Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Spaghetti z cukinii ;)


Nie udało mi się edytować poprzedniego wpisu - dlatego teraz, tutaj :)

Mój przepis na spaghetti z cukinki :D

Cukinia + temperówka 

ewentualnie nożyk do robienia nitek z warzyw (wygląda prawie tak samo jak obieraczka). Ja mam temperówkę - jest niezła :)

Ponitkować cukinię. Ja przegotowałam na parze. Można we wrzątki 2-3 minuty, albo wrzucić do gotowego sosu i podgotować w sosie :) (Osobiście lekko posoliłam, żeby miała wyraźniejszy smak). 

Sos

Cebulka na patelnię (na odrobinę rogrzanego oleju/masła/kto co lubi) - zeszklić

Pomidory z puszki, lub swieże (jak świeże, to do wrzątku na 1-2 min, zdjąć skórkę, pociachać) i na patelnię do zeszklonej cebulki. Można do cebulki dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku 10-15 sekund przed wrzuceniem pomidorków - tak, żeby się nie przypalił :) 

Ja dodałam jeszcze dymkę i kilka zgniecionych orzechów (chciałam wyrzucić torebkę po orzechach)

Cukiniowe spaghetti na talerzyk, na to sosik, na to troszkę sera żółtego (może być parmezan). U mnie na samą górę poszła jeszcze reszta dymki :) 

Czas gotowania ok 10 minut. Przygotowanie (obranie, pokrojenie, itd) tez ok 10-15 minut. 

Smacznego 8)

  • ellysa

    ellysa

    14 stycznia 2016, 17:58

    gdyby ktos tak dla mnie gotowal,to byloby super...ja to len jestem i mi sie nie chce.....

    • dee79

      dee79

      14 stycznia 2016, 20:47

      A ja lubię :) choć czasem... wtedy niestety nawet wołami się mnie do kuchni nie zaciągnie :P

  • eszaa

    eszaa

    14 stycznia 2016, 14:29

    danie super,ale moj zachwyt nad ta temperówka jest wiekszy ;) no czego to ludzie nie wymyslą ;) gdzie to cudo kupiłas?

    • dee79

      dee79

      14 stycznia 2016, 20:46

      Na allegro :) coś koło 10pln (mniej-więcej)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.