Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Havock

mężczyzna, 39 lat, Lubliniec

176 cm, 75.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

20 października 2017 , Komentarze (4)

Składniki:

  • 10 łyżek płatków owsianych  górskich (100g)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny niesiarkowanej
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego 100% orzechów (patrzeć na skład! )
  • 2-3  łyżki miodu
  • szczypta soli

PŁATKI OWSIANE:  zawierają sporo potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, tlenków siarki, tlenków fosforu, cynku, molibdenu, krzemu, jodu, kobaltu, witamin B1, B2,B6, PP, E. Witaminy z grupy B m.in. poprawiają pamięć, koncentrację, działają  łagodząco na układ nerwowy,  związki siarki i fosforu działają korzystnie na włosy, skórę, paznokcie. Żelazo, molibden, kobalt są odpowiedzialne za procesy krwiotwórcze. Witamina E, związki polifenolowe:  kwasy fenolowe, alkilofenole, flawonoidy mają działanie przeciwutleniające. Płatki owsiane zawierają średnio w 100 gramach około 13g białka roślinnego, 65g węglowodanów, w tym 14g błonnika, oraz dwukrotnie więcej niż inne zboża – ok. 7g tłuszczu nienasyconego.

Płatki są źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie beta-glukanu, który obniża ciśnienie, ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy, otyłości. Jest miotełką, która wymiata wolne rodniki i toksyny z naszego organizmu,wzmacnia odporność organizmu, wiąże kwasy tłuszczowe, przez co zmniejsza ich wchłanianie do organizmu oraz zapobiega miażdżycy.

ŻURAWINA: zawiera witaminę A, E i C, oraz potas, sód i selen. Zawierają również luteinę , β-karoten,błonnik,pektyny ,kwasy organiczne i taniny. Do najważniejszej grupy prozdrowotnych związków należą polifenole: głównie flawonoidy i kwasy fenolowe, które zapobiegają sztywnieniu tętnic centralnych, odbieranych jako ważny wskaźnik choroby sercowo-naczyniowej.

Żurawina przeciwdziała rozwojowi patogennych bakterii w układzie moczowym, obniża zapadalność na choroby układu naczyniowego, chroni przed chorobą wrzodową żołądka poprzez zapobieganie osadzania bakterii . Pomocna w leczeniu nadciśnienia, wspomaga leczenie schorzeń jamy ustnej oraz przyzębia, zapobiega chorobom grzybiczym. Ma korzystny wpływ także na pracę jelit oraz trzustki, jest odpowiedzialna za wzmocnienie odporności.

Spowalniania procesów prowadzących do starzenia się szarych komórek mózgu, przez co ma bezpośredni wpływ na obniżanie ryzyka chorób takich jak Alzheimer czy choroba Parkinsona!!

MASŁO ORZECHOWE:  orzechy arachidonowe zawierają najwięcej białka oraz niacyny ze wszystkich orzechów. Zawierają witaminy z grupy B, sporo potasu, magnezu i wapnia ,które są niezwykle potrzebne w diece sportowca. W około 50% składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na profil lipidowy, reszta to kwasy nasycone i wielonienasycone w postaci omega-6. Nie jest to problemem tak długo, jak długo spożywamy odpowiednio wysoką ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Trzeba zatem uważać z ilością masła. Wszystko z umiarem.

MIÓD: w zależności od rodzaju miodu , zawiera różne właściwości. Ten najpopularniejszy i najbardziej dostępny- wielokwiatowy ,dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo. Oczywiście mam tu na myśli miód kupiony od pszczelarza , a nie sztuczny miód z  supermarketu.  Nie poddany obróbce termicznej zawiera mnóstwo właściwości prozdrowotnych, po tym procesie traci je i zamienia się w cukier.

Sposób przygotowania:

1.W naczyniu na najmniejszym ogniu rozgrzewamy masło orzechowe, pod wpływem temperatury będzie bardziej plastyczne.

2.Po zdjęciu z ognia dodajemy miód i próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka. Składniki mają być delikatnie ciepłe.

3.Gdy składniki się połączą, dodajemy płatki owsiane i żurawinę, dokładnie mieszamy i przesypujemy do pojemnika/foremki delikatnie posmarowanej tłuszczem. Masę dociskamy dosyć mocno do podłoża, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 kawałka (dzieląc masę na 1/8)

wartość energetyczna :147,1 kcal

węglowodany: 19,0 g

białko:  4,0 g

tłuszcz: 6,4 g

błonnik: 1,9 g

https://vitalia.pl/


18 października 2017 , Skomentuj

No i przyszedł czas na zmiany. Inny avatar, ale stary Havock:) 

Co u mnie? Praca, treningi. Ogólnie nie narzekam na nudę. 
Sobota pracowicie - długo wyczekiwana konferencja w Katowicach. Może się ktoś wybiera? 

Co do treningów - aktualnie 15 / 10/ 5 w jakichś kosmicznych wariantach. Generalnie jestem na 10 powtórzeniach. Jeszcze 3 treningi i wchodzę na 5 powtórzeń w 3 seriach. 

W każdym razie wgląda na to, że będę częściej bywał na forum :)
Cieszycie się prawda? )))

Wracam, bo kawka czeka -> 

17 maja 2017 , Skomentuj

Spisek, depopulacja, autyzm, detoksyzator i Zięba. 

19 kwietnia 2017 , Komentarze (5)

Czas na popołudniowy relaks.... wreszcie. Kawunia i lektura :)

 
A jak u Was? 

18 kwietnia 2017 , Komentarze (11)

Własnie dlatego powinna być możliwość blokowania IP użytkowników :)
No ale... vitalia.....

23 stycznia 2017 , Komentarze (5)

Ciężki ten styczeń. Zanim jeszcze 2017 się dobrze zaczął to zostałem  jedynym aktywnym moderatorem vitalii. Ciężko, ciężko... 

Jak treningi ? Obecnie 8 x w tygodniu. Dieta na 100 % Obecnie 4100 kcal i zbliżająca się powoluśku redukcja. 

25 października 2016 , Skomentuj

Dietetycznie do przodu. 


musli kokosowe 60g
mleko 200 ml
jaja kurze szt 2

warzywka 350 g
wieprzowinka 200 g
chleb żytni 100g

kasza gryczana 100 g
kurak pierś 150g
śmietana 50 g

serek wiejski 200 g
olej lniany 15 g
p. chrupie 7 zbóż 30 g

całość
2590 kcal
B : 145  g            30 %
W : 219 g            45%
T : 115   g            24% 


Co do treningu : 

Przysiady ze sztangą 12/9/5/5/2/2
wykroki 7/5/5/3
nordyckie wstawanie 8/8/8/8
wyprosty na maszynie 12/12/15 + drop + drop + drop
uginania 10/10/12 + drop + drop
wspięcia na palce w staniu 12/12/12/15/14
wspięcia w siadzie 10/8/6/4 + drop + drop
wspięcia z hantlą jednonóż 15/12/10

20 października 2016 , Komentarze (11)

Jaja kurze 130g
musli 50g
mleko 270ml
brzoskwinia 70g

Mintaj 210 g
kasza gryczana 100g
jabłko 180g

Udko kuraka 180g
banan

ryż biały 50g
śledzik :) 100g

Kolacja 

Serek wiejski 200 g
mleko 150 ml
olej lniany 15ml

całość 

2530 kcal

B : 171 g             33%
W: 230 g             45 %
T : 106 g             20 %

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.