Odpowiedź nie będzie oczywista. Większość z nas zapewne stwierdzi, że zdrowszy jest pomidor czerwony: bo ma intensywniejszą barwę, bo ma delikatniejszą skórkę… Ale czy tak jest naprawdę? Zacznijmy od początku.
Pomidory są rzeczywiście skarbnicą zdrowia:
- W 93% składają się z wody
- Są niskokaloryczne - 15kcal/100g
- Zawierają błonnik pokarmowy, a także korzystne dla zdrowia kwasy organiczne
- Są źródłem witamin: A, B1, B2, C, PP, kwasu foliowego, składników mineralnych : związki potasu, ale także sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i magnezu
Niezwykle istotny w składzie pomidora jest wspomniany przez Panią likopen. Jest on odpowiedzialny za jego barwę, ale nie tylko. Likopen posiada udowodnione właściwości antynowotworowe, jest przeciwutleniaczem, a więc niszczy wolne rodniki powodujące w organizmie szereg chorób.
Pomarańczowe czy czerwone?
Okazuje się, że likopen w zależności od źródła różni się przyswajalnością – izomer trans jest mniej przyswajalny niż izomer cis. Tak jak można było się tego spodziewać więcej likopenu jest w pomidorach czerwonych, ale to właśnie pomidory pomarańczowe charakteryzują się jego większą przyswajalnością (zawierają więcej izomeru cis)! Podczas badań podano jednej grupie sos z pomarańczowych pomidorów, drugiej natomiast z czerwonych. Okazało się, że w większej ilości przyswojony został likopen z pomidorów pomarańczowych, chociaż w rzeczywistości spożyto go mniej.
Pomidor pomarańczowy pod lupą
Pomidory pomarańczowe różnią się od czerwonych nie tylko barwą. Mają grubszą skórkę, co pozwala na ich dłuższe przechowywanie. Nie umniejsza to ich smakowitości i aromatu. Pod względem wartości odżywczych pomidory pomarańczowe pozycjonują się równie wysoko jak pomidory czerwone.
Dla porównania na 100g:
Pomidor pomarańczowy
Energia: 16kcal
Białko: 1.2g
Tłuszcz: 0.2g
Węglowodany 3.2g
Błonnik 0.9g
Pomidor czerwony
Energia: 15kcal
Białko: 0.9g
Tłuszcz: 0.2g
Węglowodany: 3.6g
Błonnik: 1.2g
Zarówno pomidory czerwone jak i pomarańczowe są niezwykle zdrowe, warzyw tych nie powinno zabraknąć w jadłospisie każdego z nas (poza nielicznymi wyjątkami. tj. osoby z dną moczanową, zapaleniem stawów, zgagą). Proszę więc wybierać dowolną odmianę, bardziej dbać o regularność spożywania.
Komentarze
wie58
13 września 2016, 03:20
ciekawe
anuszka1981
3 maja 2013, 21:59
Pomarańczowe są smaczne, ale droższe i rzadziej spotykane
bibi0507
21 kwietnia 2013, 09:23
pycha
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:50
Interesujący artykuł:)
schatz1986
17 marca 2013, 17:10
ciekawe
SexyKitty
9 marca 2013, 13:33
Świetny artykuł :)
elzbieta.koluszki
20 lutego 2013, 19:55
lubie pomaranczowe pomidory,maja troszkę inny smak
Septima
9 lutego 2013, 13:51
lubie pomidory ale jest niestety uczulona
grubasek266
5 lutego 2013, 11:25
ciekawe
basikonik
31 stycznia 2013, 16:55
kocham pomidory
natalia1211
24 stycznia 2013, 20:55
ciekawe
Pandzia.
6 grudnia 2012, 11:45
; oo a ja myślałam, że takie niedojrzałe te pomarańczowe... tak czy siak, pomidory dobre są ; )
alibich
25 listopada 2012, 00:18
Bardzo ciekawe informacje
kliniesia17
8 listopada 2012, 21:07
czego to człowiek się dowiaduje:)
luble
4 listopada 2012, 15:33
ciekawe ;)
piersiastamycha
13 października 2012, 20:34
Dobrze wiedzieć, bo uwielbiam pomidory :)
Aliszia91
13 października 2012, 19:29
Uwielbiam pomidory, ostatnio smakują mi w połączeniu z serkiem wiejskim i szczypiorkiem :)
Whispers
13 października 2012, 10:26
Kocham pomidory :)
irmina75
26 września 2012, 22:12
Czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone. Mieszając wszystkie z brazylia i oliwek można tylko zachwycać się pełnią smaku tych owoców.
princessofchina
24 września 2012, 10:26
Nigdy nie jadłam pomarańczowych pomidorów ;o