Gdy organizujemy imprezę
  • Zawsze wcześniej przemyślmy, co chciałybyśmy przygotować. Nie pozostawiajmy tego na ostatnią chwilę, jesteśmy wtedy narażone na pospieszne wybieranie tego, co najłatwiej dostępne - niezdrowe produkty.


  • Nie myślmy tylko o menu na tą okazję, koniecznie przygotujmy się na kolejny dzień abyśmy kontynuowały swoją dietę i nie popełniały więcej "grzechów" niż to konieczne.





  • Nie przygotowujmy zbyt wielu dań dla gości. Szykując potrawy będziemy chciały wszystkiego spróbować czy aby dobrze smakuje a i przy stole ciężko będzie oprzeć się wszystkim przysmakom. Przygotowując kolację zaproponujmy danie główne i 2-3 ciekawe przystawki, gdzie przeważać będą warzywa w formie np. sałatek. Jeżeli  zdecydujemy się na deser postarajmy się, aby rzeczywiście był dietetyczny.


  • Nie pijmy soków i gazowanych napojów, które dostarczają dodatkowych kalorii. Przygotujmy np. wodę z cytryną i kostkami lodu. Czerwona herbata podczas imprezy poprawi nasze trawienie.


  • Na imprezie jedzmy tak, aby chociaż częściowo realizować swój plan dietetyczny,a jednocześnie dotrzymujmy towarzystwa gościom: zjedzmy główne danie (nie musimy zjadać całej porcji) i nałóżmy na talerz jedną przystawkę. Będzie to nasza kolacja.


  • Po obiedzie możemy sobie pozwolić na warzywa lub dietetyczny deser. Srajmy się aby ten posiłek pojawił się po min. 1,5-2h. Do tego czasu możemy pić naprzemiennie kieliszek wina i wody z cytryną.


  •    Nie przesadzajmy z alkoholem. Jego nadmiar spowoduje zatrzymywanie płynów w organizmie, przez co następnego dnia poczujemy się opuchnięte i niezadowolone z siebie.


  •  Następnego dnia nie zapomnijmy o maślance, która pomoże pozbyć się zbędnego balastu z poprzedniego dnia.


  • Warto zadbać o to, aby stół był ładnie nakryty. Można postawić kwiaty, paterę z owocami (oprócz tego, że ładnie wyglądają, może ktoś sięgnie po zdrową przekąskę), czy zapalić świecę. Przy małej liczbie dań i ładnie nakrytym stole całość wygląda bardzo atrakcyjnie.


  • Oprócz walorów smakowych naszych dań zadbajmy również o ich prezentację. Z warzyw i owoców można zrobić różyczki, serpentyny czy inne ciekawe kształty, którymi udekorujemy potrawy. Dania nabiorą wtedy wykwintnego charakteru.



PAMIĘTAJMY!!!!

Komponując menu zadbajmy o to, aby w potrawach było mało węglowodanów prostych (pieczywa, ziemniaków, makaronu, ryżu), unikajmy potraw w panierkach, smażonych na głębokim tłuszczu i tłustych dodatków np. majonezu,

Jesteśmy Paniami we własnym domu. To,że My jesteśmy na diecie nie znaczy,że inni nie mogą zjeść czegoś smacznego i zdrowego.
Autorką artykułu jest użytkowniczka naszego portalu.

Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj