- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
WHO wyraźnie i stanowczo przestrzega przed nadmiarem czerwonego mięsa w diecie. Tylko co jeść, jeśli od dziecka jesteśmy przyzwyczajeni do mielonych i mięsnego gulaszu? Przedstawiamy kilka prostych propozycji na dania bez mięsa.
Jemy za dużo czerwonego mięsa - to fakt. Większość z nas jednak nie do końca wie, jak zabrać się za przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Oczywiście można mięso czerwone wymieniać w posiłkach na kurczaka i rybę. Jednak, jak kilka osób słusznie zauważyło w czasie dyskusji na temat nowego raportu, również nadmiar tych produktów nie musi być do końca bezpieczny. Grunt to umiar i urozmaicenie, czy chcemy, czy nie, część posiłków w naszych dietach i tak powinna pozostać wegetariańska. Od tego nie uciekniemy. Na szczęście mamy bardzo duży wybór sycących i smacznych dań. Poniżej kilka z nich.
Składniki:
1 szklanka makaronu pene, 300 g rukoli, kilkanaście pieczarek i pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, koperek, rozmaryn, bazylia.
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować.
2. Rukolę umyć rozdrobnić, pieczarki obrać i pokroić w kostkę, wszystko poddusić na oliwie.
3. Pomidorki pokroić na połówki.
4. Do pieczarek i rukoli dodać makaron, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać.
Składniki:
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki mąki pszennej jasnej, 90 g masła, 1 żółtko, 50 g wody.
nadzienie:
1/2 szklanka śmietanki kremówki 30%, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%, 2 jajka, 1 kulka sera mozzarella, 300 g szpinaku, 1 łyżka mąki pszennej, przyprawy.
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki.
2. Śmietanę, mąkę i przyprawy wymieszać, na koniec połączyć ze szpinakiem.
3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na naczynie, podpiec 10 min. w 180 st. C a następnie wypełnić farszem, na wierzch posypać mozzarellą.
4. Piec 20 min. w temperaturze 180 st. C.
Składniki:
1 szklanka białej fasoli, 1 cebula, 2 łyżki oleju, mały słoiczek przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, wędzona papryka, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, lubczyk, pieprz sól, 1/4 szklanki wody
Sposób wykonania:
1. Namoczoną fasolę ugotować, paprykę pokroić.
2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty.
3. Do cebuli dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać i dusić 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy, pęczek pietruszki, 1 jajo, 3 łyżki tartej bułki, kurkuma, 1 łyżka oleju rzepakowego,1 ząbek czosnku, sól i pieprz.
Sposób wykonania:
1. Soczewicę namoczyć i ugotować, ostudzić i zblendować.
2. Pietruszkę umyć i drobno posiekać.
2. Dodać resztę składników, wymieszać i uformować burgery.
3. Burgery ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
Zdjęcie pochodzi z: tomatoes and friends / Foter.com / CC BY
Komentarze
wie58
21 grudnia 2015, 22:35
Fajne przepisy.
Etarielle
15 listopada 2015, 23:10
kilka na pewno wypróbuję
encoreunefois
15 listopada 2015, 21:40
Poprawcie literówkę bo.... https://pl.wiktionary.org/wiki/pene :DD
justys199
11 listopada 2015, 20:51
Smaczna propozycja. Wprowadze w tygodniu 2 dni bez mięsa. Będzie zdrowo i smacznie:)
aska1277
11 listopada 2015, 17:39
tarta ze szpinakiem m pysznie brzmi
mineralka123
11 listopada 2015, 11:40
ja już od kilku miesięcy nie jem mięsa, ale wege nie jestem. Czuję się znacznie lepiej
jagoda0204
11 listopada 2015, 09:37
Mam nadzieję że portal wyjdzie naprzeciw wegetarianom i będzie można w końcu kupić dietę typowo wege!
_Pola_
10 listopada 2015, 14:05
Fasolka po bretońsku to wersja wegańska :)
Bleuets
10 listopada 2015, 13:54
Wegetarianką ani weganką nie jestem, ograniczyłam mięso i niektóre produkty, bo szkoda życia na faszerowanie się chemią i nastrzykiwanym mięchem :) Lepiej zjadać coś rzadziej, ale naprawdę dobrej jakości. No i fakt faktem, przepisy z artykułu pokazują, że bez mięsa nie znaczy nudno :) Wege to prawdziwa kopalnia inspiracji!