Temat: ja piernicze-pierniczki

mam ochote pierwszy raz w zyciu upiec pierniczki, mam nawet przepis z pamietnika Iwy...Moja byla tesciowa robila pyszne,lukrowane,wielkoksztaltne?piekla ktoras z Was?macie jakies faje przepisy?mniam:)
Beda dobre, tylko nie walkuj cienko. Jak wytniesz pierniczki, a jakis okaze sie za cienki to odrzuc go do ponownego walkowania. Ciasto podziel na 4 czesci min. zeby dobrze sie walkowalo. Piecz na pergaminie bez smarowania. Jeden pergamin powinien wystarczyc. Gorace pierniki przekladam na blat tez na pergamin, kazdy osobno. Jak wystygna mozna polozyc jeden na drugi i dekorowac.
Troche czasu Ci to zajmie :).
Polewe po podgrzeniu trzymam na stole w garnuszku z ciepla woda zeby dobrze sie nakladala, nakladam pedzelkami od farbek.
Jak juz jestesmy przy slodkosciach (moja zguba i nalog) to jakie ciasta planujecie na swieta?

Ja tradycyjnie (zawsze raz do roku robie tylko) makowiec z kruszonka i lukrem, bedzie sernik ale pierwszy raz bede ten robic (nowy przepis), 3-bit (uwielbiam) i w-z z masa z serka homo naturalnego i czarna porzeczka.
moje ulubione:
sernik mega aksamitny
słodki do granic możliwości 3 BIT
makowiec

a Teściowa
rolada makowa
kruszon z owocami
orzechowiec
mogę prosić o przepis na w-zetke z serkiem:)
Rogalikow nie piekelam juz kilka lat, bo jak upieke to nie moge od nich odejsc. Ja robie takie ciasto (przepis mojej babci), ze kulke ciasta wrzucam do zlewu pelnego lodowatej wody, jak wyplynie na wierzch to mozna rozwalkowywac.

Prosze przepis na w-z:
Ciemny biszkopt kroje na pol, dolny spod smaruje dzemem lub konfitura z czarnej porzeczki, a na to masa.
Masa: 250 g masla lub kasi ubijam z cukrem na puszysta mase (cukru pudru do smaku). DO ubitego masla dodaje serek naturalny homogenizowany (200 g) i ubijam. Masa praktycznie za kazdym razem mi sie wazy ale robie to ciasto, bo krem jest kwaskowy i jest pyszne. Zeby uratowac mase trzeba garnek postawic na minimalnym ogniu i chwile ubijac. Pod wplywem ciepla wszystko sie polaczy wtedy od razu przestajemy ubijac, lekko schladzamy i wykladamy na biszkopt. Na to druga czesc biszkoptu. Na wierzch czekolada (do garnuszka wkladam lyzeczke masla, kilka lyzek smietanki 12% i lamie cala 100 g czekolade mleczna lub gorzka jak kto woli), jak sie rozpusci to wylewam na biszkopt. Wersja luksusowa: do czekolady stopionej dorzucam czarna porzeczke taka ze sloika zasypana cukrem, odsaczona.

Tak samo robie biszkopt na wierzchu z czekolada wymieszana z wisniami drylowanymi z cukru, a w srodek krem czekoladowy z budyniu (kostke masla utrzec z cukrem, dodac ugotowane budynie, 2 budynie na 2 szklanki wody).
Magpie,

ja z moim "wyrobnikiem piernikowym" (czyli Ukochanym) robimy piernikowa probe generalna w niedziele i tak sobie teraz pomyslalam - jak cienko to ciasto trzeba rozwalkowac???!!!
Najepiej podac mi w mm/cm. Wiem, ze pytanie glupie, ale ze mnie kucharka jak z koziej dupy traba, wiec jak juz sie za cos biore, to z aptekarska dokladnoscia ;)
Bandyta ciasto musi miec min. 5 mm.
dziekuje :) :)
Uprzedzam pierniki same chodza!tzn wchodza-same do ust!!!Masakra i jak tu trzymac diete przy takich wchodzacych pierniczkach:))
Ja też skuszę się na te pierniczki :) Mam tylko pytanie, czy jak zrobie je w niedziele lub poniedziałek, nie będą twarde w wigilię?
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.