- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Kolorowe słodycze na sklepowych półkach kuszą większość z nas. Przykuwają uwagę przede wszystkim dzieci. Duża zawartość cukru to pierwsze co przemawia za tym, żeby się ich wystrzegać. Ale czy tylko cukier jest ich niekorzystnym aspektem?
Słodycze przede wszystkim kojarzą się nam z cukrem. Jednak analizując pozostałe elementy składu zauważyć można, że również ilość tłuszczów pozostawia wiele do życzenia. Problem polega na tym, że nie są to zdrowe tłuszcze i spożyte w dużej ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Dla zobrazowania zawartej w słodyczach ilości tłuszczów, zestawiłam kilka wybranych, popularnych wśród dzieci smakołyków z odpowiadającą im ilością masła ( 1 kostka = 2g ).
Mars, baton – 6 kostek masła / batonik (69g)
Areo, baton – 6 kostek masła / batonik (35 g)
WW, baton – 7 kostek masła / batonik (47g)
Pepitki, ciasteczka – 10 kostek masła / paczka (111g)
Jeżyki, ciasteczka – 18 kostek masła / paczka (140g)
Dobrej jakości czekolada zawiera tłuszcz kakaowy, który wraz z miazgą kakaową dostarcza nam cennych składników mineralnych, jak magnez, potas, fosfor. Niestety ze względu na cenę, producenci sięgają po tańszy odpowiednik. Do produkcji większości słodyczy stosuje się tłuszcze roślinne, które w celu przedłużenia przydatności do spożycia produktów zostają wcześniej utwardzone. Proces utwardzania polega na zmianie struktury tłuszczów na skutek, którego powstają niezdrowe tłuszcze „trans”. Zostają pozbawione cennych składników, a spożyte w dużej ilości mogą przyczynić się do wzrostu stężenia „złego” cholesterolu LDL oraz wystąpienia choroby wieńcowej.
Przykładem może być często stosowany olej palmowy. Na etykiecie spotkać się możemy z określeniem „olej roślinny” lub „tłuszcz roślinny utwardzony”. To całkiem sprytna taktyka producenta, gdyż wówczas nazwa kojarzy się konsumentowi z czymś naturalnym, jednak jest to nic innego jak źródło nasyconych kwasów tłuszczowych typu „trans”.
Cukier, tłuszcz, wzmacniacze smaku, dodatki, aromaty, wszystko to można znaleźć w słodyczach, które tak bardzo lubią nasze dzieci. Oczywiście od czasu do czasu, gdy pozwolimy im na coś niezdrowego, to nic poważnego nie powinno się stać. Warto jednak pomyśleć o zdrowszych zamiennikach, które możemy przygotować samodzielnie, jak pełnoziarniste batony, czy chipsy zrobione z warzyw.
Składniki:
• 300 g płatków owsianych górskich
• 150 g otrębów żytnich
• garść suszonej żurawiny
• kilka suszonych moreli
• garść nasion słonecznika
• garść nasion dyni
• garść orzechów arachidowych
• 6 łyżek miodu
• 1 jajko
• 3 białka jaj
Sposób wykonania
Wszystkie suche składniki wsyp do miski. Dodaj płynny miód. Wbij całe jajko i 3 białka. Jeśli masa będzie zbyt sypka możesz dodać jeszcze białko lub więcej miodu, ewentualnie odrobinę mleka. Wymieszaj wszystkie składniki, wyłóż na blachę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 20 minut. Pilnuj żeby się za mocno nie zrumieniły. Pozostaw do wystygnięcia i pokrój na porcje. Smacznego!
Autorem artykułu jest dietetyk Martyna Przybyłko.
Komentarze
Olenochka
4 marca 2016, 17:41
Tluszcz to jeszcze nic, jezeli sie je zdrowe tluszcze jak oliwa z oliwek, oliwa kokosowa czy z awokado, albo maslo z mleka organicznego. Ale ile w czekoladach jest CUKRU??!!! Cukier to o wiele gorszy skladnik od tluszczu! Tluszcz nie robi nas tlustymi!
Eilleen
4 marca 2016, 23:40
Najczęściej w tych słodyczach nie ma zdrowego tłuszczu.
LenaRZ
4 marca 2016, 16:07
Już od pewnego czasuuważnie czytam etykiety. I przeraża co kryją pyszności szczególnie te dla dzieci.
PiotrekF
4 marca 2016, 15:02
a ja się dziwię, że wyglądam jak maskotka Michelina :-D
123czarnula
4 marca 2016, 14:49
No coz, lepiej omijac szerokim lukiem polki ze slodyczami.
Doma19
3 marca 2016, 07:09
Dlatego juz od ok 2 lat nie jadam slodyczy :)
Nianiusia
2 marca 2016, 20:16
No to już odechciewa mi się słodyczy
Nualka
2 marca 2016, 10:23
Mnie masło jakoś nie obrzyda,ale jakby to był smalec... :D
aluna235
2 marca 2016, 10:08
Już nie sięgam po takie słodycze, ale szczerze powiem, że mnie to zszokowało. Chyba jeszcze bardziej niż ilość cukru, która też jest przerażająca, a jeszcze w połączeniu z tym tłuszczem. MASAKRA! A z takim apetytem niektórzy wciągają te słodycze...
dola123
1 marca 2016, 23:52
Porównanie naprawdę bije w oczy i daje do myślenia!
Dobranoc
1 marca 2016, 22:47
O blee! Jak widzę to masło, a może bardziej jego ilość, to aż mnie mdli. :D Oj, zdjęcia naprawdę przemawiają..
aska1277
1 marca 2016, 18:15
o kurczę tyle kostek tłuszczu? szok
AnabelLee
1 marca 2016, 14:21
A ILE KOSTEK MASŁA MA BATON DOMOWY DO KTÓREGO JEST PRZEPIS POD KONIEC?
Czakii
1 marca 2016, 13:35
I tak będę jeść. Jak się zna umiar to nic nie zaszkodzi a życie jest zbyt krótkie by sobie odmawiać przyjemności
D@llas
1 marca 2016, 23:20
co racja, to racja
urodzona13marca
1 marca 2016, 12:59
Takie zdjęcia zdecydowanie bardziej przemawiają do wyobraźni, niż same liczby na opakowaniu. Niby widzę, że tłuszczu w produkcie dużo, ale nie umiem sobie unaocznić tej ilości. A tu... Szok! Do wydrukowania i powieszenia w kuchni :P Odstraszy skutecznie!
Kasiasta82
1 marca 2016, 12:09
o matko i corko! zgroza! powinni takie foty wieszac w kazdym sklaepie przy polce ze slodyczami :D
wie58
1 marca 2016, 00:35
O rety!
misiaczkowata
29 lutego 2016, 22:35
Ja mojemu synkowi staram sie nie kupowac slodyczy , jak wytlumaczyc to dziecku. ..
kasiakaszka
29 lutego 2016, 19:34
Niedobrze mi po tym co zobaczyłam.
lea.lea
29 lutego 2016, 15:56
o ile się nie mylę to bardziej szkodliwy jest cukier niż tłuszcz ...
adele8
1 marca 2016, 17:45
zalezy jaki tłuszcz, ciężko o większy syf niż taki olej palmowy
paczektoffi
29 lutego 2016, 12:54
wow ;)