Na początek krótkie przypomnienie, jakie mąki zawierają gluten, a jakie nie:

mąki glutenowemąki bezglutenowe
pszennajaglana
żytniagryczana
jęczmiennakukurydziana
orkiszowaryżowa
owsianaamarantusowa
ziemniaczana
z manioku (tapioka)
z roślin strączkowych (np. sojowa, z ciecierzycy)

Zazwyczaj do wypieków używamy mąki pszennej. W diecie bezglutenowej jest ona zakazana. Jednak jak wynika z powyższej tabeli, mamy kilka alternatyw dla niej.

 

Pierogi gryczane

 Składniki:

Ciasto: 250 g mąki gryczanej, 100 g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 szklanka gorącej wody.

Farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 150 g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku.

 Wykonanie:

  1. Mąkę gryczaną wymieszać z mąką z tapioki (lub ziemniaczaną) i solą.
  2. Dodać olej i powoli wlewać gorącą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Grzyby namoczyć, a następnie gotować przez 10 min.
  4. Kapustę podlać wywarem grzybowym i ugotować do miękkości.
  5. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulkę. Na koniec dodać do niej posiekane grzyby.
  6. Cebulę i grzyby dodać do kapusty i doprawić.
  7. Rozwałkować ciasto, wyciąć z niego kółka, ułożyć farsz i uformować pierogi.
  8. Gotować we wrzątku aż wypłyną na wierzch.

 

Kutia ryżowa

 Składniki:

1 szklanka ryżu, 1 szklanka maku, 1 szklanka miodu, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, ½ szklanki śmietanki 18%.

 Wykonanie:

  1. Ryż ugotować na sypko
  2. Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem i zmielić 3-krotnie w maszynce.
  3. Miód podgrzać z posiekanymi bakaliami. Dodać śmietankę.
  4. Wszystko wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Smażony karp

Składniki:

4 dzwonka karpia, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 3 łyżki oleju rzepakowego, koperek, tymianek, sól i pieprz.

 Wykonanie:

  1. Karpia oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej.
  2. Usmażyć rybę z obu stron na rozgrzanym oleju.
  3. Gotową rybę posypać świeżym koperkiem i tymiankiem.

 

 Makowiec jaglano-gryczany

Składniki:

Ciasto: 100 g mąki jaglanej, 100 g mąki gryczanej, 1 szklanka migdałów, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru, odrobina wody.

Masa makowa: 2 szklanki maku, 1 łyżeczka zmielonego lnu, 5 suszonych moreli, 50 g rodzynek, 50 g migdałów.

Wykonanie:

  1. Migdały, sparzyć, obrać i zmielić jak najdrobniej. Wymieszać z mąkami.
  2. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i je wyrobić. Rozwałkować.
  3. Mak i morele zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie zmielić 3-krotnie.
  4. Rodzynki namoczyć, len zalać wodą i poczekać, aż zgęstnieje. Migdały sparzyć, obrać i posiekać.
  5. Wszystkie składniki masy makowej dokładnie ze sobą połączyć i wyłożyć na rozwałkowane ciasto.
  6. Ciasto zwinąć i piec ok. 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Jak widać, spokojnie można przygotować smaczne świąteczne potrawy w wersji bezglutenowej.

Kilka uwag na koniec:

  • przy wszelkich wypiekach, do których dodawany jest proszek do pieczenia, zastępujmy go sodą oczyszczoną. Sam proszek zawiera w swoim składzie mąkę, zatem nie jest bezglutenowy. Pamiętajmy, że 1 łyżeczce proszku do pieczenia odpowiada 0,5 łyżeczki sody.
  • zwracajmy też uwagę na wszystkie gotowe mieszanki przypraw (np. przyprawa piernikowa). Często zawierają one w swoim składzie mąkę, warto więc taką mieszankę przygotować samodzielnie. Przykładowy przepis można znaleźć w artykule „Jak zrobić pierniki, aby były zdrowe i smaczne? Ola, 22 l.”. 

Zdjęcie główne pochodzi z:Photo credit: Paul Jerry via Foter.com / CC BY

Zdjęcie pierwsze pochodzi z: Photo credit: Bo&Ko / Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie drugie pochodzi z: Photo credit: Le Ciel Azuré / Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie trzecie pochodzi z: Photo credit: BrownGuacamole / Foter.com / CC BY-ND

Zdjęcie czwarte pochodzi z: Photo credit: rusvaplauke / Foter.com / CC BY