- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 grudnia 2010, 21:55
6 grudnia 2021, 11:22
Ja w tym roku pierwszy raz d 17 lat nie robie, mialam remont kapitalny i nie chcialo mi sie w tym balaganie ciasta robic ale chetnie popatrze na zdjecia Waszych :)
26 listopada 2024, 09:30
Dzień dobry! 14 rok pierniczenia już tuż tuż 😁 w tym tygodniu robię ciasto, kto ze mną? 😍
29 listopada 2024, 00:27
Ja w tym roku zrobiłam krajankę, która zjedlismy w dwa dni. Tradycyjnych nie robię, będzie powtórka krajanki :)
29 listopada 2024, 09:44
Wygląda ciekawie! :) Rozwałkowujesz ciasto i kroisz na kawałki? Czy jakoś inaczej? Na pewno szybciej się robi niż tradycyjne z foremkami :D
29 listopada 2024, 23:12
Krajanka piernikowa
Do garnuszka wkładamy 60 g masła i 60 g miodu, wszystko rozpuszczamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy 200 ml mleka zimnego i sprawdzamy palcem, musi być letnie wszystko (jeśli jest za ciepłe to czekamy), dodajemy 30 g pokruszonych drożdży I mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, jak drożdże zaczną bulgotać to: do miski dużej wsypać 570 g mąki, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczkę sody, 3 łyżki kakao gorzkiego, 40 g przyprawy piernikowej, 1/2 łyżeczki soli, masę z drożdżami i miksujemy kilka minut (końcówki haki).
Od razu wałkujemy na blacie posypanym mąką, ciasto dziele na 4 części i każdą osobno wałkować na grubość 0,5-1 cm. Pociąć w paski 3 cm I ciachać trójkąty, prostokąty. Układać na papier, piec 185, w przepisie jest 7 minut, ja piekłam 11. Jak cienkie to krócej, jak grubsze to tak jak ja.
Lukier: w dużej ale niskiej misce rozrobić 500 g cukru pudru, 100 ml wrzątku, wsypać połowę pierników, wymieszać widelcem, wykładać na papier. Dosypać druga połowę. Lukier wyjdzie taki popękany.