Czym są Superfoods?

Produkty Superfoods oznaczają żywność, będącą bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak: witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty. Związki te korzystnie wpływają na Twoje zdrowie oraz mogą zapobiec powstaniu wielu chorób. 

Superfoods znajdziesz w swoim ogródku

Do najpopularniejszych produktów uznawanych za superżywność zalicza się m.in. nasiona chia, jagody goji, acai, zielona herbata matcha, spirulina i wiele innych zagranicznych produktów. Czy aby cieszyć się zdrowiem musisz wydawać fortunę na te sprowadzane produkty? Otóż nie! Superfoods znajdziesz w swoim ogródku, na straganie, czy w osiedlowym warzywniaku. Korzystaj z nich szczególnie teraz, latem, kiedy są świeże oraz bogate w składniki odżywcze.

Czarna porzeczka

To owoc szczególnie bogaty w polifenole. Zawiera aż 560 mg tych związków w 100g owoców (około 2 garście). Polifenole to substancje, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, w pewnym stopniu zapobiegają także rozwojowi nowotworów oraz miażdżycy naczyń. Czarna porzeczka jest również świetnym źródłem witaminy C. Wykazano, że związki zawarte w tych pysznych owocach, obniżają poziom całkowitego cholesterolu. 

Aronia

Aronia to prawdziwa królowa owoców! Zawiera najwyższą ilość polifenoli, ze wszystkich dostępnych w Polsce owoców. To aż 2080 mg związków polifenolowych/100 g owoców. Zawiera spore ilości witaminy C i witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości dobroczynnych związków, aronia zmniejsza ryzyko powstania chorób cywilizacyjnych. Świeże owoce aronii mają cierpki smak. Jednak jest na to sposób. Pozostaw owoce na kilka dni w lodówce lub zamrażalniku, wówczas tracą swój specyficzny posmak.

Natka pietruszki

Czy wiesz, że ta pospolita roślina, jest bardzo zdrowym dodatkiem w Twojej kuchni? Niepozorne liście pietruszki są bogatym źródłem witaminy C. To aż 177 mg witaminy C/100g. Prawdopodobnie Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 90 mg*. Dlatego staraj się dodawać te aromatyczne liście do różnych potraw. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki, twarożku, koktajli, czy mięs. 

Botwinka

Pewnie używasz botwinki do przygotowania chłodniku. Jednak, czy wiesz co tak naprawdę w sobie skrywa? Botwinka jest bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza oraz witaminy C. Zawiera także dużą dawkę polifenoli oraz azotanów. Dzięki temu korzystnie wpływa na naszą wydolność fizyczną. Możemy ją wykorzystać nie tylko w chłodnikach, ale też w sałatkach, tartach lub świeżo wyciskanych sokach. 

Wiśnie

Te smaczne owoce są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, a także polifenole (460 mg/100g). Według badań, spożycie wiśni znacząco obniża ryzyko ataków dny moczanowej u chorych. Dzieje się tak, ponieważ związki zawarte w wiśniach wykazują działanie przeciwzapalne. 

Szczerze zachęcam do korzystania z naszych polskich superfoods. Szczególnie latem, kiedy masz dostęp do świeżych owoców i warzyw. Nie kupuj sprowadzanej z zagranicy żywności oraz suplementów, kiedy w ogródku rosną takie pożyteczne produkty. Są nie tylko bardzo zdrowe, a przede wszystkim smaczne i łatwo dostępne.

Infografika: 5 polskich superfoods dostępnych latem

*dzienne zapotrzebowanie dla dorosłych

Bibliografia:

Iwanow K, Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. PZWL, 2003.

Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji Polski, Wyd. IŻŻ, 2017.

Gheribi E. Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna, 4(2011), 111-115.

Zdjęcia:

http://pixabay.com/pl/photos/warzyw-warzywo-kosz-%...