Na początek krótkie przypomnienie, jakie mąki zawierają gluten, a jakie nie:
mąki glutenowe | mąki bezglutenowe |
pszenna | jaglana |
żytnia | gryczana |
jęczmienna | kukurydziana |
orkiszowa | ryżowa |
owsiana | amarantusowa |
ziemniaczana | |
z manioku (tapioka) | |
z roślin strączkowych (np. sojowa, z ciecierzycy) |
Zazwyczaj do wypieków używamy mąki pszennej. W diecie bezglutenowej jest ona zakazana. Jednak jak wynika z powyższej tabeli, mamy kilka alternatyw dla niej.
Pierogi gryczane
Składniki:
Ciasto: 250 g mąki gryczanej, 100 g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 szklanka gorącej wody.
Farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 150 g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Mąkę gryczaną wymieszać z mąką z tapioki (lub ziemniaczaną) i solą.
- Dodać olej i powoli wlewać gorącą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Grzyby namoczyć, a następnie gotować przez 10 min.
- Kapustę podlać wywarem grzybowym i ugotować do miękkości.
- Na maśle podsmażyć posiekaną cebulkę. Na koniec dodać do niej posiekane grzyby.
- Cebulę i grzyby dodać do kapusty i doprawić.
- Rozwałkować ciasto, wyciąć z niego kółka, ułożyć farsz i uformować pierogi.
- Gotować we wrzątku aż wypłyną na wierzch.
Kutia ryżowa
Składniki:
1 szklanka ryżu, 1 szklanka maku, 1 szklanka miodu, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, ½ szklanki śmietanki 18%.
Wykonanie:
- Ryż ugotować na sypko
- Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem i zmielić 3-krotnie w maszynce.
- Miód podgrzać z posiekanymi bakaliami. Dodać śmietankę.
- Wszystko wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smażony karp
Składniki:
4 dzwonka karpia, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 3 łyżki oleju rzepakowego, koperek, tymianek, sól i pieprz.
Wykonanie:
- Karpia oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej.
- Usmażyć rybę z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Gotową rybę posypać świeżym koperkiem i tymiankiem.
Makowiec jaglano-gryczany
Składniki:
Ciasto: 100 g mąki jaglanej, 100 g mąki gryczanej, 1 szklanka migdałów, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru, odrobina wody.
Masa makowa: 2 szklanki maku, 1 łyżeczka zmielonego lnu, 5 suszonych moreli, 50 g rodzynek, 50 g migdałów.
Wykonanie:
- Migdały, sparzyć, obrać i zmielić jak najdrobniej. Wymieszać z mąkami.
- Wymieszać wszystkie składniki ciasta i je wyrobić. Rozwałkować.
- Mak i morele zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie zmielić 3-krotnie.
- Rodzynki namoczyć, len zalać wodą i poczekać, aż zgęstnieje. Migdały sparzyć, obrać i posiekać.
- Wszystkie składniki masy makowej dokładnie ze sobą połączyć i wyłożyć na rozwałkowane ciasto.
- Ciasto zwinąć i piec ok. 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Jak widać, spokojnie można przygotować smaczne świąteczne potrawy w wersji bezglutenowej.
Kilka uwag na koniec:
- przy wszelkich wypiekach, do których dodawany jest proszek do pieczenia, zastępujmy go sodą oczyszczoną. Sam proszek zawiera w swoim składzie mąkę, zatem nie jest bezglutenowy. Pamiętajmy, że 1 łyżeczce proszku do pieczenia odpowiada 0,5 łyżeczki sody.
- zwracajmy też uwagę na wszystkie gotowe mieszanki przypraw (np. przyprawa piernikowa). Często zawierają one w swoim składzie mąkę, warto więc taką mieszankę przygotować samodzielnie. Przykładowy przepis można znaleźć w artykule „Jak zrobić pierniki, aby były zdrowe i smaczne? Ola, 22 l.”.
Zdjęcie główne pochodzi z:Photo credit: Paul Jerry via Foter.com / CC BY
Zdjęcie pierwsze pochodzi z: Photo credit: Bo&Ko / Foter.com / CC BY-SA
Zdjęcie drugie pochodzi z: Photo credit: Le Ciel Azuré / Foter.com / CC BY-SA
Zdjęcie trzecie pochodzi z: Photo credit: BrownGuacamole / Foter.com / CC BY-ND
Zdjęcie czwarte pochodzi z: Photo credit: rusvaplauke / Foter.com / CC BY
Komentarze
Aishia
22 grudnia 2015, 10:35
Szkoda, że te mąki są takie drogie...
wie58
21 grudnia 2015, 22:32
Dobrze, że jest jakiś wyrób. Pamiętam czasy sprzed ponad 30 lat kiedy dzieci bezglutenowe nazywano kukurydzianymi,bo to był jedyny wybór.
aska1277
21 grudnia 2015, 17:48
Takiego karpika bym zjadła...