Jak się okazuje zdania są podzielone, nawet wśród ekspertów. Część dietetyków uważa, że sorbety nie mają żadnej wartości odżywczej, a część z nich znajduje w nich pewne plusy i stawia na piedestale nad lodami tradycyjnymi. Przyjrzałam się składom kilku typów sorbetów dostępnych na rynku różnych producentów. Składy te znacznie się różnią.

 

Prawdziwy sorbet wg definicji powinien powstać z: soku lub przecieru owocowego, z dodatkiem tłuszczu roślinnego zamiast tłuszczu mlecznego. W składzie dozwolone jest też stosowanie dodatków w postaci: cukru, syropu glukozowego, stabilizatorów i emulgatorów.

 

Sorbet „malinowy” czy „z malinami”?

To spora różnica. Sorbet malinowy z sosem malinowym Quatro Sorbetto w 30% składa się z soku malinowego i tylko 3% malin, a już inny sorbet z malin Grycan na pierwszym miejscu w składzie podaje maliny 47%. Potem w obu typach sorbetów zaczyna się wymienianka: woda, cukier, syrop glukozowy, substancje zagęszczające itp. w Quatro Sorbetto znajdziemy jeszcze aromaty, a już w Grycanie nie.


Quatro Sorbetto - 3% malin:


i dla porównania Grycan - 47% malin:


Taka drobna różnica w nazewnictwie, a w składzie diametralna. Warto zatem zwracać na to uwagę.

 

Sorbet - zdrowie czy otyłość?

Skład sorbetów gotowych nie licząc elementu owocowego, to w gruncie rzeczy woda z substancjami słodzącymi. Cukier i syropy znajdują się na trzecim miejscu w liście składników. Oznacza to, że ich udział procentowy w produkcie jest dosyć spory, ale nie największy. Do tego dochodzą także naturalnie występujące cukry z owoców. Kalorie pochodzące z węglowodanów w takim sorbecie stanowią nawet 97% całej kaloryczności produktu. Białka w sorbetach praktycznie nie ma, podobnie sprawa ma się z tłuszczem.




Cukier i syrop glukozowy to główne przyczyny otyłości, z którą zaczyna borykać się także Polska. Zaleca się więc by do minimum ograniczyć spożycie rafinowanego cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Sorbet możesz przygotować samodzielnie bez dodatku cukru z przecieru z malin czy innych owoców, które można nalać do plastikowego kubeczka i zamrozić, otrzymując loda owocowego.

 

Jedząc przez całe wakacje 3 kulki sorbetów sklepowych codziennie dodatkowo do diety można przybrać na wadze nawet 1 kg. W wakacje jest też więcej pokus poza lodami. Więc może okazać się, że tych dodatkowych kilogramów po wypoczynku będzie całkiem sporo. Od czasu do czasu jedzenie sorbetów nie będzie problemem, jednak ich regularne włączanie do menu może nie być dobre dla figury.