Topimy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, wciskamy 3-4 ząbki czosnku, łyżeczka mąki, a na to wszystko rozmrożony szpinak (może być z rozmrożoną woda ).Solimy, pieprzymy, dodajemy 2 łyżki śmietany i podajemy z ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.
zamiast śmietany możesz dodać pół kostki sera feta, wymieszac z surowym jajkiem , zapiekać z makaronem lub lasaniami w piekarniku i podawac z sosem serowym knora.
Szpinak2
zeszklić cebulkę na patelni, dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać kostkę knorra-czosnkową i całe jajo, mieszać tak aby jajko się ścieło. W drugim garnku wg przepisu z opakowania robię sos Knorra - nie pamiętam dokładnej nazwy ale chyba - Sos 3 sery z brokułami. Potem wg uznania albo mieszamy wszystko i dodajemy jeszcze ugotowany makaron albo warstwami w naczyniu żaroodpornym warstwami makaron, szpinak i sos a na górę żółty ser :).
Szpinak3
sos szpinakowy do makaronu (makaron może być razowy...) zmodyfikowałam go trochę i okroiłam kalorie i wygląda teraz tak: na łżeczce masła podgrzewamy szpinak (albo topimy zamrożony, a jak jest ten "frosty" ze śmietaną to może być bez masła), potem dodajemy 2-3 ząbki czosnku i 1/3 szklanki mleka (...a nie smietany). doprawiamy - sól, pieprz, gałka musz., vegeta. no i z makaronem. jem to tygodniami.smakuje wybornie ;) mozna tam wrzucic jajko (nie nie lubie) i trzeba mieszać żeby sie nie zrobiła jajecznica ze szpinakiem tylko gęsty sos
Lasagne ze szpinakiem
rozmraższ szponak doprawiasz solą, pieprzem i czosnkiem acha i sos pomidorowy jest potrzebny ukladasz warstwa sosu, lasagne,szpinak,lasagne,sos,szpinak,jasagne,sos - zapiekasz ok 40 minut - pycha.
Asiadm
10 listopada 2012, 09:44Uwielbiam szpinak :)
iwidorka
9 listopada 2012, 12:57super, te przepisy, ja jadłam lasagne ze szpinakiem, ale z sosem beszamelowym :))
Matylda55
9 listopada 2012, 10:33Uwielbiam szpinak , moja wersja to z łyżeczką masła i pokrojonymi orzechami włoskimi - pychotka ;))
poziomka1905
8 listopada 2012, 21:43Uwielbiam szpinak! Wersja numer 2 jest mi nawet znana! nie dokładnie tak samo , ale podobnie robię :) Uwielbiam do tego podsmażane pieczarki i bekon w szpinaku gdzieniegdzie się wynurzający :) buziaki kochana!!!