Odpowiedź nie będzie oczywista. Większość z nas zapewne stwierdzi, że zdrowszy jest pomidor czerwony: bo ma intensywniejszą barwę, bo ma delikatniejszą skórkę… Ale czy tak jest naprawdę? Zacznijmy od początku.


Pomidory są rzeczywiście skarbnicą zdrowia:

  • W 93% składają się z wody
  • Są niskokaloryczne - 15kcal/100g
  • Zawierają błonnik pokarmowy, a także korzystne dla zdrowia kwasy organiczne
  • Są źródłem witamin: A, B1, B2, C, PP, kwasu foliowego, składników mineralnych : związki potasu, ale także sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i magnezu


Niezwykle istotny w składzie pomidora jest wspomniany przez Panią likopen. Jest on odpowiedzialny za jego barwę, ale nie tylko. Likopen posiada udowodnione właściwości antynowotworowe, jest przeciwutleniaczem, a więc niszczy wolne rodniki powodujące w organizmie szereg chorób.


Pomarańczowe czy czerwone?

Okazuje się, że likopen w zależności od źródła różni się przyswajalnością – izomer trans jest mniej przyswajalny niż izomer cis. Tak jak można było się tego spodziewać więcej likopenu jest w pomidorach czerwonych, ale to właśnie pomidory pomarańczowe charakteryzują się jego większą przyswajalnością (zawierają więcej izomeru cis)! Podczas badań podano jednej grupie sos z pomarańczowych pomidorów, drugiej natomiast z czerwonych. Okazało się, że w większej ilości przyswojony został likopen z pomidorów pomarańczowych, chociaż w rzeczywistości spożyto go mniej.


Pomidor pomarańczowy pod lupą

Pomidory pomarańczowe różnią się od czerwonych nie tylko barwą. Mają grubszą skórkę, co pozwala na ich dłuższe przechowywanie. Nie umniejsza to ich smakowitości i aromatu. Pod względem wartości odżywczych pomidory pomarańczowe pozycjonują się równie wysoko jak pomidory czerwone.


Dla porównania na 100g:


Pomidor pomarańczowy

Energia:          16kcal

Białko:            1.2g

Tłuszcz:          0.2g

Węglowodany 3.2g

Błonnik           0.9g

 

Pomidor czerwony

Energia:          15kcal

Białko:             0.9g

Tłuszcz:           0.2g

Węglowodany: 3.6g

Błonnik:            1.2g


Zarówno pomidory czerwone jak i pomarańczowe są niezwykle zdrowe, warzyw tych nie powinno zabraknąć w jadłospisie każdego z nas (poza nielicznymi wyjątkami. tj. osoby z dną moczanową, zapaleniem stawów, zgagą). Proszę więc wybierać dowolną odmianę, bardziej dbać o regularność spożywania.




Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj