danych składników wychodzi porcja dla 2-3 osób.
Składniki:
- 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów (240g)
- 1 mały przecier pomidorowy (70g)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu/kmin rzymskiego mielonego
- 1,5-2 łyżeczki chili
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na wodzie. Dodać oregano, kumin/kminu, chili i papryczkę chili pokrojoną w plasterki (trzeba pamiętać, żeby usunąć nasiona z papryczki!). Zarumienić. Dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć ok 15min, od czasu do czasu mieszać. Następnie dodać pomidory i przecier i doprawić do smaku. Gotować kolejne 10-15min. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować do jej miękkości. Jeśli chili con carne będzie miało za dużo sosu-postawić na dużym ogniu i odparować.
Smacznego!