,,Kociolek z ryba,, ( mozna zrobic z resztek, ktote nam zostaly z poprzedniego dnia)
4 porcje, czas 25 min
SKLADNIKI:
2 lyzki stolowe masla
2 lyzki stolowe maki
2 dl bialego wina (ja nie dawalam)
8 dl wywaru z ryby (ja dalam do 8 dl wody 2 kostki bulionu z ryby)
1 dl smietany kremowej (ja dalam zwyklej)
sol i pieprz
2 lyzki stolowe soku z cytryny (ja nie dawalam bo nie mialam)
300 gram ugotowanych, pokrojonych ziemniakow (moga byc z poprzedniego obiadu)
300 gram ugotowanych, pokrojonych warzyw ( ja dalam marchewke z mrozonki, a seler, pore, korzen pietruszki starlam swieze na tarce, czubki szparagow mozna wrzucic sparzone albo takie ze sloika)
400 gram bialej ryby w kawalkach np.dorsz, sum, karmazyn, halibut ( ja dalam mrozonego dorsza, udusilam wpierw na palelni we wlasnym soku, do smazenia ryb nie daje sie oleju bo one go juz maja, przyprawilam tymiankiem i rozmarynem )
2 garsci krewetek ( ja dalam scambi bo mi zostaly, najpierw obrane i umyte wrzucilam do zalewy z oleju, gdzie wycisnelam 2 zabki czosnku, troche pieprzu cayenne i wkroilam suszone pomidory z bazylia, tak odstawialm na pol godziny, potem smazy sie je doslownie minute na jednej i drugiej stronie) ja uwielbiam czosnek wiec go nie zaluje do zup
WYKONANIE:
1. Rozpuscic maslo w garnku i wbic po malu make trzepaczka. Rozmieszac dodajac wino i bulion.
2. Dodac smietane i gotowac 10 min. Dodac do smaku sol,pieprz i cytryne.
3. Dodac ziemniaki, warzywa, rybe i krewetki i zagotowac kilka minut. Odstawic garnek z ognia i niech postoi 10 min zeby naciagnelo. Serwowac
Mi osobiscie tak smakowala ze jadlam ja na obiad , podwieczorek mi na kolacje, a nie przepadam za rybami a juz w ogole za zupa z ryby, wiec bylam mile zaskoczona . Zycze smacznego i pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Gosia