- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Odpowiednie wyposażenie kuchni to podstawa zdrowego gotowania. Jeśli się odchudzasz lub po prostu chcesz zacząć zdrowo się odżywiać, wymienione sprzęty ułatwią Ci zadanie.
Parowar to idealne urządzenie, aby w zdrowy sposób przygotować posiłek. Przede wszystkim dzięki niemu chronimy witaminy. Niezanurzona w żadnym sosie i wodzie żywność zachowuje maksymalną ilość korzystnych składników. Dla przykładu straty witaminy C podczas gotowania w wodzie wynoszą około 70 proc., a gotowane na parze jedynie 40 proc. A to nie wszystko, ugotowane na parze potrawy charakteryzują się lepszą strawnością, maja głębszy, naturalny smak i aromat. Potrawa nie wymaga ponadto dodatku tłuszczu, co zmniejsza jej kaloryczność.
Pomysły na dania z pary odnajdziesz w jednym z naszych wcześniejszych artykułów.
Smażenie na tłuszczu to nic dobrego. Smażona potrawa traci wodę, a wchłania tłuszcz, co zwiększa jej kaloryczność. Ale to nie wszystko, podczas smażenia w tłuszczu powstają bardzo szkodliwe tłuszcze trans odpowiedzialne za większe ryzyko chorób np. miażdżycy. Podczas smażenia powstają też rakotwórcze furany. Patelnia beztłuszczowa pozwala na przygotowanie potrawy bez użycia tłuszczu, będzie i zdrowiej i mniej kalorycznie.
Smakowe jogurty, kefiry i maślanki kupione w sklepie mają w zdecydowanej większości fatalny skład. Syrop glukozowo - fruktozowy, zagęstniki, barwniki to już norma. Jeśli nie lubisz produktów mlecznych naturalnych, blender będzie wybawieniem. Wystarczy zblendować owoce z jogurtem lub maślanką, aby uzyskać zdrową przekąskę. Oczywiście blender pozawala uzyskać idealną konsystencję, jednak równie dobrze owoce możesz rozgnieść widelcem i połączyć z produktem mlecznym.
Jeśli jesteś na diecie, zwłaszcza na początku, waga może być niezastąpiona. Wprawdzie w jadłospisie najczęściej (w jadłospisie vitalii na pewno) podawane są też miary domowe, jednak każdy ma inną łyżeczkę, czy kubek. Warto na początku troszkę sobie poważyć, aby nauczyć się odpowiednio szacować podawane w jadłospisie ilości.
Kiełki to świetne źródło witamin i składników mineralnych. Jednocześnie mają mało kalorii, można je bez wyrzutów sumienia dodawać do kanapek, surówek, a także potraw na zimno. Posiadanie kiełkownicy mobilizuje do ich używania.
Trzeba się bardzo nagimnastykować, aby znaleźć dobrej jakości sok na sklepowych półkach. Domowa sokowirówka jest świetną alternatywą. Możesz pić codziennie soki owocowe i warzywne. Jeśli wypijesz je natychmiast zachowasz pełen komplet witamin, składników mineralnych i enzymów owocowych.
Trudno jest ci wycelować w odpowiednią ilość oleju, który chciałabyś dodać do potrawy? Kup dozownik do oleju. Są też takie, które pozwalają jedynie spryskać np. sałatkę mgiełką tłuszczu, co zdecydowanie redukuje kaloryczność potrawy.
O szkodliwych produktach powstających podczas stosowania grilla tradycyjnego słyszał chyba każdy. To prawda, powstają one zarówno w przygotowywanej potrawie, jak i osiadają z dymem (spalony olej, podpałka itd.). Dobrym rozwiązaniem będzie używanie zamiennie grilla elektrycznego. Wlana na dno woda odbiera wytapiający się tłuszcz, a potrawa nie wymaga dodatku tłuszczu, jak w przypadku smażenia.
Komentarze
aska1277
25 sierpnia 2015, 12:01
a ile kasy na to trzeba wydac :( niestety teraz mam inne wydatki i musze sobie inaczej radzic
Grubaska.Aneta
19 sierpnia 2015, 11:15
Blender, sokowirówka, patelnia beztluszczowa, grill elektryczny, elektroniczna waga kuchenna z przelicznikami wszystko w moim posiadaniu :)
Wiedzmowata
19 sierpnia 2015, 08:13
Zamiast parowaru mam garnek do gotowania na parze, a zamiast grila elektrycznego patelnię grilową.
am1980
19 sierpnia 2015, 08:08
nie posiadam tylko grilla elektrycznego, ale myślę zaopatrzyć się w patelnie grilową, powinna wystarczyć..