Ostatnio dodane zdjęcia

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Z biegiem lat zwróciłam uwagę, że pomimo właściwego jedzenia (jak wtedy myślałam, a tak właśnie większość z nas myśli) byłam coraz częściej zmęczona, rozdrażniona, problemy z kręgosłupem, częste przeziebienia, częste zapalenia oskrzeli, problemy skórne a najgorsze bylo to, ze utylam az do 90 kg. TRAGEDIA!! Oczywiście leczyłam się, ale żaden lekarz tak naprawdę mi nie pomógł, gdyż leczyli tylko skutek choroby, a nie jej przyczynę. Postanowiłam to zmienić. Była przede mną długa żmudna droga, lecz lepiej jest szukać wyjścia niż stać w miejscu i pogłębiać się w błędach. Stosowalam wiele diet...jednak dopiero gdy oczyscilam organizm i wprowadzilam diete nie laczenia oraz wiele innych zmian..schudlam, nie mam jojo efektu a najpiekniejsze pozbylam sie wielu chorob. Jak to zrobilam opisuje na mojej stronie www.mojadrogadozdrowia
.com

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 252125
Komentarzy: 1710
Założony: 13 października 2007
Ostatni wpis: 21 marca 2021

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Gabriela60

kobieta, 64 lat, Szczecin

164 cm, 62.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

10 kwietnia 2008 , Komentarze (7)


Dziewczyny od poniedzialku zaczelam oczyszczanie metoda Ewy Dabrowskiej jedzac tylko!! warzywa i owoce. oraz sokow z nich ..wow zebralam wszystkie informacje i dzialam. Na poczatku wydawalo mi sie, ze bedzie ciezko ale wcale tak nie jest. Wogole nie odczuwam glodu...no bo jem....co prawda nie mozna nic dodawac oprocz przypraw/soli lepiej tez nie!/..

Czuje sie swietnie jestem lekka iiiii w cm narazie chudne ...juhuuu:-)
Jedna z Vitalijek zadal mi pytanie na temat soli....zebralam wiec ciekawe informacje, ktore pomoge wam rowniez w odchudzaniu...nadciśnieniu oraz przy problemach  układu krążenia.zagladnijcie:

http://www.mojadrogadozdrowia.com/de/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=111

7 kwietnia 2008 , Komentarze (13)



Głodówka jest bardzo skuteczna na sugar blues, czyli na uzależnienie organizmu od cukru. Aby zrozumieć ten problem przyjrzyjmy się dokładnie mechanizmowi przyswajania cukru przez organizm.

Już w parę minut po zjedzeniu czegoś słodkiego, cukier przenika do krwi powodując nagły, skokowy wzrost poziomu cukru we krwi. Już kilka łyżeczek cukru przekracza możliwość organizmu na bezkolizyjne jego zagospodarowanie.

Zaburza się więc gospodarka cukrowa organizmu. Trzustka zaczyna wydzielać insulinę, której zadaniem jest wiązanie wolnego cukru. Wydziela ją jeszcze wówczas, gdy cały cukier zostanie już związany. Powstaje hypoglikemia.

W efekcie organy przestają być prawidłowo zaopatrywane w cukier, a człowiek czuje się ospały, zmęczony ... i sięga po następną porcję słodkości. Po takiej kilkuletniej lub dłuższej ?huśtawce? cukrowej zazwyczaj następuje uzależnienie, a w konsekwencji załamanie się sprawności ustroju i wydolności pracy trzustki.

Jeśli codzienna dieta składa się głównie z nabiału, mleka, gotowanego lub smażonego wymieszanego pożywienia,  to nie ma się czemu dziwić, że dopadł nas sugar blues.

Organizm potrzebuje dużych ilości energii do trawienia tych pokarmów, zanim uzyska z nich energię. W czasie trawienia szuka źródła szybkiej energii. I znajduje w cukrze sprzymierzeńca. Tym można wytłumaczyć fakt, że najbardziej nerwowo rozglądamy się za czymś słodkim po spożyciu większego posiłku.

Łaknienie cukru można także tłumaczyć w kategoriach medycyny chińskiej. Słodycze są elementem wychładzającym organizm, więc jeśli wcześniej zjedliśmy potrawę z rozgrzewającymi, ostrymi przyprawami, nie mówiąc o mięsie, czy alkoholu, to wówczas także może pojawiać się ochota na słodkości. Głodówka przerywa sugar blues i pozwala przejść na zdrową dietę.


Codzienny apetyt na słodycze...

..... powstaje z praktyki jedzenia dużej ilości pieczywa...wg. Chińczyków jest on nie tylko szkodliwym nawykiem, ale także skutkuje niedoborem energii śledziony.

Zrównoważenie śledziony gotowanymi potrawami ze zbóż i warzyw w żywiole Ziemi, z czasem ten zły nawyk złagodzi i wyeliminuje,

dając przy okazji prezent w postaci stopniowej likwidacji nadwagi.

poprzez zrównoważenie śledziony gotowanymi potrawami ze zbóż i warzywami w żywiole Ziemi/patrz 5 zasad zdrowego zycia/ z czasem mozesz ten zły nawyk złagodzic a nawet calkiem go wyeliminowac.


5 kwietnia 2008 , Komentarze (9)


wybaczcie prosze, ze nie odpisywalam ale bylam na wyjezdzie...dopiero wrocilam i postaram sie jak najszybiej wszystkim odpowiedziec.

Dziekuje za wasze wpisy:-)))))))))))))))) Bardzo tesknilam za wami. Jestem szczesliwa, ze jestescie:-))pozdrawiam i wspanialego wekendz zycze

29 marca 2008 , Komentarze (14)




sa co prawda smaczne.... ale gdy jemy ich za duzo to doprowadza do zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej./kwasica,zasadowica/.
 
W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi.

Do głównych przyczyn kwasicy (pH < 7,35) należą: lęk, złość, gorączka, stres, otyłość, cukrzyca, niewłaściwa dieta, przewlekłe schorzenia wątroby, nerek, kory nadnerczy.
Objawy kwasicy: bezsenność, retencja wody, migreny, trudności z połykaniem, zniżki nastroju, zapalenia śluzówek jamy ustnej.

Do głównych przyczyn zasadowicy (pH > 7,45) należą: biegunki, nasilone wymioty, niedożywienie, dyslipidemie, zaburzenia hormonalne, nadmiar alkalizujących medykamentów.

Objawy zasadowicy: hiperwentylacja, napady senności, astma, hipotermia, bolesność mięśni.


Długotrwałe zakwaszenie organizmu (a więc również spożywanie żywności kwasotwórczej) może sprzyjać nadciśnieniu, miażdżycy, cukrzycy, osteoporozie, nowotworom i zmianom zwyrodnieniowym stawów. Może także powodować stan ogólnego zmęczenia, brak koncentracji, zaburzenia snu, depresje, napięcie nerwowe, częste infekcje itd.

W dzisiejszych czasach coraz częściej występuje zachwianie równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej w stronę odczynu kwaśnego. Takie zjawisko jest skutkiem warunków życia, które sobie stwarzamy. Kiedy spożywamy nadmierne ilości takich produktów żywnościowych, które stymulują wytwarzanie kwasów, np. mięso, tłuszcz, ser, jaja, alkohol, nikotyna, kawa i czarna herbata, dokładamy kolejną cegiełkę do gmachu złego samopoczucia.



Produkty:

Kwasowość produktów spożywczych
Produkty wysoko-kwasowe. PH 5.0 do 6.0 - cukier rafinowany (biały) i nierafinowany (brązowy), ser edamski, jajka, majonez, ryby, skorupiaki, wołowina, wieprzowina, mięso z królika, kurczak, wątroba, mięso jagnięce, cielęcina, sztuczne słodziki, napoje gazowane bezalkoholowe, napoje musujące, papierosy, leki chemiczne, mąka pszenna biała, chleb pszenny, makaron biały, kasza manna, biały ryż, biały ocet spirytusowy, ciasta i wyroby cukiernicze, czekolada, piwo, kawa, dżemy, galaretki, alkohol, sól oczyszczana warzona i jodowana, czarne herbaty.

Produkty średnio-kwasowe.Ph 6.0 do 7.0 - orzechy wloskie, ser cheddar, ser z plesnią, śledzie, makrele, żyto, owies, pszenica, ryż, śliwki, borówki, oliwki, ryby, soki owocówe z cukrem, syrop klonowy, melasa, pikle, chleb z rafinowanych zbóż (owsa, ryżu, żyta), płatki zbożowe, skorupiaki, kiełki pszenicy, pełne ziarna pszenicy, wino, jogurt dosładzany, gryka, sery ( ostre), chleb ryżowy, jajka gotowane na twardo, ketchup, majonez, makaron pełnoziarnisty, ciasto na miodzie, orzeszki ziemne, prażona kukurydza, ryż basmati, ryż brązowy, sos soiowy, chleb pszenny z kiełkujących ziaren.

Produkty nieznacznie kwaśne - Ph 7.0 syrop ze słodu, syrop z jęczmienia, jęczmień, otręby, orzechy nerkowca, ziarna zbóż z miódem, owocami i syropem klonowym, żurawiny błotne, fruktoza, miód pasteryzowany, soczewica, mleko homogenizowane i pasteryzowane, melasa surowa, gałka muszkatołowa, musztarda, pistacje, ryż lub krakersy pszenne, ziarno żytnie, chleb żytni z kiełek, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, jagody, orzechy brazylijskie, masło solone, sery łagodny i kruche, krakersy z nierafinowanego żyta, cieciorka, suchy orzech kokosowy, mleko kozie homogenizowane, oliwki marynowane, orkisz.

Produkty obojętne - masło, śmietana, naturalny jogurt, serwatka naturalna, oleje.

Produkty średnio-zasadowe. Ph 7.0 do 8.5 - migdały, orzech kokosowy, mleko, fasola, kapusta, seler, soczewica, sałata, grzyby, cebula, warzywa korzeniowe, pomidory, morele, jabłka, banany, jagody, wisnie, figi, grapefruit, winogrona, cytryny, melon, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, maliny, mandarynki, śliwki, awokado, banany ( dojrzałe), marchew, seler naciowy, rodzynki, figi świeże, czosnek, agrest, Winogrona mało słodkie, grejpfrut,zioła zielone, sałata, nektarynki, brzoskwinie ( słodkie), gruszki, groszek słodki, daktyle, dynia, szpinak, jabłka kwaśne, fasola zielona, buraki,brokuły, hleb świętojański, imbir świeży, Winogrona kwaśne, kalarepa, sałata, pomarańcze, pietruszka, dynia, maliny, truskawki, słodkie zboże świeże, rzepa, ocet jabłkowy.

Produkty wysoko-zasadowe. PH 8.5 do 9.0 - awokado, buraki czerwone, marchew, ziemniaki, szpinak, suszone morele, rabarbar, cytryny, arbuz, melon, pieprz cayenne, suszone figi, wodorosty morskie, wapno palone, owoc mango, papaja, nać pietruszki, winogrona, rzeżucha, wodorosty, szparagi, cykoria, owoc kiwi, gruszki, ananas, rodzynki, soki roślinne z jarzyn.

Znajomość kwasowości jaką tworzą produkty żywnościowe po ich strawieniu organizmie, pozwoli dobrać w diecie właściwe składniki pokarmowe. Dzięki temu bedziemy cieszyć się znakomitym zdrowiem i żyć pełnią życia, bez chorób i cierpienia

25 marca 2008 , Komentarze (17)



Witam moje drogie Vitalijki...dobrze, ze juz po swietach... choc sie pilnowalam..... to jednak wiecej zjadlam niz planowalam, ruch...tjaaa chyba od pokoju do lodowki hihihi
no coz dlatego zaczynam od jutra znowu tydzien warzywny....i regularny sporcik...bardzo mi go brakowal. Niby swieta ale miala caly czas co robic....obsluzyc rodzinke itp.

18 marca 2008 , Komentarze (24)



 

Najpopularniejsze są diety owocowo-warzywne.

W dietach tego typu rezygnuje się z używek:

/kawa,papierosy,napoje alkoholowe,herbata czarna,narkotyki/.

 

Na posiłki zjada się surowe lub gotowane /najlepiej na parze/ warzywa oraz wypija duże/2-3 litry/ świeżych soków owocowo-warzywnych/ świeżo wycięśniętych nie kupnych, bo z cukrem!/

Kuracja powinna trwać 10 do 20 dni.

 

Zwykle od ok. 7 dnia wprowadzane są stopniowo fermentowane napoje mleczne, produkty zbożowe, ryby lub chude mięso.

Inne diety oczyszczające przewidują od samego początku oprócz owoców i warzyw – spożywanie fermentowanych napojów mlecznych i produktów zbożowych, w szczególności kasz, a np. od 8 dnia dodawane są ryby lub chude mięso.

Tego typu diety są bezpieczne dla zdrowia i skuteczne.

Po zakończeniu diety owocowo-warzywnej zaleca się utrzymywanie diety niskokalorycznej na poziomie około 1000 kcal przez 2 tygodnie, a następnie stopniowe zwiększanie kaloryczności posiłków przez kolejne tygodnie./nie wracać do złych nawyków!!/

 

Dodatkowo wspomagają kuracjie zioła, usprawniają czynność narządów uczestniczących w eliminowaniu toksycznych związków z organizmu.

 

Dobre działania mają zioła takie jak np: brzoza biala, łopian, koper włoski, mniszek lekarski oraz zielona herbata.

Zielona herbata jest najbogatszym źródłem polifenoli, wymiatających toksyczne wolne rodniki tlenowe. Polifenole zmniejszają aktywność cytochromu P450 i przyspieszają zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, dzięki czemu mogą być szybciej wyeliminowane z organizmu.

 

 

Głodówka
Idea głodówki jest taka, że organizm pozbawiony dowozu energii z zewnątrz zaczyna spalać zmagazynowane zapasy glukozy, a następnie tłuszczów.

 

W tkance tłuszczowej skumulowane są ogromne ilości toksyn, które zostają uwolnione do krwi, a następnie stopniowo wydalane z organizmu przez przewód pokarmowy. Organizm przeprowadza „przegląd generalny” zgromadzonych zapasów i sposobu funkcjonowania. Podczas głodówki spada tempo metabolizmu i produkcja toksycznych wolnych rodników tlenowych. Odciążony zostaje układ pokarmowy, ponieważ nie otrzymuje pożywienia do trawienia. Organizm usuwa w tym czasie zbędne komórki.

Głodówka może trwać 1 dzień do kilku-kilkunastu. Powinno się wówczas pić dużo wody mineralnej, aby rozcieńczać płyny ustrojowe i zwiększać ilość toksyn wydalanych wraz z moczem i ze stolcem.

Namawiam jednak do odpowiedniego przygotowania oraz konsultacji z lekarzem w przypadku poważniejszych chorób!


Przeciwwskazania do głodówek występują szczególnie u dzieci, osób starszych, osób cierpiących na choroby przewlekłe, choroby zakaźne, choroby psychiczne.

Korzyści:

1-2-dniowe powstrzymanie się od jedzenia, przy wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, zmniejszy dowóz szkodliwych substancji do organizmu.

Na mojej stronie/ link poniżej/ podaję jeszcze inne formy oczyszczania organizmu, które sama praktykuje i mogę potwierdzić, że korzyści są ogromne.

 

http://www.mojadrogadozdrowia.com/de/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=67

 

Dodatkowo wspomaga sauna, gdyż z potem eliminowanych jest wiele substancji toksycznych. Dlatego pocenie się jest bardzo korzystne dla organizmu. Wysoka temperatura w saunie powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych skóry i wzmożone pocenie. W ciągu jednego, niezbyt ciepłego, dnia człowiek wydziela od 0,5 do 1 litra potu. Podczas 0,5-1 godziny pobytu w saunie może powstać kilka litrów potu. Jest to bardzo dobra metoda oczyszczania organizmu z toksyn, ale głównie tych rozpuszczalnych w wodzie. Z sauny można korzystać 1-2 razy w tygodniu.

 

Namiastką sauny jest brany codziennie rano prysznic z naprzemiennie ciepłą i chłodną wodą. Poprzez łagodne zmiany temperatury pobudzane jest krążenie krwi i limfy, co powoduje, że lepiej są zaopatrywane w tlen i składniki odżywcze wszystkie tkanki organizmu.


Ale uwaga??
Przeciwwskazania do korzystania z sauny: choroby serca i układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek, infekcje, choroby zakaźne.

 

Ruch na świeżym powietrzu również wspomaga! Joga i ćwiczenia oddechowe dotleniają organizm, w ten sposób przyspieszając regenerację komórek, co z kolei uaktywnia siły witalne, a także wspomaga usuwanie stresu i napięć, uspokaja i rozluźnia.

 

Ta emocjonalno-psychologiczna część detoksu jest równie ważna, jak sama dieta. Detoks ma bowiem pomóc zregenerować cały organizm na wszystkich poziomach. Tylko kompleksowe działania dają trwałe dla zdrowia i samopoczucia rezultaty.

 

Kto nie ma czasu....polecam wekendowe oczyszczanie dokladnie podaje na stronie:

 

http://www.mojadrogadozdrowia.com/de/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=35



Kochane Vitalijki co prawda jeszcze troche czasu do świąt jest ale te ostatnie dni będą rodzinne. Pragnę więc przy tej okazji  życzyć wam:
Wesołych Świąt  
Zdrowia, szczęścia humoru dobrego, a przy tym wszystkim stołu bogatego.
Mokrego dyngusa, smacznego jajka.
I niech, te święta będą jak bajka.

 

 

 

 

 

 

16 marca 2008 , Komentarze (11)







Moje kochane Vitalijki pragne was zachecic do odkwaszenie organizmu...ponizej opisuje dlaczego warto to zrobic:-)

dlaczego powinnismy sie odkwasic??

 

Poniewaz nawet jeśli staramy się zdrowo odżywiać to nasz organizm i tak gromadzi odpadki. Dobrze wiemy, że w naszym już najczęściej przetworzonym pożywieniu jest dużo konserwantów, barwników, spulchniaczy, przyspieszaczy, środków aromatyzujacych itp., powietrze i woda jest również zanieczyszczona i to wszystko stopniowo zatruwa nasz organizm.

 

Osoby spożywające mięso, potrawy mączne, duże ilości tłuszczu i słodyczy , alkohol, kawę a także palacze (aktywni i pasywni) gromadzą nieporównywalnie większe ilości szkodliwych toksyn.

 

Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból.

 

Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

 

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom.

Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.


Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje.

 

Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości.


Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

 

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

 

Objawy zakwaszenia

 

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.


Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

 

1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

 

 

 

12 marca 2008 , Komentarze (21)






Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową?

Najprostszym wskaźnikiem tego, czy tak się dzieje, jest pH wydalanego moczu.

 

Przy odżywianiu się dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny, u wegetarian - obojętny, a u ludzi jedzących dużo mięsa - kwaśny.

W kwasicy dochodzi między innymi do zmniejszenia zużycia glukozy przez tkankę mózgową, zmniejszenia kurczliwości mięśnia sercowego, a także do zwiększonego wydalania z moczem m.in. sodu, wapnia i magnezu, zużywanych do zobojętniania wydalanych kwasów.

Natomiast w zasadowicy następuje m.in. zwolnienie obrotów cyklu kwasu cytrynowego, zahamowanie glukoneogenezy i aktywacja glikolizy beztlenowej.

Zaburzenia w równowadze kwasowo-zasadowej zmieniają także powinowactwo leków do białek, co wpływa na efekt farmakodynamiczny podawanych substancji.

Objawami przewlekłego zakwaszenia organizmu, przy braku innych zaburzeń stanu zdrowia, są: stałe zmęczenie (nieustępujące po odpoczynku), bóle łowy, utrata apetytu, zła cera, starczy wygląd, apatia, skłonność do neurastenii oraz zaburzenia w przemianie materii i gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia.

Długotrwała kwasica sprzyja między innymi powstawaniu schorzeń skóry, nadciśnieniu, cukrzycy i kamicy nerkowej.

Kwasowość produktów spożywczych
Produkty wysoko-kwasowe.
PH 5.0 do 6.0 - cukier rafinowany (biały) i nierafinowany (brązowy), ser edamski, jajka, majonez, ryby, skorupiaki, wołowina, wieprzowina, mięso z królika, kurczak, wątroba, mięso jagnięce, cielęcina, sztuczne słodziki, napoje gazowane bezalkoholowe, napoje musujące, papierosy, leki chemiczne, mąka pszenna biała, chleb pszenny, makaron biały, kasza manna, biały ryż, biały ocet spirytusowy, ciasta i wyroby cukiernicze, czekolada, piwo, kawa, dżemy, galaretki, alkohol, sól oczyszczana warzona i jodowana, czarne herbaty.

Produkty średnio-kwasowe.Ph 6.0 do 7.0 - orzechy wloskie, ser cheddar, ser z plesnią, śledzie, makrele, żyto, owies, pszenica, ryż, śliwki, borówki, oliwki, ryby, soki owocówe z cukrem, syrop klonowy, melasa, pikle, chleb z rafinowanych zbóż (owsa, ryżu, żyta), płatki zbożowe, skorupiaki, kiełki pszenicy, pełne ziarna pszenicy, wino, jogurt dosładzany, gryka, sery ( ostre), chleb ryżowy, jajka gotowane na twardo, ketchup, majonez, makaron pełnoziarnisty, ciasto na miodzie, orzeszki ziemne, prażona kukurydza, ryż basmati, ryż brązowy, sos soiowy, chleb pszenny z kiełkujących ziaren.

Produkty nieznacznie kwaśne - Ph 7.0 syrop ze słodu, syrop z jęczmienia, jęczmień, otręby, orzechy nerkowca, ziarna zbóż z miódem, owocami i syropem klonowym, żurawiny błotne, fruktoza, miód pasteryzowany, soczewica, mleko homogenizowane i pasteryzowane, melasa surowa, gałka muszkatołowa, musztarda, pistacje, ryż lub krakersy pszenne, ziarno żytnie, chleb żytni z kiełek, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, jagody, orzechy brazylijskie, masło solone, sery łagodny i kruche, krakersy z nierafinowanego żyta, cieciorka, suchy orzech kokosowy, mleko kozie homogenizowane, oliwki marynowane, orkisz.

Produkty obojętne - masło, śmietana, naturalny jogurt, serwatka naturalna, oleje.

Produkty średnio-zasadowe. Ph 7.0 do 8.5 - migdały, orzech kokosowy, fasola, kapusta, seler, soczewica, sałata, grzyby, cebula, warzywa korzeniowe, pomidory, morele, jabłka, banany, jagody, wisnie, figi, grapefruit, winogrona, cytryny, melon, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, maliny, mandarynki, śliwki, awokado, banany ( dojrzałe), marchew, seler naciowy, rodzynki, figi świeże, czosnek, agrest, Winogrona mało słodkie, grejpfrut,zioła zielone, sałata, nektarynki, brzoskwinie ( słodkie), gruszki, groszek słodki, daktyle, dynia, szpinak, jabłka kwaśne, fasola zielona, buraki,brokuły, hleb świętojański, imbir świeży, Winogrona kwaśne, kalarepa, sałata, pomarańcze, pietruszka, dynia, maliny, truskawki, słodkie zboże świeże, rzepa, ocet jabłkowy.

Produkty wysoko-zasadowe. PH 8.5 do 9.0 - awokado, buraki czerwone, marchew, ziemniaki, szpinak, suszone morele, rabarbar, cytryny, arbuz, melon, pieprz cayenne, suszone figi, wodorosty morskie, wapno palone, owoc mango, papaja, nać pietruszki, winogrona, rzeżucha, wodorosty, szparagi, cykoria, owoc kiwi, gruszki, ananas, rodzynki, soki roślinne z jarzyn.

Znajomość kwasowości jaką tworzą produkty żywnościowe po ich strawieniu organizmie, pozwoli dobrać w diecie właściwe składniki pokarmowe. Dzięki temu bedziemy cieszyć się znakomitym zdrowiem i żyć pełnią życia, bez chorób i cierpienia.


Kochaniutkie macie dużą ściągę hihihihh... zapraszam do dzialania:-))

10 marca 2008 , Komentarze (8)



Nowy tydzien rozpoczal sie calkiem pieknie....sloneczko swieci, ptaszki cwierkaja :-)))

Dziewczyny nowa walka!! zaczelam od dzisiaj tydzien oczyszczania.
Bede jadla tylko warzywa i owoce i pila soki/ swiezo zrobione/.

Dlaczego warto to robic?

Dlugotrwale zakwaszenie organizmu  moze sprzyjac nadcisnieniu, miazdzycy, cukrzycy, osteoporozie, nowotworom i zmianom zwyrodnieniowym stawow. Moze takze powodowac stan ogolnego zmeczenia, brak koncentracji, zaburzenia snu, depresje, napiecie nerwowe, czeste infekcje itd.

W dzisiejszych czasach coraz czesciej wystepuje zachwianie rownowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej w stronę odczynu kwasnego.

Takie zjawisko jest skutkiem warunkow zycia, ktore sobie stwarzamy. Kiedy spozywamy nadmierne ilosci takich produktow zywnosciowych, ktore stymuluja wytwarzanie kwasow, np. mieso, tluszcz, ser, jaja, alkohol, nikotyna, kawa i czarna herbata, cukier, maka dokładamy kolejna cegiełke do gmachu zlego samopoczucia. 

W wiekszosci produktow spozywczych stanowiacych podstawe  naszej diety przewazaja pierwiastki kwasotworcze.

Dla zachowania rownowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca sie aby 80% jadlospisu stanowily produkty zasadotworcze, a 20% produkty kwasotworcze. 


Dlatego dobrze jest okresowo oczyszczac nasze organizmy z nadmiaru kwasnych produktow przemiany materii ? sluzy to przywracaniu dobrego samopoczucia na wszystkich poziomach naszego organizmu.
 


Zachecam do ogladniecia ...daje duzo do myslenia..:
http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263

6 marca 2008 , Komentarze (12)



Jeżeli Twój wygląd cię nie zadowala, masz kiepski nastrój i samopoczucie – przyjrzyj się temu co jesz! Twoja codzienna dieta wpływa nie tylko na sylwetkę ale również na poziom energii i na nastrój.

Posiłki powinny być urozmaicone, złożone z różnych produktów. Urozmaicaj swój jadłospis, komponując posiłki z różnorodnych, zdrowych i smacznych produktów:

Podstawą są warzywa – gotowane, jak również świeże. Należy zjeść pięć porcji warzyw dziennie.

Zamiast produktów pszennych (pieczywo) wybierz inne ziarna – płatki żytnie i owsiane, ryż brązowy.

Wybieraj nabiał odtłuszczony lub niskotłuszczowy.

Zrezygnuj z cukrów, do słodzenia używaj np. miód, syrop ryżowy.

Sól kamienną zastąp solą morską.

Posiłek urozmaicisz świeżymi ziołami: bazylia, pietruszka, oregano, kolendra.

Pamiętaj o rybach – morskich lub innych zbiorników wodnych.

Pij soki owocowe – najlepiej świeże, soki z zielonych warzyw i oczywiście wodę – mineralną lub filtrowaną.

Zrezygnuj z niezdrowych nawyków: kawa, alkohol, słodkie i słone przekąski, tłuste mięso, nabiał i fast foody.

Ciesz się każdym posiłkiem. Łącz zdrową dietę z aktywnością fizyczną, a wpłynie to korzystnie na zdrowie, urodę i pogodę ducha!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.