Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Skąd pochodzi pigwa?
  • Jaka jest wartość odżywcza owocu pigwy?
  • Czy pigwa jest zdrowa?
  • Jak przechowywać pigwę?
  • Jaki jest przepis na dżem z pigwy?
  • Jaki jest przepis na nalewkę z pigwy?
  • Jaki jest przepis na kompot z pigwy i jabłek?
  • Jak zrobić sok z pigwy?

Skąd pochodzi pigwa?

Pigwa (Cydonia oblonga) jest rośliną wieloletnią z rodziny Rosaceae. Pochodzi z ciepłych rejonów południowo-zachodniej Azji. Kwitnie od maja do czerwca, a owocuje we wrześniu i październiku. Dojrzałe owoce są żółte w kształcie miedzy jabłkiem a gruszką, bardzo twarde, ze skórkę mają pokrytą meszkiem. Pigwa jest kwaśna w smaku o bardzo silnym zapachu. Zblizony do niej jest pigwowiec, którego owoce są również jadalne i można z nim postępować podobnie jak z nią.

 


Jaka jest wartość odżywcza owocu pigwy?

Pigwa jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajduje się w niej również sporo składników mineralnych jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, sód, miedź. Jest również źródłem beta- karotenu, śluzów, pektyn, tanin, lotnych olejków, kwasów organicznych, a także licznych fitozwiazków w tym kwercetyny, antocyjanów. W nasionach pigwy znajduje się amygdalina, która w organizmie może przechodzić w szkodliwy dla zdrowia cyjanowodór (cyjanek). Mogą być jednak stosowane zewnętrznie.

 

W 100 g zawierają 15 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego i 0,1 g tłuszczu. Kaloryczność na taką porcję wynosi 60 kcal.

 

Czy pigwa jest zdrowa?

Pigwa poprawia i wzmacnia apetyt. Ma również korzystne działanie na żołądek regulując jego prace, poprawiają trawienie. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, tonizujące, moczopędne i ściągające. Związki zawarte w pigwie wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki temu neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się czy nowotwory. Badania wskazują również na jej antywirusowe działanie. Poza tym poprawia odporność i wspomaga walkę z przeziębieniem, warto więc po nią sięgać w okresie zwieszonej zachorowalności na grypę.

 

Regularne spożywanie wyrobów z pigwy pomaga również w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Poprawia również pracę wątroby, trzustki, układu krwionośnego, pokarmowego oraz oddechowego. Jej regularne spożywanie jest m.in. polecana osobom cierpiącym na anemię, gruźlicę, astmę, infekcje jelit, hemoroidy, biegunkę czy czerwonkę. Sok z pigwy jest jednak przeciwwskazany przy zaparciach.

 

Miejscowo, np. w przypadku odmrożeń, można zastosować okłady z pestek. Łyżkę nasion należy zalać szklanką wody, odstawić na 2-3 godziny i po odcedzeniu stosować miejscowo.

 

Jak przechowywać pigwę?

Staraj się wybierać twarde i duże owoce. Powinny być dobrze wybarwione o intensywnym żółtym kolorze. Zielona barwa świadczy o tym, że są jeszcze niedojrzałe. Należy obchodzić się z nią delikatnie, ponieważ łatwo o skaleczenie i obicie owocu. Można je przechowywać w lodówce do 2 miesięcy po uprzednim zawinięciu je w woreczek foliowy.

 

Świeże owoce są twarde, cierpkie i kwaśne. Dlatego stosuje się je raczej do różnego rodzaju przetworów. Dzięki dużej zawartości pektyn są doskonałym produktem żelującym. Świetnie pasują jako wzbogacający aromat dodatek do owoców nieco mdłych. Jednym z najlepszych połączeń jest pigwa z jabłkiem. Doskonale nadaje się również do herbaty zastępując cytrynę. Można również poeksperymentować z nią w kuchni i dodawać do dań mięsnych czy placków.

 

Przepisy z pigwy

Dżem z pigwy

1 kg pigwy

1 kg cukru

2 szklanki wody

 

Owoce umyć w ciepłej wodzie, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Wodę i cukier zagotować w garnku. Wrzucić owoce i zamieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu regularnie mieszając, aż do uzyskania konsystencji dżemu. Można dodać anyżu, cynamonu wanilii czy szafranu dla poprawy smaku.

 

Nalewka z pigwy

1,5 kg pigwy

1 kg cukru (lub miodu)

1 l spirytusu lub wódki

 

Owoce umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić jednak niezbyt drobno. Wsypać do dużego słoika. Zalać spirytusem na 3 tygodnie, potrząsając słojem co jakiś czas. Zlać część alkoholową, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 3 tygodnie, również potrząsać od czasu do czasu. Obie części nalewki połączyć ze sobą.

 

Kompot z pigwy i jabłek

0,5 kg pigwy

0,5 kg jabłek

½ szklanki cukru

 

Owoce obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do czasu aż zmiękną. Pić jako deser lub wlać do słoików.

 

Sok z pigwy

1 kg owoców

 

Pigwę dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Wirować w sokowirówce lub wycisnąć na prasie. Wlać do ciemnych butelek i pasteryzować przez 15 minut.


Dajcie znać w komentarzach czy lubicie sok z pigwy? Jakie polecacie przepisy z pigwą? 

Zbilansowana dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj