Składniki:
- pierś z kurczaka grillowana lub w cieście, przyrządzona wg tego przepisu
- 250g pieczarek
- 250g szpinaku świeżego lub mrożonego (ja wybrałam mrożony rozdrobniony)
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli
- sól, pieprz
- 100g białego chudego sera
Piersi zrobić wg tego przepisu lub usmażyć na grillu.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Pieczarki razem z cebulą przesmażyć na patelni. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawy. Odparować. Dodać szpinak i przesmażyć. Na koniec dodać pokruszony biały ser i dokładnie wymieszać. Podsmażać na patelni do momentu rozpuszczenia się sera.
Na talerzu układać porcję szpinaku, a na to pierś.
Smacznego!
Kurczak w cieście
Nowa propozycja podania nieśmiertelnej w dukanie - piersi z kurczaka :)
Składniki: (dla 5-6 osób)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 10 łyżek otrąb owsianych
- 2 czubate łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, ostra papryka, oregano, czosnek granulowany.
Piersi rozbić, posolić, popieprzyć, obsypać oregano i czosnkiem granulowanym wg smaku.
W osobnej misce wbić jajka, dodać zmielone otręby, skrobię/mąkę, proszek i mleko. Wymieszać. Powstanie gęsta masa. Wsadzić kawałki piersi i dokładnie obtoczyć ciastem. Kłaść na rozgrzany teflon i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Jeżeli smażymy większą ilość np dla gości, układamy usmażone piersi na brytfankę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 150st i podgrzewamy.
Smacznego!