„Jeżeli chodzi o utratę wagi, dowody z randomizowanych badań kontrolnych porównujących różne diety wykazują, że przestrzeganie określonej sumy kalorii jest ważniejsze od rodzaju diety – niezależnie niskotłuszczowej czy wysokotłuszczowej. Dlatego też głównym celem naszych badań było zidentyfikowanie zachowań, które wspierają ogólonoświatowy cel, jakim jest redukcja kalorii,” komentuje McTiernan. 

„Najważniejszą zasadą dla osób chcących stracić na wadze, opartą na wynikach badań, jest prowadzenie dziennika żywieniowego, ażeby osiągnąć dzienne założenia przyswajanych kalorii. Trudno jest zmienić dietę, gdy nie obserwuje się uważnie, co się je,” radzi McTiernan. 

Uczestnicy badania dostali następujące wytyczne, co do prowadzenia dzienników:
•    Bądź szczera – zapisuj wszystko, co zjesz
•    Bądź dokładna – odmierzaj porcje, czytaj etykiety
•    Bądź szczegółowa – załączaj informacje o sposobie przygotowania jedzenia oraz rodzajach przypraw i dodatków
•    Bądź konsekwentna – zawsze miej dziennik przy sobie, bądź korzystaj z odpowiedniej aplikacji (diet-tracking) w smartfonie, tablecie
Oprócz skrzętnego odnotowywania każdego kęsu dobrym sposobem przy redukcji wagi są także regularne przerwy oraz nie pomijanie posiłków. 
„Sam mechanizm nie jest do końca wyjaśniony, jednak przypuszczamy, iż pomijanie posiłków lub jedzenie w pośpiechu może zwiększyć zapotrzebowanie na wysoko kaloryczne jedzenie i stąd ogólnie przyswajanie większej ilości kalorii,” powiedziała McTiernan. 
„Uważamy także, iż pomijanie posiłków może wiązać się z innymi zachowaniami. Jak chociażby brakiem czasu bądź wysiłkiem, jaki należy włożyć w zaplanowanie i przygotowanie posiłków, które będą prowadziły do pomijania posiłków i/lub częstszego jedzenia poza domem. Jedzenie w restauracjach zwykle oznacza mnie indywidualnej kontroli co do składników i sposobu przygotowania posiłku, a także większe porcje,” dodają autorzy. 

„Nasze wyniki są obiecujące, gdyż pokazują, iż tak podstawowe strategie jak prowadzenie dzienników żywieniowych, spożywanie mniejszej ilości posiłków poza domem oraz regularne jedzenie w jednakowych odstępach czasowych są prostymi narzędziami w rękach kobiet po menopauzie – grupie zwiększonego ryzyka, jeżeli chodzi o przybieranie na wadze - które skutecznie można wykorzystać do redukcji wagi,” podsumowuje McTiernan.
źródło: ScienceNews.pl