Pamiętnik odchudzania użytkownika:
MonaLisa22

kobieta, 34 lat, Radom

172 cm, 89.20 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: Poprawić kondycję

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

19 września 2012 , Skomentuj

Chili con carne 
danych składników wychodzi porcja dla 2-3 osób.


Składniki:

  • 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów (240g)
  • 1 mały przecier pomidorowy (70g)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kuminu/kmin rzymskiego mielonego
  • 1,5-2 łyżeczki chili
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na wodzie. Dodać oregano, kumin/kminu, chili i papryczkę chili pokrojoną w plasterki (trzeba pamiętać, żeby usunąć nasiona z papryczki!). Zarumienić. Dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć ok 15min, od czasu do czasu mieszać. Następnie dodać pomidory i przecier i doprawić do smaku. Gotować kolejne 10-15min. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować do jej miękkości. Jeśli chili con carne będzie miało za dużo sosu-postawić na dużym ogniu i odparować.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki indyczo-wołowej)
  • 1 jajko
  • 4 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki otrąb (mieszanki)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany


1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Resztę pokroić w plasterki. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby i przyprawy. Masę wyrobić. Smażyć kotlety. Pod koniec smażenia dodać pozostałą cebulę i podsmażyć na brązowo (podlewając delikatnie wodą-żeby cebula się nie przypaliła).

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Ciasto czekoladowe
Ciasto musi nam starczyć na 3 dni, ze względu na maizenę w składzie.


Składniki (na foremkę aluminiową 0,5kg):

  • 4 jajka
  • 3 łyżki maizeny
  • 2 łyżki zmielonych otrąb
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki słodziku do pieczenia (wg smaku)
  • szczypta soli, ulubiony zapach

Żółtka ze szczyptą soli miksować na wysokich obrotach przez 5min. Dodać słodzik i cały czas miksować dodawać pozostałe składniki. Białka ubic na sztywno i dodać do masy. Wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok.25min (do tzw.suchego patyczka).

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki wołowo-indyczej)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki otrąb
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki


Pieczarki obrać, połowę zetrzeć na dużych oczkach, połowę pokroić na plasterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Połowę cebuli dodać do mięsa, drugą połowę do startych pieczarek. Cebulę z pieczarkami przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na teflonie. Ostudzić.

Wyrobić mięso z cebulą, otrębami jajkiem i przyprawami. Formować kotlety nadziewając je farszem pieczarkowym. Dokładnie skleić. Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie (może być patelnia po smażeniu pieczarek). Po usmażeniu mięsa zdjąć z patelni i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić i popieprzyć i podsmażyć na złoty kolor. Dodać szklankę wody i zagotować. W osobnej misce wymieszać jogurt z 1 łyżką maizeny, dolewać gorący wywar i dokładnie wymieszać (zahartować jogurt, aby nam się nie zważył w sosie). Dodać mieszankę jogurtową do pieczarek i podgrzewać na małym ogniu, doprawić do smaku.  Dodać mięso i podgrzać.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Śniadaniowa roladka
Można też wziąć ją do pracy jako przekąska i jeść ją bez ograniczeń.


Składniki:

  • 150g chudego białego sera
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 2 korniszony
  • 0,5 cebuli
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • duże plastry wędliny drobiowej


Cebulę i ogórek posiekać w drobną kosteczkę. Ser ugnieść widelcem z jajkiem, dodać cebulę, ogórek, sól, pieprz i jogurt. Wyrobić masę.

Plastry wędliny ułożyć na folii aluminiowej/folii spożywczej. Na środek wędliny nałożyć ser i uformować roladkę. Dokładnie zawinąć i wsadzić do lodówki.

Kroić w plastry.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj



Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-drobiowego)
  • 1 cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 250g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 mały przecie pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie-koperek


Do mięsa dodac przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, obie papryki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, dodać pomidory i przecier pomidorowy. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i razem z pieczarkami podsmażyć na patelni po mięsie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać do mięsa. Podgotować i odparować trochę sos. Dodać fasolkę i gotować ok 20min. Dodać oregano i dokładnie wymieszać. Podawać z posiekanym koperkiem.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

 sos....palce lizać!


Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/3 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka maizeny
  • sól, pieprz


Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Wątróbki obczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie, podlewając delikatnie wodą. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do rondla i wlać 1/3 szklanki wody. Na patelni podsmażyć na wodzie cebulę na złoty kolor i przełożyć do rondela. Dodać zioła i zmniejszyć ogień. W kubku wymieszać jogurt z musztardą i maizeną. Wlać do wątróbki i gotować na bardzo małym ogniu ok.10 minut.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy
  • serek homogenizowany
  • 150g serka granulowanego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • oregano


Pieczarki obrać i porkoić w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystko dokładnie podsmażyć na złoty kolor, przyprawiając solą i pieprzem. Przestudzić.

Piersi rozciąć i dokładnie rozbić. Posolić, popieprzyć i obsypać delikatnie paprykami. Podsmażyć z jednej strony na złoto. Układać na blaszce niedosmażoną stroną do blaszki.

Każdą pierś posmarować najpierw przecierem pomidorowym i bsypać delikatnie oregano. Na przecierze rozsmarować cienka wartswę serka homogenizowanego. Na to wyłożyć pieczarki i odsączony serek granulowany. Posypać solą i paprykami.

Piekarnik nagrzać do 180*C i wsadzić mięso na 20-25minut (do rozpuszczenia się serka).

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Kopiec kreta
Ciasto ze względu na ilość otrąb ma nam starczyć na 2 dni.


Składniki (na małą tortownicę ):

  • 6 łyżek otrąb
  • 2 łyżki maizeny
  • 3 łyżki kakao
  • 10 łyżek wody
  • 5-6 łyżek słodziku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sera wielokrotnie mielonego
  • 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
  • zapach waniliowy lub laska wanilii


Do garnka wlać wodę i wsypać kakao. Ciągle mieszając - zagotować. Zdjąć z gazu i wsypać słodzik (ok 3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.

Do miski wsypać otręby, maizenę, słodzik, proszek i żółtko. Wymieszać. Dodać rozpuszczone kakao. Białko ubić na sztywno i dodać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ciasto 25 minut (do suchości patyczka).

Ciasto wyjąć z formy i lekko ostudzić. Wyciąć środek ciasta, zostawiając spód i brzegi o szerokości ok 1 cm.

Ser połączyć z serkiem homogenizowanym, dodać słodzik, zapach/wydłubane ziarenka z laski wanilii, śmietan-fixy i ubijać na wysokich obrotach ok 5-10minut.

Żelatynę rozpuścić w wodzie i lekko tężejącą dodać do masy. Dodać połowę okruchów z ciasta i dokładnie wymieszać.

Wsadzić do lodówki.

Lekko tężejącą masę wyłożyć na ciasto formując kopiec. Obłożyć pozostałymi okruchami.

Wsadzić do lodówki na min 4-5h (najlepiej na całą noc).


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • pół szklanki mleka
  • 1 opakowanie serka granulowanego (250g)
  • 1 cebula
  • 250 g szpinaku (może być mrożony, użyłam porcjowanego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, czosnek granulowany lub 2-3 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku

Jajka, maizenę, mleko i sól dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)). Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smażyć na średnim ogniu, tak aby masa się porządnie ścięła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie.

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Dodać szpinak i przykryć, aby mógł się rozmrozić. Gdy szpinak się rozmrozi, posolić, popieprzyć wg smaku, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, czosnek i 0,5 płaskiej łyżeczki curry. Wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Każdy naleśnik nadziewać masą szpinakową i zawijać jak krokiety.

Układać w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć na naleśniki serek granulowany, posypać lekko solą i papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C do rozpuszczenia się serka.

Podawać z sosem czosnkowym, zrobionym wg tego przepisu.

Smacznego!


Sos czosnkowo-koperkowy


Składniki:

  • 4 łyżki gęstego serka homogenizowanego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • pół pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • czosnek granulowany
  • sól


Koperek posiekać. Resztę składników dokładnie ze sobą wymieszać, doprawiając solą i czosnkiem granulowanym wg uznania. Dodać koperek. Wymieszać. Najlepszy jak trochę się "przegryzie".


Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.