Pamiętnik odchudzania użytkownika:
barbarossa1976

kobieta, 48 lat, Za Górami

166 cm, 72.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

28 marca 2013 , Komentarze (3)

NING HONG- herbata odchudzająca


NING HONG- herbata odchudzająca






Napary herbaciane maja lecznicze właściwości, które znane są już od tysięcy lat. Medycyna chińska do dziś wykorzystuje te właściwości z pozytywnym skutkiem. Herbaty odpowiednio dobrane i zaparzane mogą stać się lekiem wspomagającym w zwalczaniu niektórych dolegliwości. 

Zgodnie z chińskim obyczajem, herbata powinna mieć aż 20 różnych korzystnych właściwości. Uważa się m.in., że herbata czyści krew, przezwycięża ciężkie sny, regeneruje mózg, pomaga przy zatwardzeniach, rozjaśnia wzrok, przepędza posępność, ożywia, wzmacnia odwagę, poprawia zdolności pamięciowe... 

Poszczególne typy herbat mają różne - właściwe sobie właściwości zdrowotne. Dlatego do każdego z typów herbat należy podejść w sposób indywidualny.

Zdrowotna wartość herbatki ziołowej Ning Hong została doceniona przez miliony ludzi na całym świecie. Jej receptura oparta jest na ponad 5 tysiącach lat doświadczeń chińskiej medycyny ludowej. 

Doskonale harmonizuje podstawowe funkcje naszego organizmu oraz wzmacnia jego najważniejsze narządy. Szczególną popularność herbata Ninh Hong zyskała dzięki swoim właściwościom odchudzającym. 

Systematyczne jej picie gwarantuje spadek wagi ciała średnio o 5 kilogramów miesięcznie.

Ponadto herbata Ning Hong: 
- Wzmacnia mięsień sercowy, nerki oraz wątrobę
- Jest niezastąpiona przy zaparciach, oczyszcza przewód pokarmowy, poprawia pracę jelit nie powoduje biegunek, dlatego może być stosowana nieprzerwanie przez dłuższy czas
- Znajduje zastosowanie w medycynie chińskiej przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego oraz przy leczeniu świerzbu
- Obniża poziom tłuszczu we krwi oraz ułatwia syntezę tłuszczów przez wątrobę
- Powstrzymuje procesy starzenia organizmu
- Poprawia drożność dróg oddechowych
- Pozwala zachować dobrą kondycję
- Daje uczucie lekkości i zapewnia dobre samopoczucie przez cały dzień
- Jest cennym środkiem w profilaktyce przeciw nowotworowej



Produkt został nagrodzony medalami na szczeblach państwowych i lokalnych. 

GŁÓWNE SKŁADNIKI:
Wyselekcjonowane liście herbaty Ning Hong 
Zawierają jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów) - polifenole z grupy katechin chroniące komórki organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Regulują ponadto gospodarkę tłuszczową w organizmie. Normalizują i usprawniają procesy przemiany materii.

Kłącze Pochrzynu
Bogate źródło witamin A i C oraz niezwykle cennych i rzadkich saponin steroidowych. Obniżają one napięcie powierzchniowe, posiadają zdolność wiązania cholesterolu, zwiększają wydzielanie śluzu - działają wykrztuśnie poprawiając drożność przewodów oddechowych, mają silne własciwości grzybobójcze oraz przeciwzapalne, działają psychopobudzająco - odświerzają umysł.

Nasiona Senesu
W odróżnieniu od liści senesu nie mają działania agresywnego na przewód pokarmowy.
Pobudzają one perystaltykę jelit, przyspieszają przyswajanie treści pokarmowej.

Owoce Głogu
Zawierają duże ilości witaminy C. Wzmacniają mięsień sercowy oraz system naczyniowy. 

Wartość odżywcza: 
100g 1 torebka 3g % realizacji RDA 
Katechiny 18,38 g 0,55 g - 
Białko 23,73 g 0,71 g - 
Witamina C 398,00 mcg 11,94 mcg 19,90 % 
Witamina A 5460,00 mcg 163,80 mcg 20,50 % 

Dawkowanie:
- 1 torebkę dziennie - profilaktycznie
- 2 torebki dziennie - leczniczo (parzyć obie saszetki jednorazowo najlepiej w dzbanku lub w termosie doparzając wrzątkiem wielokrotnie)

Sposóby przyrządzania:
Sposób pierwszy:
Saszetkę Ning Hong zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem ok. 5 minut. Tą samą saszetkę można zaparzać 2-3 krotnie. Drugi napar uchodzi w Chinach za najbardziej wartościowy. 

Sposób drugi:
Do termosu wrzucamy 1-2 saszetki Ning Hong, zalewamy wrzątkiem i popijamy napar przez caly dzień. 

Opakowanie jednostkowe: 
30 torebek po 3g, 

Kuracja: 
5 opakowań

21 marca 2013 , Komentarze (3)

dietę trzymam a waga zaklęta nic ani w
dół a
ni w górę co jest grane moje ćwiczenia to 14 godziń pracy już mi się nudzi ta walka bez rezultatów piję dużo wody bo zażywam hydrominum nie jem słodyczy duzo owoców warzyw mało chleba

17 marca 2013 , Komentarze (3)

Wiele osób, by pozbyć się zbędnych kilogramów decyduje się na pomijanie posiłków. Niektóre osoby głodują aż do południa, inne osoby ostatni posiłek jedzą o godzinie siedemnastej. Jednak takie postępowanie zupełnie pozbawione jest sensu. Od lat powtarza się, że lepiej zjeść mniejsze porcje podzielone na większą ilość posiłków. Jest to ważne, ponieważ głodówka doprowadza do spowolnienia przemiany materii. Z tego też powodu, gdy będziemy jeść niewiele, bądź wcale, może się okazać, że wskazówka wagi ani drgnie.

Uwaga na same jabłka

Są osoby, które swoją kurację odchudzającą opierają wyłącznie na spożywaniu jabłek. Bardzo często efektem takiej kuracji jest niezmienna masa ciała. Dlaczego tak się dzieje – zachodzą w głowę. Tymczasem okazuje się, że istnieją owoce, których spożywanie może spowodować powstawanie kwasów tłuszczowych. Dzieje się tak, ponieważ w niektórych owocach, w tym w jabłkach znajdziemy wiele cukrów prostych, które powodują szybki wzrost glukozy we krwi, a nadmiar glukozy prowadzi do przekształcenia się tego cukry w tłuszcze.

16 marca 2013 , Komentarze (6)

dam rade ,dam rade, dam rade,dam rade,dam rade,dam rade,dam rade schudne,schudne,

15 marca 2013 , Komentarze (2)



Poniedziałek
Śniadanie chleb Wasa żytni + 100g białego chudego sera, dżem truskawkowy słodzony fruktozą
jogurt naturalny + płatki owsiane i truskawki
sałatka: pomidor, ogórek zielony, żółta papryka, rzodkiewki
Obiad kurczak ala carbonara
sałatka: żółta papryka, pomidor, ser feta, sałata, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, śmietana 18%, sól, pieprz
Kolacja spaghetti z sosem pomidorowym gotowany kalafior szklanka kefiru

Wtorek
Śniadanie muffiny jabłkowe
szklanka mleka
surówka z startej marchewki, kiszonej kapusty i szczypiorku
Obiad smażona ryba panga, następnie zapiekana z żółtym serem
fasolka szparagowa
sałatka: jajka ugotowane na twardo, por, majonez Kielecki, natka pietruszki, ostra papryka, sól, pieprz
Kolacja kefir + sałatka z tuńczyka w sosie własnym (sałata, tuńczyk wsw, cebula, pomidor, papryka (kilka kolorów))

Środa
Śniadanie makaron razowy ze startym pieczonym jabłkiem, serem białym chudym, cynamonem i kefirem
sałatka: marchewka, zielony ogórek, pęczek rzodkiewek, cebulka dymka, świeży koperek
sos: odtłuszczony jogurt lub kefir, sok z cytryny, drobno zmielony biały pieprz, sól
Obiad pieczony indyk z ziołami, polany śmietaną 18%
sałatka: kapusta biała i czerwona, seler, marchewki, cebula, majonez lub oliwa z oliwek, sól
Kolacja fasolka po bretońsku inaczej (by Kropek)

Czwartek
Śniadanie kluseczki twarogowe (pierogi leniwe by Moniczka) zalane mlekiem(można dodać truskawki)
sałatka: kalarepa, jabłko, świeży ogórek, posiekany szczypiorek
sos: jogurt, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka soku z cytryny, mała łyżeczka musztardy bez cukru, pieprz, sól
Obiad wędzona makrela, kawałek sera pleśniowego
kalafior po szwedzku
Kolacja maślanka + sałatka: kiszona kapusta, papryka, kiszony ogórek, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz

Piątek
Śniadanie chleb z mąki z pełnego przemiału, serek homogenizowany 0%, ser biały chudy, ogórek, rzodkiewki
surówka: kapusta pekińska, łodygi selera naciowego, małe ogórki małosolne, zielona papryka, por, świeża bazylia, sos winegret z czosnkiem
Obiad flaczki z ryb
sałatka: wędzona makrela, cebula, ogórek kiszony, pęczek szczypiorku, łyżka rzeżuchy lub kiełków rzodkiewki, kilka rzodkiewek, 2 łyżki musztardy bez cukru, łyżka oleju, sól, pieprz
Kolacja ciecierzyca z pieczarkami i sosem pomidorowym; gotowane brokuły

Sobota
Śniadanie biały ser chudy + jogurt, płatki z mlekiem, cynamonem i suszonymi morelami
sałatka: średnie ogórki kiszone lub konserwowe, surowa marchewka, zielona i czerwona papryka, cebula, kalafior
sos: sok z cytryny, pół łyżeczki niezbyt ostrej musztardy, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu i bazylii, pieprz, sól
Obiad klopsiki mielone w sosie warzywnym
puree z kalafiora, kapusta kiszona
Kolacja kefir + sałatka: zielona sałata, pomidory, długi ogórek, pęczek rzodkiewek, czubata łyżka kiełków fasoli lub soczewicy, cebula, żółta i czerwona papryka (świeża albo z marynaty), sok z cytryny, ząbek czosnku, natka pietruszki, pieprz i sól
Niedziela
Śniadanie placuszki twarogowo-waniliowe z dżemem słodzonym fruktozą
maślanka
surówka: marchewka, jabłko, seler, kilka liści sałaty, sok z cytryny, jogurt naturalny, natka pietruszki, sól
Obiad rolady z kapustą włoską
sałatka: 25 dag gotowanego mięsa cielęcego, 15 dag sera feta, po połówce czerwonej i zielonej papryki, duży pomidor, średnia cebula, kiszony ogórek
sos: 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz
Kolacja zielona soczewica z sosem pomidorowym
surówka: sałata krucha lub lodowa, pomidory, ogórek zielony, cebula, rzodkiewki, kefir, posiekany kopr, sól, jogurt naturalny

15 marca 2013 , Komentarze (1)

Zapiekanka paprykowa

Składniki:
  • papryka
  • 1/4 cebulki
  • szynka
  • ser żółty light
  • przyprawy
  • oliwa z oliwek
  • + wszystkie skladniki jakie kto lubi, np. brokuły, kalafior, pomidor...
Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego na spód lejemy trochę oliwy. Kroimy paprykę, szynkę, cebulę i wrzucamy do naczynia. Na koniec ścieramy żółty ser i posypujemy przyprawami. Wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy do momentu, aż ser się stopi.
Można też na początku podsmażyć paprykę na patelni, żeby wyparowała z niej woda... można dodać wszelkie składniki wg uznania.

13 marca 2013 , Komentarze (3)

1. Dieta Atkinsa
Dzień I
Śniadanie: jajecznica z szynką, kawa bezkofeinowa, bezkofeinowa kawa lub herbata
Przekąska: seler naciowy z serkiem ziołowym
Obiad: hamburger z serem i bekonem, bez bułki, mała porcja surówki z bialej kapusty, woda sodowa
Kolacja: koktajl z krewetek z musztardą i majonezem,

Dzień II
Śniadanie: jajka sadzone na bekonie, herbata zielona
Obiad: stek z czarnym pieprzem, surówka z czerwonej kapusty
Przekąska: awokado z majonezem
Kolacja: salatka z zielonej sałaty i grillowanego kurczaka

Dzień III
Śniadanie: omlet z pomidorami, czerwona herbata
Obiad: kotlet mielony z żołtym serem, mizeria
Przekąska: 2 plastry sera pleśniowego np. brie
Kolacja: pieczone udko kurczaka, rzodkiewki

Dzień IV
Śniadanie: wędzona makrela z serkiem śmietankowym, zielona herbata
Obiad: żeberka wieprzowe z rusztu, pieczony bakłażan
Przekąska: plaster pasztetu wieprzowego
Kolacja: rosół drobiowy

Dzień V
Śniadanie: pasta jajeczna, ogórek
Obiad: pieczony łosoś z masłem czosnkowym
Prezkąska: garść migdałów
Kolacja: smażone pieczarki z kozim serem

Dzień VI
Śniadanie: kiełbaski w sosie serowym
Obiad: schabowy bez panierki z papryką pieczoną
Przekąska: awokado z majonezem
Kolacja: wędzone udko kurczaka, salatka z pomidora ze szczypiorkiem

Dzień VII
Śniadanie: omlet z polędwicą wędzoną
Obiad: schabowy bez panierki, szpinak zasmażany
Przekąska: kilka plasterków salami
Kolacja: salatka z tuńczyka, ogórka lkwaszonego  i jajka na twardo z majonezem

Dzień VIII
Śniadanie: półmisek wędlin z sosem tatarskim
Obiad: stek wieprzowy  w sosie jajecznym
Przekąska: ozorek w galarecie
Kolacja: salatka z śledziowa z szalotką

2. Dieta kopenhaska
DZIEŃ 1 i 8
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, pomidor
kolacja: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną

DZIEŃ 2 i 9
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
kolacja: 100g szynki (czyli jeden plaster lub - jak kto woli - 4 cienko krojone plasterki), 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3 i 10
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru, grzanka
obiad: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor
kolacja: 100g szynki (czyli jeden plaster lub - jak kto woli - 4 cienko krojone plasterki), 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną

DZIEŃ 4 i 11
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny
kolacja: sałatka owocowa (czyli kilka rodzajów owoców, ale nie więcej niż 4, np. jabłko, gruszka, pomarańcza, banan, winogrona, kiwi; owoce pokroić na kawałki, skropić cytryną), 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 5 i 12
śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
obiad: duża chuda ryba; najodpowiedniejsze są dorsz albo pstrąg. Przykład przyrządzenia: Rybę oblożyć plasterkami cytryny, lekko popieprzyć w środku i na zewnątrz, owinąć w  folię aluminiową i włożyć do gorącego piekarnika na 15-20 min.
kolacja: befsztyk, sałata i brokuły

DZIEŃ 6 i 13
śniadanie: kubek czarnej kawy i kostka cukru
obiad: kurczak (najlepiej gotowany, ewentualnie pieczony), sałata z olejem i cytryną
kolacja: 2 jajka na twardo, duża starta marchewka

DZIEŃ 7
śniadanie: kubek herbaty bez cukru
obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa
kolacja: nic

3. Dieta 1000 kalorii
(Zasady ogólne)
I śniadanie - 250 kcal,
II śniadanie - 100 kcal,
Obiad - 350 kcal,
Podwieczorek - 100 kcal,
Kolacja - 200 kcal

Dzień 1
I śniadanie: płatki, np.  czekoladowe z małym jogurtem naturalnym
II śniadanie: do 100 ml wywaru warzywnego (b. gorącego) dodać roztrzepane jajko
Obiad: lekko przyprawiona 1/2 filetu z kurczaka (lub 100 g z indyka), usmażona na oleju. Plus porcja gotowanych warzyw.
Podwieczorek: sałatka z ogórka i pomidora z cebulką
Kolacja: kluski leniwe z chudegobiałego sera

Dzień 2
I śniadanie: pszenna bułeczka lub grahamka z masłem i dżemem
II śniadanie: surówka z marchwi, jabłka i soku z cytryny
Obiad: kotleciki z mielonego mięsa, twarożku, soli i pieprzem. usmażone razem z pokrojoną papryką i 1/2 cukinii
Podwieczorek: 2 pieczone jabłka.
Kolacja: sałatka z 100g szynki, 100 g sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej,  kwaśnego jabłka i 3 łyżek jogurtu naturalnego


Dzień 3
I śniadanie: opakowanie serka wiejskiego z pokrojoną pomarańcza i 2 łyżeczkami dżemu
II śniadanie: Banan.
Obiad: ugotować szklankę makaronu, dodać sos zrobiony z serka typu Bieluch i połowy szklanki pomidorów z puszki i kilku oliwek, przyprawiony do smaku
Podwieczorek: 2 nektarynki
Kolacja: sałatka z tuńczyka: pół puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, sałata


Dzień 4
I śniadanie: bułka pełnoziarnista z margaryną i szynką oraz pomidorem/ogórkiem
II śniadanie: 3 cienkie plasterki szynki
Obiad: obsmażyć na ł żce oliwy/oleju 100 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka, małego kabaczka, paprykę i 1/2 pora. Zjeść z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Podwieczorek: 5 kostek czekolady
Kolacja: sałatka owocowa z arbuza, 2 plastrów ananasa i  grejpfruta


Dzień 5
I śniadanie: kanpka z pumpernikla z masłem, twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.
II śniadanie: grejpfrut.
Obiad: ugotowana kasza gryczana (100 g) plus jajko sadzone plus kefir.
Podwieczorek: zupa-krem z pora
Kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego z twarogiem, papryką, pomidorem i sałatą.

Dzień 6
I śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z masłem, żółtym serem, 2 marchewki lub jabłko.
II śniadanie: 2 delicje lub 3 biszkopty.
Obiad: smażony filet z ryby podany z surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek: 4 cienikie plastry chudej wędliny
Kolacja: sałatka z selera i jablka oraz groszku z łyżką jogurtu


Dzień 7
I śniadanie: jajecznica z 2 jaj na łyżce masła z dodatkiem szczypiorku. Plus 2 kromki chleba chrupkiego
II śniadanie: Kromka pełnoziarnistego chleba z twarożkiem i kiszonym ogórkiem
Obiad: 2 paryki zapiekane nadziewane białym serem z dodatkiem pieprzu i serka topionego
Podwieczorek: 3 kulki lodów
Kolacja: Szklanka ugotowanego makaronu z 2 łyżkami oliwek, łyżką oliwy, świeżą bazylią, czosnkiem i pomidorem


4. DIETA DETOKS
Dzień 1
Sniadanie: sałatka owocowa, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: surówka z marchwi i jabłka, szklanka soku wielowarzywnego
Obiad: zielona zupa, filiżanka herbaty owocowej
Podwieczorek: pieczone jabłko
Kolacja: sałatka z tofu, szklanka herbaty owocowej

Dzień 3/4
Sniadanie: musli z owocami i jogurtem, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego z miodem, szklanka soku grejpfrutowego
Obiad: ryż z warzywami, szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek: koktajl truskawkowy
Kolacja: sałatka z kuskusem, szklanka herbaty z aronii

Dzień 5
Śniadanie: maślanka (szklanka) z płatkami kukurydzianymi (4 łyżki) i gruszką, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: warzywa z dipem czosnkowym
Obiad: omlet ze szpinakiem, surówka, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: koktajl malinowy
Kolacja: kromka chleba chrupkiego z miodem, Surówka z marchwi z orzechami, szklanka herbaty z aronii

Dzień 6
Śniadanie: grzanki z jajkiem i szczypiorkiem, surówka, szklanka zielonej herbaty
II śniadanie: banan
Obiad: chłodnik, gotowana fasolka szparagowa (200 g) polana rozpuszczoną margaryną (płaska łyżka), gotowane ziemniaki z koperkiem, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: szklanka soku grejpfrutowego, 10 orzechów laskowych
Kolacja: serek z owocami i miodem, szklanka herbaty owocowej

Dzień 7
Śniadanie: jogurt z musli i truskawkami, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem, szklanka soku marchwiowo-pomarańczowego
Obiad: zupa z soczewicy, sałatka z pieczarkami, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: szklanka maślanki (0,5 proc. tłuszczu) i duża brzoskwinia
Kolacja: dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku, filiżanka zielonej herbaty


5. Dieta kapuściana
DZIEŃ 1
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach owoce (z wyjątkiem bananów)

DZIEŃ 2
Śniadanie, obiad: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, warzywa gotowane lub surowe, najlepiej zielone (z wyjątkiem: fasoli, kukurydzy, grochu)
Kolacja: 2 ziemniaki gotowane bez soli

DZIEŃ 3
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, owoce i warzywa (oprócz bananów i ziemniaków) 

DZIEŃ 4
Śniadanie, obiad, kolacja:  zupa kapuściana w dowolnych ilościach, 3 banany, mleko odtłuszczone (bez ograniczeń)

DZIEŃ 5
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana (co najmniej 1 porcja), 6 pomidorów, 25-50 dkg mięsa (z kurczaka, indyka lub chudej ryby)   ugotowanego lub pieczonego bez tłuszczu.

DZIEŃ 6
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, 25-50 dkg wołowiny (lub chudej ryby, piersi z kurczaka lub indyka), warzywa, najlepiej zielone

DZIEŃ 7
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach; różne jarzyny; 100 g ciemnego ryżu; soki warzywne



6. Dieta Low fat - niskotłuszczowa
Dzień 1
Śniadanie: grahamka z wędliną, grahamka z miodem   
Obiad: kotlet mielony (100 g), surówka z marchwi (50 g)
Przekąska: jogurt light z jagodami  lub innymi owocami sezonowymi
Kolacja: makaron (50 g) z serem białym (50 g)

Dzień 2
Śniadanie: płatki owsiane (3 łyżki) na mleku, bułka z szynką
Obiad: de volay (150 g), tarte buraczki (50 g)
Przekąska: 2 jabłka
Kolacja: ragout (200 g) z warzyw sezonowych

Dzień 3
Śniadanie: 2 kromki chleba ciemnego z salami cienko posmarowane masłem 
Obiad: pierś kurczaka grilowana, fasolka szparagowa
Przekąska: chleb chrupki z twarożkiem light lub budyń
Kolacja: serek homogenizowany

Dzień 4
Śniadanie: płatki  z mlekiem (250 ml), bułka pszenna z polędwicą   
Obiad: gołąbek z mięsem, gotowana marchewka z groszkiem (100 g)
Przekąska: 2 pomarańcze
Kolacja: placuszki z jabłkami

Dzień 5
Śniadanie: 2 kromki chleba chrupkiego z dżemem     Obiad: ryba gotowana (150 g) na parze z warzywami
Przekąska: 2 jajka gotowane
Kolacja: papryka faszerowana mięsem z kurczaka (50 g)

Dzień 6
Śniadanie: ryż na mleku, grahamka z masłem
Obiad: kurczak po chińsku (150 g) z fasolką szparagową, marchewką, cebula i czosnkiem (150 g)
Przekąska: brokuły gotowane (200 g) na parze
Kolacja: kopytka z sosem pomidorowym i czosnkiem (150 g)

Dzień 7
Śniadanie: 2 kromki pumpernikla z wędliną drobiową i łyżeczka pasty paprykowej
Obiad: łosoś z rusztu, 2 ziemniaii
Przekąska: 4 biszkopty lub 2 kulki lodów
Kolacja: jajecznica na łyżce masła


7. DIeta rozłączna
Dzień 1
Śniadanie: bułka pełnoziarnista z pomidorem i sałatą
Obiad: ryż brązowy zapiekany z jabłkami
Kolacja: porcja fasoli szparagowej, można ją polać 2 łyżeczkami roztopionego masła

Dzień 2
Śniadanie: twaróg z rzodkiewką
Obiad: ryba pieczona w folii lub gotowana na parze
Kolacja: surowka z warzyw sezonowych polana winegretem

Dzień 3
Śniadanie: jogurt naturalny, 2 jajka na miękko
Obiad: pierogi z jagodam lub z innymi sezonowymi owocami
Kolacja: sałatka z owoców (np. winogron i ananasa lub moreli z puszki oraz arbuza

Dzień 4
Śniadanie: łosoś wędzony, kilka plastrów sera typu oscypek
Obiad: naleśniki ze szpinakiem
Kolacja: dwa pieczone (w mikrofali lub piekarniku) jabłka z cynamonem lub dwa pieczone banany

Dzień 5
Śniadanie: Bułka pełnoziarnista z twarogiem i szczypiorkiem, oliwki Obiad: Ziemniaki z wody lub pieczone, sałatka z pomidorów i cebuli
Kolacja: Dwie kromki chlepa pełnoziarnistego żytniego z niskosłodzonym dżemem

Dzień 6
Śniadanie: 2 kabanosy drobiowe lub wieprzowe, sok z marchwi
Obiad: Pierś z kurczaka z grilla plus surówka z warzyw
Kolacja: Koktajl z jogurtu naturalnego i wiśni, bananów i/lub truskawek

Dzień 7
Śniadanie: Jajecznica z szynkś i sałatka z rzodkiewek
Obiad: Spaghetti z sosem pomidorowym, bazylią i czosnkiem
Kolacja: Sałatka z gruszek lub jabłek, rodzynek i suszonych fig plus jogurt naturalny

8. DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Dzień 1
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy
II śniadanie: ubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwinia
Obiad: szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej paparyki pokropionego odrobiną oleju, 30 brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem

Dzień 2
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50 g wędzonego dorsza, 50 g sałatki z małego pomidora i ogórka
II śniadanie: opakowanie serka homogenizowanego
Obiad: talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyżnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty dopraiwonej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
Podwieczorek: szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych
Kolacja: 150 g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40 g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki

Dzień 3
I śniadanie: kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem
II śniadanie: kubeczek kefiru
Obiad: 250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g ryby po grecku z odrobiną oliwy
Podwieczorek: szklanka owoców sezonowych
Kolacja: 2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100 g brokułow z wody

Dzień 4
I śniadanie: filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego, brzoskwinia
II śniadanie: kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek
Obiad: chłodnik z 200 g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki
Podwieczorek: szklanka soku pomarańczowego
Kolacja: 250 g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki

Dzień 5
I śniadanie: kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pasta rybną (30 g wędzonej makreli i 80 g chudego twarogu), 100 g surówki z pora i jabłka
II śniadanie: mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka
Obiad: 250 g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: pół grahamki cienko posmarowanej margaryną oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100 g fasolki szparagowej z wody

Dzień 6
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100 g sałatki z ogórka i szczypiorku
II śniadanie: banan, 175 g jogurtu naturalnego
Obiad: zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
Podwieczorek: plaster arbuza
Kolacja: 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta, odrobina oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego chleba razowego

Dzień 7
I śniadanie: 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza
II śniadanie: pół grahamki z 20 g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek
Obiad: talerz zupy kalafiorowej na włoszczyżnie i piersi z kurczaka, 200 g polędwicy wołowej z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g fasolki szparagowej z wody
Podwieczorek: 150 g joguru owocowego
Kolacja: 250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą


9. Dieta makrobiotyczna
Dzień 1
ŚNIADANIE:  pieczywo pelnoziarniste z serkiem tofu posypane pestkami slonecznika, herbata z róży
OBIAD:  zupa z suszonych grzybów leśnych; brązowy ryż z cukinią
KOLACJA: pieczone jabłko, płatki owsiane na wodzie z pestkami dyni

Dzień 2
ŚNIADANIE: płatki owsiane  z jabłkiem i jogurtem sojowym
OBIAD: zupa miso z warzywami; ryż dziki smażony z tofu
KOLACJA: kalafior duszony z marchewką

Dzień 3
ŚNIADANIE: proso zalane wodą i spęczniaje z posiekanymi orzechami laskowymi
OBIAD: Ryż brązowy z gotowaną fasolą, surowka z selera naciowego
KOLACJA: surówka z ogórka, kalarepki  posypana ziarnem sezamowym

Dzień 4
ŚNIADANIE:  płatki owsiane na wodzie;  2 kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu;  herbata ziołowa,
OBIAD:  gotowana kasza jęczmienna z warzywami (marchew, brokuły), kiszony ogórek
KOLACJA:  smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki, marchew),  kiszona kapusta

Dzień 5
ŚNIADANIE: jogurt sojowy z malinami i otrębami
OBIAD: kapusta pekińska nadziewana ogórkami i piklami imbirowymi z sosem z tofu, prażona kasza jaglana
KOLACJA: sałatka z czerwonej fasoli z jęczmieniem

Dzień 6
ŚNADANIE: pasztet z soczewicy, kromka pelnoziarnistego chleba, kiszone ogÓrki z posiekaną cebulką
OBIAD: makaron sojowy z wedzonym tofu, brokuły na parze z płatkami migdałowymi
KOLACJA: sałatka tabuleh z kuskusu

Dzień 7
ŚNIADANIE: banan pieczony z sosem waniliowym z jogurtu sojowego, szklanka truskawek
OBIAD: kuskus z rodzynkami i cebulką, surówka z marchewki i jabłka 
KOLACJA: zupa warzywna z zielonym groszkiem i kaszą jęczmienną.

10. Monodieta kaszowa
Jesz tylko kaszę: na śniadanie, obiad i kolację w dowolnej ilości. 
Sposób przyrządzenia kaszy jaglanej. Porcja wystarcza na cały dzień.
Szklankę kaszy jaglanej zalej 2,5 szklankami wrzątku. Gotuj powoli na płytce ok. pół godziny. Aby kasza była smaczniejsza i działała bardziej rozgrzewająco, można ją przed gotowaniem uprażyć na patelni na małym ogniu, przez cały czas mieszając, dopóki nie zacznie przyjemnie pachnieć.
Dieta nie jest najsmaczniejsza - ziarna gotuje się bez soli. Warunkiem dobrego oddziaływania zbóż jest dokładne żucie każdej porcji - min: 50 razy. Pij głównie na czczo i przed snem. Może to być nie gazowana woda mineralna lub wywary z ziół. Idealnie jest wtedy pić herbatkę z zielonej pietruszki, która oczyszcza nerki. Aby ją przyrządzić, łyżeczkę natki zalej w rondelku szklanką wody i gotujy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut.

11. Dieta Montignaca
Dzień I
Śniadanie: sok grejpfrutowy, kiwi, kanapka z chleba pełnoziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, sałata, herbata
Obiad: wołowina duszona z warzywami, gotowane brokuły , surówka z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek.
Kolacja: potrawka z indyka, gotowana fasolka szparagowa, świeży sok z jabłek.

Dzień II
Śniadanie: sok z pomaranczy, chleb pełnoziarnisty z niskosłodzonym dżemem i chudym białym serem, herbata owocowa, pieczone jabłko
Obiad: gotowana pierś kurczka, surowka z pora z sosem jogurtowym, zielona herbata
Kolacja: ryba duszona w warzywach, salatka z pomidorów, woda mineralna niegazowana

Dzień III
Śniadanie: sok jabłkowy, pomarańcza, musli z pełnych ziaren z mlekiem 0%
Obiad: zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym bez zasmażki
Kolacja: filet z łososia z grilla, surowka z białej rzodkwii, herbata owocowa

Dzień IV
Śniadanie: sok grejpfrutowy, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, sałata, pomidor
Obiad: zupa warzywna, pierś kurczka pieczona w folii z ziołami, mizeria z chudym jogurtem, zielona herbata
Kolacja: pasta z wędzonej makreli i chudegotwarogu ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, rzodkiewki,

Dzień V
Śniadanie: sok z cytryny, maliny, jajecznica z 1/2 łyżki oliwy z cebulą, pomidorem i papryką
Obiad: rosół na skrzydełkach bez makaronu, pureé z selera, kotlet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z kapusty pekińskiej
Kolacja: biały chudy ser, szczypior, rzodkiewka, natka pietruszki, jogurt

Dzień VI
Śniadanie: sok owocowy bez cukru, jabłko, jajecznica, kromka pelnoziarnistego chleba
Obiad: makaron razowy z sosem pomidorowy posypany parmezanem, sałata z kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny
Kolacja: zupa krem z zielonego groszku, kilka plasterków chudej szynki z indyka, jogurt odtłuszczony, herbata owocowa

Dzień VII
Śniadanie: sok z marchwi,  omlet bez mąki z pieczarkami, kromka razowego chleba, brzoskwinia, herbata zielona
Obiad: papryka faszerowana ciemnym ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów, surówka z marchwi
Kolacja: kalafior gotowany posypany świeżym koprem, łosoś gotowany na parze

Uwaga: Soki owocowe i owoce zawsze jedz na czczo, przynajmniej pół godziny przed śniadaniem, a godzinę przed obiadem i kolacją lub trzy godziny po posiłku .


12. Dieta South Beach
Dzień 1
Śniadanie: jajecznica z boczniakami, pomidor, herbata zielona
II śniadanie: kalarepka
Obiad: pstrąg  pieczony w folii z koperkiem, świeży ogórek
Podwieczorek: plaster chudego bialego sera, rzodkiewki
Kolacja: plaster chudej polędwicy wędzonej, salata z oliwą z oliwek

Dzień 2
Śniadanie: 2 jaja na twardo posypane szczypiorkiem, sałatka z kiełków słonecznika
II śniadanie: garść orzechów laskowych
Obiad: pierś kurczaka z brokułami gotowanymi na parze
Podwieczorek: 2 trójkąciki sera topionego light
Kolacja: 2 babeczki jarzynowe (300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut) herbata rooibos.

Dzień 3
Śniadanie: szklanka soku warzywnego, jajka sadzone na oliwie z oliwek, herbata czerwona
II śniadanie: sałatka z pomidorów posypana wiórkami sera feta light
Obiad: łosoś z rusztu, surówka z bialej rzodkwii
Podwieczorek: roladka z szynki z indyka i kiszonego ogorka
Kolacja: pieczony bakłażan z piecazrkami

Dzień 4
Śniadanie: omlet z papryką, szklanka soku pomidorowego
II śniadanie: serek homogenizowany light
Obiad: stek z polędwicy wołowej, kalafior z wody
Podwieczorek: sałatka fasolowa z czerwonej fasoli z sosem winegret
Kolacja: średnia wędzona makrela lub dorsz

Dzień 5
Śniadanie: biały ser twarogowy ( odtłuszczony ),  rzodkiewka, papryka, szczypiorek, przyprawy
II śniadanie: garść pistacji
Obiad: pierś kurczaka zapiekana z plasterkiem mozarelli, salataka z pomidora i ogórków
 z mozarellą  ( Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę, mieszamy w Podwieczorek: puszeczka tuńczyka w sosie własnym na liściu cykorii
Kolacja: 2 jajka na twardo,  serek wiejski light z posiekaną bazylią

Dzień 6
Śniadanie: jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego,
II Śniadanie: jogurt sojowy light
Obiad: Filet z indyka z czosnkiem na oliwie, cukinia z grilla
Podwieczorek: garść orzeszków ziemnych light
Kolacja: sałatka z białej kapusty.z paluszkami krabowymi

Dzień 7
Śniadanie: jajecznica z pomidorem na oliwie z oliwek, bezkofeinowa
II Śniadanie: plaster sera żółtego light, ogórek kwaszony
Obiad: zupa warzywna z kurczakiem (szparagi, brokuły, kalafior, seler, groszek zielony, pokrojona pierś z kurczaka, bulion)
Podwieczorek: sałatka z pomidorów z cebulką
Kolacja: salatka  z kapusty pekińskiej z wędzonym łososiem

12 marca 2013 , Komentarze (2)

Jak tu znowu zacząć od czytania vitalii się niestety nie chudnie jeden dzień wytrzymuje a wieczorem nadrabiam .Pije mnustwo  wody cały czas mnie suszy ale dalej stoi jak zakleta juz przestałam sie warzyć bo mnie to dołuje jestem obleśnie gruba ćwiczyć mi się nie che .tylko basen raz w tygodniu.doradzcie co zrobić ,może ktoś mi ustali jadłospis którego się będe trzymać sama niewiem

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.