Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Havock

mężczyzna, 39 lat, Lubliniec

176 cm, 75.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

9 września 2018 , Skomentuj

Jak wszyscy wiemy czasami redukcja może być ciężka. Nie zawsze zrzucanie wagi jest takie proste i osiągnięcie wymarzonych cyferek na wadze jest dla niektórych drogą przez mękę (choć wcale takie być nie musi!). Dlaczego nie możesz schudnąć? Kilka powodów przedstawiliśmy poniżej:

1. Nierealne założenia.
Dużo osób odkłada odchudzanie na ostatnią chwilę. Często przypominamy sobie, że trzeba schudnąć na miesiąc przed planowaną ważną uroczystością czy wakacjami. Musimy pamiętać, że zdrowe odchudzanie to ubytek wagi wynoszący ok. 0,5 -1 kg tygodniowo. Tylko racjonalne założenia sprawią, że odchudzanie nie zakończy się spektakularnym efektem jojo, a zamiana nawyków żywieniowych korzystnie wpłynie na zdrowie i samopoczucie.

2. Monodiety
Ludzki organizm to bardzo skomplikowana maszyna, w której zachodzi mnóstwo procesów biochemicznych i aby mogły one zachodzić istnieje potrzeba dostarczania niezbędnych składników
pochodzących z pożywienia. Diety owsiankowe, bananowe czy marchewkowe stosowane regularnie często są przyczyną niedoborów mikro- i makroelementów oraz składników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów), co skutkuje dolegliwościami ze strony układu pokarmowego takimi jak zaparcia, biegunki, wzdęcia, nieprzyjemny oddech, zgaga, gazy ale i również osłabieniem, apatią, brakiem koncentracji, uczuciem zimna a nawet dolegliwościami skórnymi.

3. Zły dobór ćwiczeń.
Odchudzanie powinno iść w parze z odpowiednią aktywnością fizyczną. Najlepsze są oczywiście ćwiczenia ogólnorozwojowe, angażujące wiele partii mięśniowych jednocześnie.
Stretching, ćwiczenia izolowane lub ze zbyt lekkim obciążeniem nigdy nie będą dawały najlepszych efektów w możliwie najkrótszym czasie.

4. Dążenie do niedowagi.
Prawidłowy zakres BMI mieści się w zakresie 18,5 – 24,99. Stosując monodiety i źle dobierając ćwiczenia, tracimy masę mięśniową w dalszym ciągu mogąc mieć otłuszczone ciało. Zwykle decydujemy się na dalszą redukcję, co nie zmienia spektakularnie naszej sylwetki, a z czasem prowadzi do niedowagi.

5. Wiara w cudowne suplementy.
Nie istnieje coś takiego jak cudowna tabletka, czy herbatka. Do wymarzonej sylwetki dochodzi się latami odpowiedniej diety i treningu. Oczywiście są suplementy (np. spalacze tłuszczu), które wspomogą proces redukcji ale tych godnych uwagi jest niewiele, a żeby wszystko działało jak należy to powinno stosować się je w parze ze zbilansowaną i przemyślaną dietą.

17 kwietnia 2018 , Komentarze (1)

Głównym paliwem dla mięśni w czasie krótkich wysiłków o dużej intensywności (np. seria przysiadów ze sztangą) jest glikogen mięśniowy. W czasie przedłużającej się sesji treningowej o umiarkowanej intensywności zapas glikogenu mięśniowego wystarcza na ok. 2-3 godziny. W tym czasie maleje też zdolność wątroby do syntezy glukozy, występuje spadek ph środowiska pracujących mięśni oraz pojawia się narastające uczucie zmęczenia. Wykazano, że adaptacja organizmu jest wielokierunkowa i polega między innymi na zwiększeniu magazynów glikogenu mięśniowego.

Glikogen mięśniowy tylko dla mięśni !

Glikogen stanowi ok. 10% masy całej wątroby. Pełni rolę rezerwuaru odpowiedzialnego za utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi i może być uwalniana w okresie głodzenia.
Glukoza pochodząca z magazynu wątrobowego może być wykorzystana przez każdą komórkę organizmu.

Mięśnie nie posiadają enzymu glukozo -6- fosfatazy, który konieczny jest do przemiany powstającego w glikogenolizie Glc-6-P do wolnej glukozy. Skoro więc Glc-6-P nie ma możliwości przejścia przez błony komórkowe, pozostaje wewnątrz komórki i jest wykorzystywany wyłącznie przez komórkę, z której powstaje.

Strategiczne paliwo mięśniowe.

W badaniach wykazano, że węglowodany spożyte po posiłku pełnią kluczową funkcję w uzupełnianiu zapasów glikogenu w mięśniach – niskowęglowodanowy (40% kalorii pochodzi z węglowodanów) posiłek nie tylko powoduje, że poziom glikogenu nie wraca do normy, ale ulega dalszemu obniżeniu po kolejnych wysiłkach. Jeśli natomiast po wysiłku spożyjesz wysokowęglowodanowy posiłek (70% kalorii pochodzi z węglowodanów), to zawartość glikogenu w pracujących mięśniach wraca do normy po około 22 godzinach odnowy. Dlatego prawidłowe zbilansowanie diety jest kluczowe dla osiągów 
sportowych oraz prawidłowej regeneracji po treningowej.

MS
https://vitalia.pl/strongstrongweb/

31 października 2017 , Skomentuj

Chleb może być dobrym elementem diety, a jaki chleb wybrać możecie posłuchać w podcaście Kamila :) 

30 października 2017 , Skomentuj

Uznałem, że czas wkroczyć w multimedia XXI wieku i zacząć współtworzyć dość rozbudowany kanał video. 
Tematyka - szeroko pojęta dietetyka kliniczna, sportowa. Na pierwszy ogień pójdzie trudny temat zespołu metabolicznego. Zobaczymy na ile uda nam się ogarnąć ten złożone zagadnienie. Z pewnością go nie wyczerpiemy( czy to w ogóle możliwe ) ? 

Cel projektu był dość prosty - trzymać poziom i nie dać się zwariować. 
Temat ćwiczebny - metabolizm do oglądnięcia tutaj  : 

25 października 2017 , Komentarze (3)

Tak a propos tematów zjadłam 2 bułki i nie wiem czy przytyję....

Widzicie ile jaką wartość energetyczną powinna mieć uśredniona dieta statystycznej , aktywnej 16 latki ?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.