Jemy za dużo czerwonego mięsa - to fakt. Większość z nas jednak nie do końca wie, jak zabrać się za przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Oczywiście można mięso czerwone wymieniać w posiłkach na kurczaka i rybę. Jednak, jak kilka osób słusznie zauważyło w czasie dyskusji na temat nowego raportu, również nadmiar tych produktów nie musi być do końca bezpieczny. Grunt to umiar i urozmaicenie, czy chcemy, czy nie, część posiłków w naszych dietach i tak powinna pozostać wegetariańska. Od tego nie uciekniemy. Na szczęście mamy bardzo duży wybór sycących i smacznych dań. Poniżej kilka z nich.

Makaron z rukolą i pieczarkami

Składniki:

1 szklanka makaronu pene, 300 g rukoli, kilkanaście pieczarek i pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, koperek, rozmaryn, bazylia.

Sposób wykonania:

1. Makaron ugotować.

2. Rukolę umyć rozdrobnić, pieczarki obrać i pokroić w kostkę, wszystko poddusić na oliwie. 

3. Pomidorki pokroić na połówki.

4. Do pieczarek i rukoli dodać makaron, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać.

Tarta ze szpinakiem

Składniki:
Składniki na ciasto:

1/2 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki mąki pszennej jasnej, 90 g masła, 1 żółtko, 50 g wody.

nadzienie:

1/2 szklanka śmietanki kremówki 30%, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%, 2 jajka, 1 kulka sera mozzarella, 300 g szpinaku, 1 łyżka mąki pszennej, przyprawy.

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki.

2. Śmietanę, mąkę i przyprawy wymieszać, na koniec połączyć ze szpinakiem.

3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na naczynie, podpiec 10 min. w 180 st. C a następnie wypełnić farszem, na wierzch posypać mozzarellą.

4. Piec 20 min. w temperaturze 180 st. C.

szpinak

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Składniki

1 szklanka białej fasoli, 1 cebula, 2 łyżki oleju, mały słoiczek przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, wędzona papryka, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, lubczyk, pieprz sól, 1/4 szklanki wody

Sposób wykonania:

1. Namoczoną fasolę ugotować, paprykę pokroić.

2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty.

3. Do cebuli dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać i dusić 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.

Pieczone burgery z zielonej soczewicy

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy, pęczek pietruszki, 1 jajo, 3 łyżki tartej bułki, kurkuma, 1 łyżka oleju rzepakowego,1 ząbek czosnku, sól i pieprz.

Sposób wykonania:

1. Soczewicę namoczyć i ugotować, ostudzić i zblendować.

2. Pietruszkę umyć i drobno posiekać.

2. Dodać resztę składników, wymieszać i uformować burgery.

3. Burgery ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Zdjęcie pochodzi z: tomatoes and friends / Foter.com / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: citymama / Foter.com / CC BY-ND