Nie udało mi się edytować poprzedniego wpisu - dlatego teraz, tutaj
Mój przepis na spaghetti z cukinki
Cukinia + temperówka
ewentualnie nożyk do robienia nitek z warzyw (wygląda prawie tak samo jak obieraczka). Ja mam temperówkę - jest niezła :)
Ponitkować cukinię. Ja przegotowałam na parze. Można we wrzątki 2-3 minuty, albo wrzucić do gotowego sosu i podgotować w sosie :) (Osobiście lekko posoliłam, żeby miała wyraźniejszy smak).
Sos:
Cebulka na patelnię (na odrobinę rogrzanego oleju/masła/kto co lubi) - zeszklić
Pomidory z puszki, lub swieże (jak świeże, to do wrzątku na 1-2 min, zdjąć skórkę, pociachać) i na patelnię do zeszklonej cebulki. Można do cebulki dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku 10-15 sekund przed wrzuceniem pomidorków - tak, żeby się nie przypalił :)
Ja dodałam jeszcze dymkę i kilka zgniecionych orzechów (chciałam wyrzucić torebkę po orzechach)
Cukiniowe spaghetti na talerzyk, na to sosik, na to troszkę sera żółtego (może być parmezan). U mnie na samą górę poszła jeszcze reszta dymki :)
Czas gotowania ok 10 minut. Przygotowanie (obranie, pokrojenie, itd) tez ok 10-15 minut.
Smacznego