Celiakia dotyka rzeszy osób. Coraz więcej z nich jest diagnozowanych, podczas gdy dotąd zmagali się z sygnałami ze strony układu pokarmowego i skóry nie mogąc tego połączyć w całość. Co więcej, coraz częściej mówi się o współwystępowaniu nietolerancji glutenu w chorobach autoimmunologicznych jak np. choroba Hashimoto. Nie oznacza to jednak, iż samemu na własną rękę należy eliminować gluten z diety. Zawsze musi być to potwierdzone badaniami, gdyż zboża go zawierające (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz) to cenne źródła witamin z grupy B czy magnezu w diecie. Więcej o celiakii i diecie bezglutenowej pisaliśmy w artykule ‘Choroba trzewna’

Kilka zasad

Tradycyjną mąkę można zastąpić mąką kukurydzianą, ryżową, gryczaną, jaglaną, orzechową, amarantusową, ziemniaczaną, z manioku czy z nasion roślin strączkowych. Można również kupić miks bezglutenowy, który najczęściej składa się z mieszanki powyższych mąk. Jeśli zależy ci, by dodatkowo ograniczyć ilość węglowodanów czy zmniejszyć indeks glikemiczny (IG) wypieku, wybierz mąki z orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów, kokosa. Warto również wprowadzać mąkę z ciecierzycy czy fasoli. Z uwagi jednak na swoją strukturę, lepiej połączyć je z innymi rodzajami mąki. Możesz również wykorzystać ugotowane warzywa strączkowe jako bazę do ciasta czy ciastek. Przepisy na takie przysmaki znajdziesz w ‘Ciasta na bazie strączków’. Ich dodatek pozwala zachować sprężystą strukturę ciasta oraz odpowiednią wilgotność wypieku. Niekiedy może pojawić się delikatny fasolowy posmak, jednak powinien on zniknąć w ciągu 12 godzin od przygotowania ciasta.

Zabierając się do pieczenia bez glutenu, pamiętaj również o tym, aby wybrać odpowiedni spulchniacz do ciasta. Tradycyjny proszek do pieczenia najczęściej zawiera dodatek mąki pszennej, zastąp go więc sodą oczyszczoną lub proszkiem bezglutenowym. W przypadku gotowych przypraw do ciast, jak przyprawa do piernika, również musisz zachować ostrożność. Zasada jest prosta, czytaj skład wszystkich produktów i sprawdzaj, czy nie ma glutenu w wymienionych alergenach.

Trzy smaczne przepisy

Pamiętając o powyższych zasadach, przygotowaliśmy dla ciebie kilka propozycji.

Migdałowe babeczki

Składniki:

4 jajka

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka mąki migdałowej (starte migdały bez skórki)

1/4 łyżeczki sody

4 łyżki cukru (lub stewia, ksylitol)

Wanilia

Wykonanie:

  1. Wymieszaj w misce dokładnie wszystkie składniki
  2. Wypełnij powstałą masą formę do pieczenia babeczek lub ciastek
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 20 minut
migdałowe babeczki bezglutenowe
Ciasto z przepisu na migdałowe babeczki świetnie nadaje się również do upieczenia pączków z dziurką.

Rolada czekoladowa z kokosem

Składniki:

4 łyżki kakao

4 łyżki skrobi ziemniaczanej

6 jajek

1 szklanka cukru (lub stewia, ksylitol)

Sól, wanilia, ewentualnie cynamon

1 puszka mleka kokosowego

Cukier puder

Wykonanie:

  1. Wymieszaj ze sobą kakao, skrobię, wanilię i cynamon
  2. Rozdziel żółtko od białka. Roztrzep żółtko z cukrem i powoli wsypuj sypkie składniki
  3. Białko ubij na pianę ze szczyptą soli. Dodaj żółtko wymieszane ze skrobią i kakao
  4. Przełóż ciasto do prostokątnej formy i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika
  5. Gdy ciasto przestygnie, posmaruj ubitą z odrobiną cukru pudru śmietanką kokosową (zbiera się u góry puszki z mlekiem kokosowym) i zawiń delikatnie w rulon


Ciasto jabłkowe z migdałową kruszonką

Składniki:

2 duże jabłka

2 szklanki mąki migdałowej 

1/3 szklanki cukru (lub stewia, ksylitol)

1/4 szklanki posiekanych daktyli

4 jajka

1 cytryna lub limonka

Cynamon, imbir, goździki

Posypka: ½ szklanki mąki migdałowej, 3 łyżki masła, 2 łyżki skrobi, 2 łyżki cukru, cynamon

Wykonanie:

  1. Rozdziel białka od żółtek. Roztrzep żółtka z cukrem
  2. Dodaj do żółtek mąkę, starte na grubych oczkach jabłka, daktyle, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy
  3. Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj do masy z żółtkami, delikatnie mieszając. Wyłóż na blaszkę
  4. Masło wymieszaj ze startymi migdałami, skrobią, cukrem i cynamonem tworząc kruszonkę. Posyp ciasto po wierzchu
  5. Piecz około 50 minut w 150-160 stopniach Celsjusza

Zdjęcie pochodzi z główne1