Nie udało mi się edytować poprzedniego wpisu - dlatego teraz, tutaj
Mój przepis na spaghetti z cukinki
Cukinia + temperówka
ewentualnie nożyk do robienia nitek z warzyw (wygląda prawie tak samo jak obieraczka). Ja mam temperówkę - jest niezła :)
Ponitkować cukinię. Ja przegotowałam na parze. Można we wrzątki 2-3 minuty, albo wrzucić do gotowego sosu i podgotować w sosie :) (Osobiście lekko posoliłam, żeby miała wyraźniejszy smak).
Sos:
Cebulka na patelnię (na odrobinę rogrzanego oleju/masła/kto co lubi) - zeszklić
Pomidory z puszki, lub swieże (jak świeże, to do wrzątku na 1-2 min, zdjąć skórkę, pociachać) i na patelnię do zeszklonej cebulki. Można do cebulki dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku 10-15 sekund przed wrzuceniem pomidorków - tak, żeby się nie przypalił :)
Ja dodałam jeszcze dymkę i kilka zgniecionych orzechów (chciałam wyrzucić torebkę po orzechach)
Cukiniowe spaghetti na talerzyk, na to sosik, na to troszkę sera żółtego (może być parmezan). U mnie na samą górę poszła jeszcze reszta dymki :)
Czas gotowania ok 10 minut. Przygotowanie (obranie, pokrojenie, itd) tez ok 10-15 minut.
Smacznego
ellysa
14 stycznia 2016, 17:58gdyby ktos tak dla mnie gotowal,to byloby super...ja to len jestem i mi sie nie chce.....
dee79
14 stycznia 2016, 20:47A ja lubię :) choć czasem... wtedy niestety nawet wołami się mnie do kuchni nie zaciągnie :P
eszaa
14 stycznia 2016, 14:29danie super,ale moj zachwyt nad ta temperówka jest wiekszy ;) no czego to ludzie nie wymyslą ;) gdzie to cudo kupiłas?
dee79
14 stycznia 2016, 20:46Na allegro :) coś koło 10pln (mniej-więcej)