Temat: ja piernicze-pierniczki

mam ochote pierwszy raz w zyciu upiec pierniczki, mam nawet przepis z pamietnika Iwy...Moja byla tesciowa robila pyszne,lukrowane,wielkoksztaltne?piekla ktoras z Was?macie jakies faje przepisy?mniam:)
hermetycznie zamkniete zachowaja swoja swiezosc:)
Bo we wszystkich przepisach które czytałam, na początku zawsze są twarde, dopiero po około 2 tygodniach nabierają miękkości :)
Pasek wagi
ale dlatego ciasto wczesniej musi siedziec w lodowce, ja trzymalam ok tyg, a teraz sa takie miekkie ze szok:)rozplywaja sie w ustach
Przeczytałam cały wątek i już chcę lecieć do polskiego sklepu po składniki!!!
Dzięki Zoyka za wskazanie tematu :o)

Jeśli dostanę wszystko to co potrzebuję, to moje ciasto będzie zrobione dzisiaj i pieczone pewnie w poniedziałek, lub nawet już jutro. Trochę krótko w lodówce poleży, ale za późno się za to zabrałam.
O jaa widzę że pieczenie idzie pełną parą;) Ja dziś się biorę za moje pierniczki:) Skoro Wam takie piękne i pyszne powychodziły to może i mi wyjdą;D
Pasek wagi
No ja chyba też się na nie skuszę :) W tamtym roku zrobiłam, ale wyszły tak strasznie twarde, że się jeść nie dało....głównie piesek na nich skorzystał hehe.... Ale na te nabrałam ochoty....więc lecę do sklepu po zakupy :D
Ja dziś będę wyrabiać ciasto i w przyszłym tygodniu je upiekę ;) Może wtorek, lub środa :)
Pasek wagi
Jestem wlasnie po kawce z mlekiem i dwa pierniki zezarlam - pyszne byly i nawet wyrzutow nie mam.
a ja sie uzaleznilam piernikowo Magpie, stad rozumiem Twoja kawke itp:)
Ciasto zrobione :) Czeka teraz na przyszły tydzień, na parapecie, w pojemniku :)

Dla dziewczyn, które dopiero będą robić: Kochane. nie martwcie się, że masa będzie zbyt kleista i lejąca, po kilku chwilach będzie ok :) Ja myślałam, że dałam ciała, na chwilę odstawiłam miskę, żeby umyć ręcę i dodać więcej mąki, patrzę a ciasto ma już inną konsystencję :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.