Śniadanie I
Płatki owsiane z mlekiem:
- płatki owsiane -50 g – 5 łyżek
- morele suszone – 10 g – 1 sztuka
- orzechy włoskie – 5 g – 1 łyżeczka
- mleko 1,5 % - 250 ml – 1 szklanka lub jogurt naturalny 2%- 200g
Płatki zalać ciepłym mlekiem lub nagotować na mleku, jak napęcznieją, dodać morele, orzechy, wymieszać.
Śniadanie II
Grejpfrut – 350 g – 1 średni
Obiad
Pyszna zupa jarzynowa: (na dwa obiady)
- bulion warzywny ( może być z kostki ) – ok. 1 litra
- oliwa z oliwek – 10 – 1 łyżka
- cebula – 50 g – 1 mała
- czosnek – 5 g – 1 ząbek
- mrożone brokuły 450g
- marchew – 80 g – 1 średnia
- pietruszka – 80 g – 1 średnia
- pomidor – 260 g - 2 średnie
- ziemniaki – 200 g – 3 średnie
- koper – 10 g – 1 łyżka posiekanego
- duża pora
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, pomidory sparzyć, obrać skórkę, pokroić. Bulion wlać do garnka, dodać warzywa , ziele i liść. Całość dusić na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, następnie do zupy dodać podsmażoną cebule i czosnek. Doprawić do smaku, dorzucić koper.Dodałam jeszcze szczyptę papryczki chilii i świeżego grzybka, zupka palce lizać- po wystygnięciu miksuje!!!!
Podwieczorek
Jogurt owocowy z otrębami:
- jogurt owocowy 1,5 % – 200g- ¾ szklanki lub jogurt naturalny 2%
- otręby pszenne – 20 g – 2 łyżki- mogą być granulowane
Kolacja
Bułka grahamka z polędwicą z piersi kurczaka, sok:
- bułka grahamka- 50g- 1 mała lub chleb graham- 60g- 1 i ½ kanapki
- polędwica z piersi kurczaka – 60 g -3 cienkie plasterki
- sałata
- masło- 5g- łyżeczka
- sok pomidorowy- 250ml- szklanka
SMACZNEGO