Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Norweski przepis na smaczna zupke z ryby


,,Kociolek z ryba,, ( mozna zrobic z resztek, ktote nam zostaly z poprzedniego dnia) 

4 porcje, czas 25 min

SKLADNIKI:

2 lyzki stolowe masla

2 lyzki stolowe maki

2 dl bialego wina (ja nie dawalam)

8 dl wywaru z ryby (ja dalam do 8 dl wody 2 kostki bulionu z ryby)

1 dl smietany kremowej (ja dalam zwyklej)

sol i pieprz

2 lyzki stolowe soku z cytryny  (ja nie dawalam bo nie mialam)

300 gram ugotowanych, pokrojonych ziemniakow (moga byc z poprzedniego obiadu)

300 gram ugotowanych, pokrojonych warzyw ( ja dalam marchewke z mrozonki, a seler, pore, korzen pietruszki starlam swieze na tarce, czubki szparagow mozna wrzucic sparzone albo takie ze sloika)

400 gram bialej ryby w kawalkach np.dorsz, sum, karmazyn, halibut ( ja dalam mrozonego dorsza, udusilam wpierw na palelni we wlasnym soku, do smazenia ryb nie daje sie oleju bo one go juz maja, przyprawilam tymiankiem i rozmarynem )

2 garsci krewetek ( ja dalam scambi bo mi zostaly, najpierw obrane i umyte wrzucilam do zalewy z oleju, gdzie wycisnelam 2 zabki czosnku, troche pieprzu cayenne i wkroilam suszone pomidory z bazylia, tak odstawialm na pol godziny, potem smazy sie je doslownie minute na jednej i drugiej stronie) ja uwielbiam czosnek wiec go nie zaluje do zup

Ishavsgryte

WYKONANIE:

1. Rozpuscic maslo w garnku i wbic po malu make trzepaczka. Rozmieszac dodajac wino i  bulion.

2. Dodac smietane i gotowac 10 min. Dodac do smaku sol,pieprz i cytryne.

3. Dodac ziemniaki, warzywa, rybe i krewetki i zagotowac kilka minut. Odstawic garnek z ognia i niech postoi 10 min zeby naciagnelo. Serwowac

Mi osobiscie tak smakowala ze jadlam ja na obiad , podwieczorek mi na kolacje, a nie przepadam za rybami a juz w ogole za zupa z ryby, wiec bylam mile zaskoczona :). Zycze smacznego i pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Gosia

  • kania1312

    kania1312

    11 maja 2014, 21:54

    Ale fajny przepis - chyba podkradnę:)

  • Arnodike

    Arnodike

    25 kwietnia 2014, 09:11

    zupa wygląda super. Spróbuj ugotować szkocką cullen skink. Zamiast łupacza można użyć dorsza albo zwykłego niewędzonego filetu z pangi ;-)

  • bateriojad

    bateriojad

    19 kwietnia 2014, 11:05

    Wesołych Świat:)))

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      19 kwietnia 2014, 11:28

      Dziekuje i rowniez zycze Wesolych Swiat :)

  • mikusia1971

    mikusia1971

    19 kwietnia 2014, 10:38

    Wesołych świąt :)

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      19 kwietnia 2014, 11:27

      Dziekuje i rowniez zycze Wesolych Swiat :)

  • bozenka1604

    bozenka1604

    19 kwietnia 2014, 07:25

    Witaj Gosiu, fajnie, że jesteś z nami :) Życzę Ci, by spełniły się Twoje marzenia, a droga do celu (64) nie była zbyt kręta. Wesołych Świąt :)

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      19 kwietnia 2014, 11:49

      Witaj , dziekuje bardzo serdecznie i rowniez zycze WESOLYCH SWIAT :)

  • marta3114

    marta3114

    18 kwietnia 2014, 19:43

    aaaaa i nie dodałam.....pozdrawiam ze skandynawii hehe

  • marta3114

    marta3114

    18 kwietnia 2014, 19:42

    Witaj i uważaj ,bo vitalia wciąga :))) pozdrawiam

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      18 kwietnia 2014, 19:47

      Witaj, bardzo sie ciesze ze tu trafialm, mam nadzieje ze sie wciagne i poznam wielu fanatastycznych ludzi. :)

  • gilda1969

    gilda1969

    18 kwietnia 2014, 18:00

    Ryby lubię bardso, ale rybnych zup jakoś nie bardzo:)

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      18 kwietnia 2014, 18:10

      to tak jak ja, ale robie raz w tygodniu obiad dla dzieci w przedszkolu i szefowa zazyczyla sobie zupe z ryby wiec poszukalam przepis, przetestowalam w domu i nie zaluje , bo byla pyszna

  • tdro13

    tdro13

    18 kwietnia 2014, 17:51

    Ja tam zawsze co rybne to lubię . zresztą jak wychodzimy lub zamawiamy do domu to zawsze rybka ;-)))

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      18 kwietnia 2014, 18:06

      Pamietam z dziecinstwa jak tata chodzil na ryby i mielismy zawsze swieze sledzie smazone albo uwedzone na dzialce wegorze, to byly czasy :)

  • tdro13

    tdro13

    18 kwietnia 2014, 17:41

    Fajnie pierwszy przepis na zupę rybną . jadamy dużo ryb ale zupe tylko na wyjezdnym :-)

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      18 kwietnia 2014, 17:47

      Norwegowie maja bzika na punkcie ryb i czesto je jedza , nawet krewetki tu polubilam :)

  • Norgusia

    Norgusia

    18 kwietnia 2014, 17:36

    muszę spróbować....ale już po świętach! a te decylitry brzmią bardzo znajomo! hehehe

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      18 kwietnia 2014, 17:38

      a po naszemu to jak to wtedy bedzie? :)

    • Norgusia

      Norgusia

      18 kwietnia 2014, 20:11

      no jak piszesz 2dl to po naszemu hehehe znaczy po polsku będzie 200ml ;-)

  • Kasztanowa777

    Kasztanowa777

    18 kwietnia 2014, 14:36

    Bardzo lubie zupy rybne, chetnie skorzystam.

    • GOSIA.malgorzata7

      GOSIA.malgorzata7

      18 kwietnia 2014, 17:35

      Jest prosta w przygotowaniu, rybe na patelni przyprawilam tymiankiem i rozmarynem, a scambi pieprzem cayenne bo lubie pikantne :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.