Gotowane jedzenie odwadnia twój organizm.
Ciało ludzkie jest tak zaprojektowane aby struktura jego pożywienia posiadała naturalnie biologicznie dostępne elektrolity czyli nawadniająca/zasadowa (chodzi o nawodnienie komórkowe a nie wodę jako wypełnienie ciała płynami ).
Człowiek jest gatunkiem owocożernym, dlatego jego naturalnym pożywieniem są owoce które już posiadają właściwości nawadniające z odpowiednią ilością błonnika. Kwasy odwadniają organizm kreując kationiczne środowisko gdzie ciało staje się odwodnione na poziomie komórkowym i miedzy-ustrojowym/śródmiąższowym.
Kiedy gotujesz jedzenie pozbawiasz w ten sposób ciało możliwości nawodnienia oraz usunięcie elektrolitów co powoduje odwodnienie organizmu.
Zauważyłeś, że jeśli twoja dieta jest głównie gotowana to często chce ci się pić i pijesz wodę w dużych ilościach?
Dlaczego tak się dzieje ?
Ponieważ spożywanie gotowanego jedzenia odwadnia organizm.
Kiedy spożywasz świeże, dojrzałe owoce i warzywa w ich naturalnej surowej postaci to nie będziesz czuł pragnienia picia wody i nie będzie to potrzebne, ponieważ biologicznie dostępna woda zawarta w owocach i warzywach nawadnia naturalnie, alkalizuje ciało oraz pomaga w usuwaniu kwasów które powodują ogólnoustrojowe odwodnienie organizmu.
Zauważ jak odwodniony się czujesz zjadając gotowane jedzenie będąc uprzednio na surowej diecie przez paręnaście miesięcy lub lat.
Twoje ciało wówczas komunikuje się z tobą, że jest odwodnione wysyłając sygnały w postaci pragnienia.
To są również znaki ostrzegawcze, gdzie ciało wchodzi w fazę zakwaszenia i w odezwie kreuje stan zapalny.
Odwodnienie na poziomie komórkowym spowodowane kwasotwórczym jedzeniem jest pierwszym stadium kwasicy komórkowej.
Zwróć uwagę również na to, kiedy po rozpoczęciu oczyszczania i przejściu na surową dietę bogatą w nawadniające owoce i warzywa jak nadal czujesz się odwodniony i chce ci się pić wodę, to świadczy o ogólnoustrojowej kwasicy.
Jednak z czasem nawodnisz organizm na poziomie komórkowym i nie będziesz już czuł potrzeby picia wody dodatkowo, poza żywą strukturalną wodą zawartą już w owocach i warzywach.
Kiedy kwasy zostaną już uwolnione z ciała i oczyścisz terytorium/obszar w systemie limfatycznym wówczas dowiesz się co tak naprawdę oznacza prawdziwe nawodnienie organizmu i kiedy zdarzy ci się zjeść gotowane jedzenie to bardzo szybko poczujesz jak to jest być odwodnionym.
Dla większości z was będzie to specyficzna przemiana na 100% surowe żywienie lub co najmniej 90% ponieważ byliście wychowywani głównie na gotowanym jedzeniu, my wszyscy byliśmy, dlatego nie ponaglaj siebie i nie rób sobie wyrzutów sumienia kiedy doznasz porażki czy wpadki w czasie przystosowywania się do surowej żywności.
Po prostu krok za krokiem dodawaj do swojej diety coraz większe ilości surowej żywności i z czasem ciało będzie domagać się nawodnienia i energii które wytwarzają surowe owoce i warzywa.
W rezultacie będzie ci łatwiej zrezygnować całkowicie z gotowanego jedzenia ponieważ w naturalny sposób będziesz się czuł dużo lepiej na surowym pożywieniu.
Podczas swojej przemiany spróbuj jeść surowe przez 6 dni a w siódmy zjedz gotowane, to chociaż w twoim umyśle zachowasz równowagę ponieważ nigdy nie miałeś okazji doznać prostoty 100% surowego a nadal potrzebujesz utrzymać balans na swojej drodze przemiany.
Nie stań się perfekcjonistą, nie myśl w kategoriach doskonałości i również nie doczep do siebie metki „surojad” czy „surowa dieta”. Po prostu myśl o zdrowym odżywianiu i rób co możesz, poza tym skupiaj swoją uwagę na tym czym się zajmujesz w większości swojego czasu zamiast robić wyścig po zdrowie i osiągać doskonałość diety.
Nic się nie stanie jeśli raz na jakiś czas zjesz „oszukańczą potrawę” i stąd wyniesiesz doświadczenie i naukę.
Moim zdaniem najlepiej jest być cały czas na 100% czy 95% surowej diecie i czasem się poślizgnąć, niż przeskakiwać z diety na dietę i doświadczać efektu jojo a w rezultacie utracić stałość i spójność zdrowego odżywiania.
Jeśli będziesz siebie dręczyć to w końcu się poddasz i nigdy nie osiągniesz sukcesu.
Staraj tak jak najlepiej możesz i podejdź ze zrozumieniem, że z praktyką, ciągłością i doświadczeniem pragnienie żywego pożywienia przeważy nad przetworzonym/gotowanym, ponieważ nie będziesz chciał doświadczać już stanów zapalnych i odwodnienia, ociężałości i ospałości po zjedzeniu gotowanego.
Natomiast będziesz pragnął ciągłego stanu pełnego energii i nawodnienia po spożyciu posiłku owocowego. Wtedy w naturalny sposób osiągniesz cel w swojej przemianie na surowe żywienie, ponieważ twoje ciało bardzo szybko wyśle ci ostrzegające sygnały, ze nie chce gotowanego jedzenia codziennie, że czuje się odżywione i funkcjonuje optymalnie na surowym.
Wszyscy chcemy doświadczać nawodnienia i witalności a gotowane jedzenie ograbi twoje ciało z tych właściwości.
Prawda jest taka, że gotowane/przetworzone jedzenie jest nienaturalne i jeśli musisz uzupełniać płyny i pić wodę podczas lub po jedzeniu, czy jeść dodatkowo z gotowanym sałatki aby zrównoważyć posiłek to jest oczywiste, że to nie jest naturalne pożywienie.
Wszystko co wysysa elektrolity z organizmu nie będzie kreowało optymalnego zdrowia, a tylko to pożywienie które nawadnia na poziomie komórkowym i odżywia ciało będzie tym na którym człowiek dozna ciągłości maksymalnego zdrowia.
To zapewni dieta owocowa włączając owoce leśne (jagodowe), melony/arbuzy oraz warzywa.
Owoce będąc podstawą najbardziej efektywną, pobudza i mobilizuje regeneracyjną detoksykacje odprowadzającą toksyczne odpady z systemu limfatycznego, który my ludzie zapchaliśmy poprzez dietę kwasotwórczą i śluzo-twórczą gotowanego jedzenia, która to z kolei odwadnia oraz blokuje swobodny przepływ energii w ciele ludzkim kreując tzw „choroby”.
Powróćcie do natury moi przyjaciele, powróćcie do diety do której wasze ciała są biologicznie zaprojektowane aby utrzymać optymalne zdrowie. Wykorzystaj swoją intuicyjną świadomość, pozwól własnym naturalnym instynktom prowadzić ciebie, poddaj się chwili teraźniejszej a obiecuje ci mój przyjacielu, będziesz kwitnąć.