- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ostatnio dodane zdjęcia
Znajomi (25)
O mnie
Archiwum
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 24719 |
Komentarzy: | 291 |
Założony: | 2 stycznia 2012 |
Ostatni wpis: | 27 stycznia 2014 |
kobieta, 41 lat, Poznań
165 cm, 84.00 kg więcej o mnie
Śniadanie I
Płatki owsiane z mlekiem:
- płatki owsiane -50 g – 5 łyżek
- morele suszone – 10 g – 1 sztuka
- orzechy włoskie – 5 g – 1 łyżeczka
- mleko 1,5 % - 250 ml – 1 szklanka lub jogurt naturalny 2%- 200g
Płatki zalać ciepłym mlekiem lub nagotować na mleku, jak napęcznieją, dodać morele, orzechy, wymieszać.
Śniadanie II
Grejpfrut – 350 g – 1 średni
Obiad
Pyszna zupa jarzynowa: (na dwa obiady)
- bulion warzywny ( może być z kostki ) – ok. 1 litra
- oliwa z oliwek – 10 – 1 łyżka
- cebula – 50 g – 1 mała
- czosnek – 5 g – 1 ząbek
- mrożone brokuły 450g
- marchew – 80 g – 1 średnia
- pietruszka – 80 g – 1 średnia
- pomidor – 260 g - 2 średnie
- ziemniaki – 200 g – 3 średnie
- koper – 10 g – 1 łyżka posiekanego
- duża pora
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, pomidory sparzyć, obrać skórkę, pokroić. Bulion wlać do garnka, dodać warzywa , ziele i liść. Całość dusić na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, następnie do zupy dodać podsmażoną cebule i czosnek. Doprawić do smaku, dorzucić koper.Dodałam jeszcze szczyptę papryczki chilii i świeżego grzybka, zupka palce lizać- po wystygnięciu miksuje!!!!
Podwieczorek
Jogurt owocowy z otrębami:
- jogurt owocowy 1,5 % – 200g- ¾ szklanki lub jogurt naturalny 2%
- otręby pszenne – 20 g – 2 łyżki- mogą być granulowane
Kolacja
Bułka grahamka z polędwicą z piersi kurczaka, sok:
- bułka grahamka- 50g- 1 mała lub chleb graham- 60g- 1 i ½ kanapki
- polędwica z piersi kurczaka – 60 g -3 cienkie plasterki
- sałata
- masło- 5g- łyżeczka
- sok pomidorowy- 250ml- szklanka
SMACZNEGO
Śniadanie I
Musli z mlekiem:
- musli z suszonymi owocami- 40 g - 4 łyżki lub płatki nestle fitness albo nestle frutina lub płatki owsiane
- orzechy włoskie – 10g
- mleko 1,5 % - 250 ml - 1 szklanka lub jogurt naturalny 2%- 200g- ¾ szklanki
Śniadanie II
Jabłko - 250 g -1 średnie
Obiad
Łosoś w marynacie miodowo- musztardowej z sałatą i ziemniakami:
- łosoś bez skóry – 100 g
Marynata:
- miód – 5 g -1 łyżeczka
- musztarda 5 g -1 łyżeczka
- ocet balsamiczny – ½ łyżeczki
- zioła prowansalski, sól, pieprz
Sałatka:
- sałata lodowa – 50 g – 3- 4liście
- pomidor – 260 g -2 średnie
- pestki dyni – 10 g – 1łyżka
- czosnek – 5 g -1 ząbek
- olej z pestek winogron – 5 g -1 łyżeczka
- sok z cytryny – łyżeczka
- szczypiorek
Składniki marynaty wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Włożyć rybę i odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 min. Następnie zawinąć w folie i upiec w piekarniku. Sałatę umyć i poszarpać, dodać pokrojone pomidory i szczypek. Olej wymieszać z czosnkiem i sokiem z cytryny. Sosem skropić sałatkę.
-ziemniaki- 140g- 2 średnie
Podwieczorek
Jogurt z otrębami:
- jogurt naturalny 2 % - 200 g – ¾ szklanki lub owocowy 1,5%
- otręby pszenne - 20 g -2 łyżki- mogą być granulowane
Kolacja
Sałatka z jajem i brokułami:
- jajo- 70g-1 sztuka- gotowane
- brokuły- 250g- około 5 różyczek
- kukurydza z puszki- 40g- 2 łyżki
- jogurt naturalny 2%- 100g- około 5 łyżek
Brokuł ugotować na półtwardo. Dodać ugotowane jajo, kukurydzę z puszki, jogurt, wymieszać.
Śniadanie I
Musli z mlekiem:
- musli z suszonymi owocami- 40 g - 4 łyżki lub płatki nestle fitness albo nestle frutina lub płatki owsiane
- orzechy włoskie – 10g
- mleko 1,5 % - 250 ml - 1 szklanka lub jogurt naturalny 2%- 200g- ¾ szklanki
Śniadanie II
Jabłko - 250 g -1 średnie
Obiad
Łosoś w marynacie miodowo- musztardowej z sałatą i ziemniakami:
- łosoś bez skóry – 100 g
Marynata:
- miód – 5 g -1 łyżeczka
- musztarda 5 g -1 łyżeczka
- ocet balsamiczny – ½ łyżeczki
- zioła prowansalski, sól, pieprz
Sałatka:
- sałata lodowa – 50 g – 3- 4liście
- pomidor – 260 g -2 średnie
- pestki dyni – 10 g – 1łyżka
- czosnek – 5 g -1 ząbek
- olej z pestek winogron – 5 g -1 łyżeczka
- sok z cytryny – łyżeczka
- szczypiorek
Składniki marynaty wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Włożyć rybę i odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 min. Następnie zawinąć w folie i upiec w piekarniku. Sałatę umyć i poszarpać, dodać pokrojone pomidory i szczypek. Olej wymieszać z czosnkiem i sokiem z cytryny. Sosem skropić sałatkę.
-ziemniaki- 140g- 2 średnie
Podwieczorek
Jogurt z otrębami:
- jogurt naturalny 2 % - 200 g – ¾ szklanki lub owocowy 1,5%
- otręby pszenne - 20 g -2 łyżki- mogą być granulowane
Kolacja
Sałatka z jajem i brokułami:
- jajo- 70g-1 sztuka- gotowane
- brokuły- 250g- około 5 różyczek
- kukurydza z puszki- 40g- 2 łyżki
- jogurt naturalny 2%- 100g- około 5 łyżek
Brokuł ugotować na półtwardo. Dodać ugotowane jajo, kukurydzę z puszki, jogurt, wymieszać.