie 20 zapytań o refleksologię.
Temat na czasie w związku z rozwojem jednego ośrodka w mojej okolicy... ale do rzeczy.
Czym jest REFLEXOLOGIA ?
Refleksologia jest systematyczną praktyką polegającą na wywieraniu
pewnego nacisku na poszczególne punkty na stopach i rękach w celu
wpłynięcia na zdrowie powiązanych części ciała. Każdy punkt nacisku
działa jak czujnik na stopy i ręce i jest związany z określonymi
częściami ciała.
Krótko mówiąc naciskając na stopie masujesz nerkę. Trochę wyżej i uzdrawiasz żołądek, trochę na lewo i leczysz serce.
Można tak długo, bo jest i mapa
Czy to działa ?
Nie.
Nie ma dowodów na jakiekolwiek specyficzne działanie refleksologii w jakichkolwiek warunkach, z wyjątkiem objawów moczowych związanych ze stwardnieniem rozsianym. Nie zaleca się zatem rutynowego stosowania refleksologii.
Inne badanie
Stwierdza się, że dowody kliniczne nie wykazują przekonująco refleksologii jako skutecznego leczenia jakiegokolwiek stanu chorobowego.
ale....
Niektóre źródła wskazują, refleksologia stóp jest użyteczną interwencją pielęgniarską w celu zmniejszenia zmęczenia i promowania snu.
Źródła :
Ernst E, Posadzki P, Lee MS. Reflexology: an update of a systematic
review of randomised clinical trials. Maturitas. 2011;68(2):116-120.
doi:10.1016/j.maturitas.2010.10.011
Lee J, Han M, Chung Y, Kim J, Choi J. Effects of foot reflexology on fatigue, sleep and pain: a systematic review and meta-analysis. J Korean Acad Nurs. 2011;41(6):821-833. doi:10.4040/jkan.2011.41.6.821
Wang MY, Tsai PS, Lee PH, Chang WY, Yang CM. The efficacy of reflexology: systematic review. J Adv Nurs. 2008;62(5):512-520. doi:10.1111/j.1365-2648.2008.04606.x
Czy LOW CARB jest niebezpieczny ?
Dieta nisko-węglowodanowa jest często stosowana przez osoby chcące się szybko stracić na wadze. Czy dieta odchudzająca z małą lub bardzo małą ilością węglowodanów jest jednak zdrowa?
Zespół prof. Macieja Banacha przeanalizował dane prawie 25 tysięcy osób, które zostały zgromadzone w latach 1999-2010 i dotyczyły długotrwałego skutku stosowania diety o niskiej zawartości węglowodanów. Analiza wykazała, że stosowanie diety nisko-węglowodanowej (średnio poniżej 215 g/ doba) zwiększa śmiertelność o 32%. Zwiększeniu ulega też prawdopodobieństwo zgonu z powodu zachorowania na nowotwór – o 36 % Ryzyko zgonu z powody chorób sercowo-naczyniowych, zawału i udaru zwiększa się o 50%
Dieta nisko-węglowodanowa jest często stosowana jako dieta z wyboru podczas redukcji masy ciała. Jak dowodzą badania kliniczne normalizacja masy ciała diety daje wymierne korzyści w postaci poprawy samopoczucia, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, czy normalizacji poziomu glukozy we krwi.
Duże ograniczenie lub wręcz wykluczenie spożycia węglowodanów często wskazywane jest jako podstawowe założenie diety odchudzającej. Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zazwyczaj staje się też dietą o obniżonej kaloryczności i zwiększonym udziale białka (które jest najbardziej sycącym składnikiem). W takim przypadku spadek masy ciała jest szybki, co często przypisuje się samej redukcji ilości węglowodanów w diecie, zapominając o znacznie obniżonej wartości energetycznej diety. Co więcej badanie [1] pokazuje, że nawet 43 % (!) udziału w diecie cukrów prostych w grupie kobiet nie przeszkadza w redukcji masy ciała (brak istotnych różnic pomiędzy grupami).
W innym badaniu [2] dwie dziesięcioosobowe grupy mężczyzn były karmione odpowiednio węglowodanami i tłuszczem. Efekt, po 21 dniach wzrost masy ciała i masy tłuszczu nie różnił się istotnie pomiędzy grupami. Obie grupy były przekarmiane (spożywały więcej kalorii niż potrzebowały) . Obie grupy oczywiście utyły. Co więcej bardzo podobnie.
Subanaliza danych przeprowadzona przez zespół prof. Banacha wskazuje ponadto, że restrykcyjna dieta nisko-węglowodanowa może być szczególnie niebezpieczna dla osób z prawidłową masą ciała lub nadwagą – ryzyko zgonu zwiększa się o 48 % w porównaniu do osób otyłych.
Możemy zatem założyć – oczywiście powinno to zostać potwierdzone kolejnymi badaniami – że po dwóch latach stosowania diety niskowęglowodanowej ryzyko jej niekorzystnego wpływu na zdrowie może być duże. Wydaje się, że dla węglowodanów mamy do czynienia z krzywą U. Jeśli mamy dużo węglowodanów w diecie, to jest to niekorzystne. I również niekorzystne jest to, że jest ich mało. Należy więc zachować umiarkowaną zawartość węglowodanów w diecie.
Źle zbilansowana dieta redukcyjna w ogólnym rozrachunku może tylko negatywnie odbić się na zdrowiu. Długotrwałe niedobory witamin i składników mineralnych mogą prowadzić m.in. do zaburzeń homeostazy organizmu, gorszego samopoczucia, niedokrwistości, osłabionej odporności, zaburzeń pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego i wielu innych problemów zdrowotnych.
zapraszam www.strongweb.pl
źródła :
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9094871 2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10994375 3.https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/198527,bez...
Kolejna konferencja naukowa za mną. TID to konferencja naukowa.Najnowsze doniesienia, najnowsze badania i dobra kawa. Czego chcieć więcej ? :D
Zespół jelita drażliwego
W naszej praktyce coraz częściej spotykamy osoby borykające się z problemami jelitowymi.
Często pacjenci trafiają do naszych gabinetów jeszcze bez potwierdzonej przez lekarza diagnozy ZJD. Zwykle to właśnie dopiero podczas wnikliwego wywiadu, podczas którego pytamy o dolegliwości żołądkowo – jelitowe okazuje się, że to właśnie one stanowią istotny problem. Zazwyczaj diagnoza lekarza polega na ignorowaniu problemu lub złej diagnozie – pacjent wychodzi z zaleceniami diety łatwostrawnej lub receptą na leki przeciwbiegunkowe. Problem zazwyczaj nie ustępuje samoistnie, a wręcz nasila się w połączeniu ze stresem. Nie oznacza to oczywiście, że każdy przypadek to akurat zespół jelita drażliwego, nic z tych rzeczy. Do każdego przypadku trzeba podejść indywidualnie i odpowiedzialnie.
Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome– IBS) jest jedną z najczęstszych przyczyn konsultacji gastroenterologicznych. Szacunkowe dane wskazują, że nawet 20% ludności krajów rozwiniętych może borykać się z tym problemem. IBS częściej występuje u płci żeńskiej, niż męskiej, co przypuszczalnie może wskazywać na rolę hormonów żeńskich w rozwoju IBS.
Objawy kliniczne w zespołu jelita drażliwego opisywane są przez Kryteria Rzymskie III z 2006 r. jako nawracający ból lub dyskomfort w obrębie jamy brzusznej trwający przynajmniej 3 dni w miesiącu przez ostatni kwartał. Ponadto muszą być spełnione co najmniej 2 z 3 objawów dodatkowych, tj.: poprawa po wypróżnieniu, początek dolegliwości skojarzony ze zmianą rytmu wypróżnień i/lub ze zmianą wyglądu stolca.
Więcej:
Czy chrom, L-Karnityna i ekstrakt z zielonej kawy
pomogą Ci schudnąć ?
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety, które reklamowane są jako skuteczny oręż w walce ze zbędnymi kilogramami. Bardzo popularnymi i często głównymi składnikami tych preparatów jest chrom, L-karnityna i zielona kawa.
Kosz suplementów odchudzających jest zazwyczaj bardzo zróżnicowany i waha się od kilkunastu złotych za preparat zawierający tylko jeden składnik (np. Chrom) do nawet 100-150, jeśli chcemy suplementować kilka składników jednocześnie (np. Chrom, L-karnityna i zielona kawa).
Czy odchudzające działanie chromu, L-karnityny i zielonej kawy jest potwierdzone naukowo?
Chrom
Chrom jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach chemicznych biorących udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy. Powszechnie uważa się, że suplementacja chromem zmniejsza apetyt, nasila termogenezę nasilając tym samym wydatkowanie energii. Wszystko to przyczynia się do zmniejszenia masy ciała i ilości tłuszczu w organizmie.
Pikolinian chromu jest jednym z najczęściej sprzedawanych suplementów wspomagających utratę masy ciała. Czy jednak słusznie ?
Uzyskane dane podczas badania trwającego od 8 do 24 tygodni na grupie 622 uczestników nad stosowaniem pikolinianiu chromu w dawkach od 200µg do 1000µg pozwoliły stwierdzić, że grupa otrzymująca chrom straciła około 1 kg masy ciała więcej niż osoby stosujące placebo.
Badanie nie dostarczyło jednoznacznych danych pozwalających stwierdzić, czy spadek masy ciała był związany ze zwiększeniem dawki pikolinianu chromu.
Nie ustalono też, czy taka suplementacja jest bezpieczna.
Działa?
całość na http://strongweb.pl/czy-chrom-l-karnityna-i-ekstra...
Zapraszam