- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Niejednokrotnie w amerykańskich filmach można znaleźć scenę, w której cała rodzina zajada się ze smakiem naleśnikami z syropem klonowym. Syrop klonowy jest dumą Kanadyjczyków, bo to właśnie na terenach Kanady produkuję się go najwięcej na świecie. Czy warto zamienić cukier na syrop klonowy? Czy można słodzić syropem klonowym zamiast cukrem na diecie? Czy dodawać syrop klonowy do herbaty? Jakie właściwości ma syrop klonowy?
Z poniższego artykuły dowiecie się:
Indian Iroqui jako pierwsi opracowali technologię pozyskiwania syropu klonowego, a dziś został zaliczony do grupy "superpokarmów".W składzie syropu można znaleźć takie witaminy jak: A, B1, B2, B5, B6, kwas foliowy i biotynę. Syrop klonowy zawiera również szereg składników mineralnych miedzy innymi: cyna, cynk, magnez, fosfor, miedź, wapń, potas, sód i żelazo.
Syrop ma również właściwości afrodyzjakalne, ponieważ substancję w nim zawarte pobudzają zmysły i zwiększają wrażliwość na bodźce.Naukowcy z University of Rhode Island (URI) zidentyfikowali w nim 54 substancje, a wiele z nich wykazuje właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Wiele z tych substancji wpływa na enzymy istotne dla kontrolowania cukrzycy typu 2, jednak nie jest to potwierdzone w badaniach.
W syropie klonowym odkryliśmy szeroką gamę polifenoli. Zapewnia on cały asortyment korzystnych dla zdrowia składników, z których kilka występuje także w jagodach, herbacie, czerwonym winie i siemieniu lnianym [...]. Nie wszystkie preparaty słodzące są jednakowe. Wybranie czystego syropu klonowego może być najlepsze ze względu na zestaw przeciwutleniaczy niewystępujących w innych naturalnych substancjach słodzących – opowiada dr Navindra Seeram.
Syrop klonowy posiada gęstą ale lejącą konsystencję. Jest w 100% naturalny, pozbawiony wszelkich konserwantów i sztucznych barwników. Syrop można zastosować jako polewę do lodów, wafli, deserów, owoców, itp. Jest idealnym zamiennikiem cukru i świetnie smakuję dodany do mleka, herbaty czy kawy. Stosowanie syropu klonowego zamiast cukru czy miodu pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. 15 mililitrów (duża łyżka stołowa) syropu klonowego ma 50 kalorii, a tyle samo miodu ma aż 64 kcal.
Syrop klonowy jest świetnym składnikiem diet dla osób lubiących słodkości i dbających o sylwetkę. Dział również oczyszczająco i bakteriobójczo. Autorką artykułu jest użytkowniczka portalu vitalia.pl
Komentarze
kasiakaszka
12 czerwca 2014, 16:07
Szkoda tylko, że w USA w przeliczeniu na ich zarobki wydają na taki syrop do 5 zł a u nas przy mniejszych płacach ceny z kosmosu :/
svana
6 stycznia 2014, 09:28
muszę koniecznie kupić nigdy nie próbowałam:(
Kore2013
2 października 2013, 15:59
no tylko cena dość mało sympatyczna
siweczek
28 września 2013, 00:42
gdyby jeszcze nie kosztował aż tyle... :(
mariolka1960
6 sierpnia 2013, 21:08
ciekawy artykul
elzbieta.koluszki
23 kwietnia 2013, 06:39
ciekawe
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:50
ciekawe
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:50
Interesujący artykuł:)
SexyKitty
9 marca 2013, 13:34
Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam
Septima
9 lutego 2013, 13:52
chciałabym spróbować
grubasek266
5 lutego 2013, 11:25
ciekawe
natalia1211
24 stycznia 2013, 20:55
dobrze, że nie słodzę
FatimaLuna
30 grudnia 2012, 18:15
Syrop klonowy...mmmm pycha. Idealny dla mnie :)
alibich
25 listopada 2012, 00:20
Nie przepadam za strojem klonowym
piersiastamycha
13 października 2012, 20:36
Jeszcze nie próbowałam :)
Whispers
13 października 2012, 10:25
Muszę spróbować tego cuda
marchewa222
3 października 2012, 22:02
no właśnie, a ja kupiłam syrop klonowy i zastanawiałam się, po pierwsze, do czego można go użyć, a po drugie, ile przy tym przytyję. A tu się okazuje, że nie mam się czym aż tak bardzo przejmować. Hi, hi
Bobolina
22 września 2012, 00:17
uwielbiam pancaksy, a syrop klonowy będzie do nich idealnym dodatkiem. kupuję!
ibiza1984
15 września 2012, 23:21
Trzeba wypróbować
pulpeta
15 września 2012, 18:06
syrop z daktyli również dobrze się sprawdza jako zamiennik cukru i miodu..plus jest taki że można go samemu zrobić:)