Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Eliminacja glutenu staje się coraz powszechniejsza. Nie należy robić tego na własną rękę, bez wskazań, jednak niekiedy jest to konieczne. Jak wtedy radzić sobie w codziennych sytuacjach? Jak przygotować ciasta, których tradycyjnym składnikiem najczęściej jest mąka pszenna? Wypróbuj kilka poniższych propozycji.
Celiakia dotyka rzeszy osób. Coraz więcej z nich jest diagnozowanych, podczas gdy dotąd zmagali się z sygnałami ze strony układu pokarmowego i skóry nie mogąc tego połączyć w całość. Co więcej, coraz częściej mówi się o współwystępowaniu nietolerancji glutenu w chorobach autoimmunologicznych jak np. choroba Hashimoto. Nie oznacza to jednak, iż samemu na własną rękę należy eliminować gluten z diety. Zawsze musi być to potwierdzone badaniami, gdyż zboża go zawierające (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz) to cenne źródła witamin z grupy B czy magnezu w diecie. Więcej o celiakii i diecie bezglutenowej pisaliśmy w artykule ‘Choroba trzewna’.
Tradycyjną mąkę można zastąpić mąką kukurydzianą, ryżową, gryczaną, jaglaną, orzechową, amarantusową, ziemniaczaną, z manioku czy z nasion roślin strączkowych. Można również kupić miks bezglutenowy, który najczęściej składa się z mieszanki powyższych mąk. Jeśli zależy ci, by dodatkowo ograniczyć ilość węglowodanów czy zmniejszyć indeks glikemiczny (IG) wypieku, wybierz mąki z orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów, kokosa. Warto również wprowadzać mąkę z ciecierzycy czy fasoli. Z uwagi jednak na swoją strukturę, lepiej połączyć je z innymi rodzajami mąki. Możesz również wykorzystać ugotowane warzywa strączkowe jako bazę do ciasta czy ciastek. Przepisy na takie przysmaki znajdziesz w ‘Ciasta na bazie strączków’. Ich dodatek pozwala zachować sprężystą strukturę ciasta oraz odpowiednią wilgotność wypieku. Niekiedy może pojawić się delikatny fasolowy posmak, jednak powinien on zniknąć w ciągu 12 godzin od przygotowania ciasta.
Zabierając się do pieczenia bez glutenu, pamiętaj również o tym, aby wybrać odpowiedni spulchniacz do ciasta. Tradycyjny proszek do pieczenia najczęściej zawiera dodatek mąki pszennej, zastąp go więc sodą oczyszczoną lub proszkiem bezglutenowym. W przypadku gotowych przypraw do ciast, jak przyprawa do piernika, również musisz zachować ostrożność. Zasada jest prosta, czytaj skład wszystkich produktów i sprawdzaj, czy nie ma glutenu w wymienionych alergenach.
Pamiętając o powyższych zasadach, przygotowaliśmy dla ciebie kilka propozycji.
Migdałowe babeczki
Składniki:
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mąki migdałowej (starte migdały bez skórki)
1/4 łyżeczki sody
4 łyżki cukru (lub stewia, ksylitol)
Wanilia
Wykonanie:
Rolada czekoladowa z kokosem
Składniki:
4 łyżki kakao
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru (lub stewia, ksylitol)
Sól, wanilia, ewentualnie cynamon
1 puszka mleka kokosowego
Cukier puder
Wykonanie:
Ciasto jabłkowe z migdałową kruszonką
Składniki:
2 duże jabłka
2 szklanki mąki migdałowej
1/3 szklanki cukru (lub stewia, ksylitol)
1/4 szklanki posiekanych daktyli
4 jajka
1 cytryna lub limonka
Cynamon, imbir, goździki
Posypka: ½ szklanki mąki migdałowej, 3 łyżki masła, 2 łyżki skrobi, 2 łyżki cukru, cynamon
Wykonanie:
Komentarze
Mona3p
29 kwietnia 2016, 09:32
z mleka kokosowego z puszki nie tak łatwo zrobić bitą śmietanę. Kupowałam już różne mleka kokosowe w puszce, ale ekologiczne - i na nich niestety nie da się ubić śmietany. Natomiast mleko kokosowe w puszcze, które ma masę konserwantów- na tym się da. Może komuś udało się zrobić bitą śmietanę ale na ekologicznym mleku kokosowym i podzieliłby się informacją - byłabym bardzo wdzięczna. pozdrawiam
flisowna
26 marca 2016, 21:32
Trzeba wypróbować koniecznie
anusiad7
8 marca 2016, 16:33
polecam pyszne domowe przepisy na swojskie wyroby http://blog.winiser.com
aska1277
1 marca 2016, 18:23
Ciekawe przepisy :)
KROWA21
28 lutego 2016, 12:45
polecam przepisy !
misiaczkowata
28 lutego 2016, 00:28
Nie bardzo wiem gdzie taka make kupic:(
SugarFreexD
29 lutego 2016, 16:13
W sklepach bio/eko, ale dzisiaj nawet widziałam w lidlu.
misiaczkowata
29 lutego 2016, 21:06
Niestety mieszkam w uk
flisowna
26 marca 2016, 21:31
W morisonie kupisz kochana w dziale produktów bezglutenowych :-)
tirrani
27 lutego 2016, 15:30
babeczki wyszły fajnie- delikatne i puszyste. Tak na szybko obliczyłam, że przy 12 szt. 1 będzie miała jakieś 90 kcal (słodzona cukrem, ksylitolem ok 10 kcal mniej)
tirrani
27 lutego 2016, 14:43
własnie wstawiłam migdałowe babeczki... Oczywiście jako doświadczona w pieczeniu musiałam coś ulepszyć:) tzn-ubiłam białka, potem dodałam resztę. Nie wiem czy to nie błąd, bo migdałowa mąka opada w lekkiej, biszkoptowej mieszaninie:) ale nie ma odwrotu:) Póki co wygląda pysznie;):):)
flisowna
27 lutego 2016, 10:03
A ile te pyszności mają kalorii hmm ???
krystyna19777
27 lutego 2016, 09:34
warto się zastanowić nad tym, co powoduje nadwrażliwośc na gluten? może modyfikacja żywności. http://ocetjablkowy.blog.pl
patrysina
26 lutego 2016, 11:39
wszystko fajnie ale nigdzie nie widzę ile mają kcal na porcję
KROWA21
26 lutego 2016, 07:38
z przepisu może skorzystam
Neokatrina
26 lutego 2016, 07:18
no tak fajne. problem mam w tym ze mam nietolerancje nie tylko glutenu ale i jajek , a w przepisach na ciasto zawsze jajka.:(
fitlover
28 lutego 2016, 10:22
Jajka można też zastępować rozgniecionymi bananami :)
SugarFreexD
29 lutego 2016, 16:12
Lub kleikiem z siemienia lnianego. ;)
wie58
26 lutego 2016, 01:18
Warto wiedzieć.