Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pierś z kurczaka na szpinaku


 

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka grillowana lub w cieście, przyrządzona wg tego przepisu
  • 250g pieczarek
  • 250g szpinaku świeżego lub mrożonego (ja wybrałam mrożony rozdrobniony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • sól, pieprz
  • 100g białego chudego sera

Piersi zrobić wg tego przepisu lub usmażyć na grillu.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Pieczarki razem z cebulą przesmażyć na patelni. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawy. Odparować. Dodać szpinak i przesmażyć. Na koniec dodać pokruszony biały ser i dokładnie wymieszać. Podsmażać na patelni do momentu rozpuszczenia się sera.

Na talerzu układać porcję szpinaku, a na to pierś.

Smacznego!

Kurczak w cieście

Nowa propozycja podania nieśmiertelnej w dukanie - piersi z kurczaka :)


Składniki: (dla 5-6 osób)

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 2 czubate łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano, czosnek granulowany.


Piersi rozbić, posolić, popieprzyć, obsypać oregano i czosnkiem granulowanym wg smaku.

W osobnej misce wbić jajka, dodać zmielone otręby, skrobię/mąkę, proszek i mleko. Wymieszać. Powstanie gęsta masa. Wsadzić kawałki piersi i dokładnie obtoczyć ciastem. Kłaść na rozgrzany teflon i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.


Jeżeli smażymy większą ilość np dla gości, układamy usmażone piersi na brytfankę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 150st i podgrzewamy.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.