Panuje dość powszechne przekonanie, że zdrowe odżywianie jest drogie i czasochłonne. Są to jednak mity, które dość łatwo obalić. To, że zdrowe jedzenie nie musi być drogie udowodniła Karolina Łąkowska w artykule Obiad za 10 zł - 6 przepisów dietetyka. Natomiast poniżej kilka propozycji na obiady, które przygotowuje się błyskawicznie.

Halibut pieczony z suszonymi pomidorami z soczewicą i brokułami

Pieczony halibut
Halibut jest delikatny w smaku, a dodatek suszonych pomidorów nadaje niepowtarzalny aromat. Poza tym suszone pomidory to doskonałe źródło likopenu.

Składniki:

Halibut, filet - 120 g
Pomidory suszone - 2 sztuki
Oliwa z oliwek - łyżeczka
Soczewica czerwona - 50 g
Brokuły - 200 g
Jogurt naturalny - 75 ml
Czosnek - 1 ząbek
Cebula - 20 g
Pieprz
Papryka ostra
Oregano

Sposób przygotowania:

  1. Filet z ryby natrzyj oliwą oraz papryką i oregano
  2. Pomidory suszone posiekaj i ułóż na rybie
  3. Zawiń całość w folię do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia rozchyl folię
  4. Cebulę posiekaj i podduś na niewielkiej ilości wody. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą
  5. Brokuły podziel na mniejsze części i ugotuj na parze
  6. Z jogurtu, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotuj sos do polania brokułów

Pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowo-cynamonowym

naleśniki
Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Świetnie sprawdzą się na przykład gruszki lub brzoskwinie.