Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jakie są mity na temat McDonald'sa?
  • Dlaczego hamburgery w McDonald's się nie psują?
  • Czy warto jeść produkty z McDonalds?

Jakie są mity na temat McDonald'sa?

Każdy z nas chociaż raz widział lub słyszał o hamburgerach ze znanej sieci, które nie psuły się nawet miesiącami. McDonald's postanowił otworzyć drzwi swojej fabryki w USA (Fresno i Kalifornia) i umieścić tam kamery. Celem tej praktyki jest położenie kresu niechlubnym pogłoskom dotyczącym produktów tej sieci. Dodatkowo McDonald's na swojej stronie internetowej umieścił informację, jakoby wspomniany hamburger nie psuł się dzięki niskiej zawartości produktów o dużej ilości wody tj. pomidor. A to właśnie woda warunkuje rozwój pleśni - dodaje McDonald's. 

Dlaczego hamburgery w McDonald's się nie psują?

Rzeczywiście, nie same chemiczne konserwanty zapobiegają psuciu się żywności z McDonald's. Pomaga im ogromna zawartość tłuszczu w produktach - we frytkach może stanowić nawet 50 proc.! A to zmniejsza ilość wilgoci. Konserwuje je też kwasek cytrynowy i sól. Podobnie sprawa wygląda też w kotlecie wołowym - zawiera aż 54 proc. tłuszczu.

McDonald's
Przedsiębiorstwo McDonald's zostało założone przez braci McDonaldsów w 1940 roku. Pierwszy bar w Polsce został otworzony 17 czerwca 1992 roku w Warszawie. W dniu otwarcia pobito rekord świata w ilości zamówień (na tamten moment).

Larwy w skrzydełkach, ludzkie mięso w hamburgerach?

Podejrzanie długa trwałość produktu to nie jedyny problem sieci. Jedna z najstarszych rewelacji pochodząca z 1978 roku sugerowała stosowanie jako wypełniacza do mięsa - dżdżownic, kolejna informowała, że McDonald's jest największym odbiorcą krowich gałek ocznych. W ostatnich latach dość głośno było o incydentach z obecnością larw w skrzydełkach oraz kanapce z McDonald's. Świat w pewnym momencie obiegła również informacja o pochodzeniu mięsa na hamburgery od tworzonych w laboratorium mutantów. Jeszcze w tym roku mogliśmy natomiast usłyszeć, jakoby w produktach sieci odnaleziono ludzkie mięso!

Czy warto jeść produkty z McDonalds?

Plotki te oczywiście nie zostały potwierdzone, a sieć stanowczo zapewnia o wysokich standardach swoich produktów. McDonald's zdaje sobie sprawę z rosnącej konkurencji, chce zminimalizować straty pochodzące z szerzącej się niechlubnej opinii, rozwija asortyment, stara się "uzdrowić" menu dodając warzywa i surówki. Zachęca jednocześnie do wypowiadania się na portalach społecznościowych i zadawania pytań. Teraz jako jeden z głównych celów stawia 'potrzeby odbiorców'.

Tłumaczenie sieci jest delikatnie mówiąc płytkie. Z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy oczywiście włożyć między bajki doniesienia o ludzkim mięsie oraz mutantach w produktach McDonald's. Nie powinniśmy jednak spodziewać się, że kiedykolwiek staną się one zdrową, pełnowatrościową żywnością. To wysokoprzetworzony, pełen sztucznych dodatków, tłuszczu i soli fast - food. Pomyślmy o tym, kiedy usłyszymy kolejne, słodkie słowa z ust przedstawiciela sieci McDonald's.

A Wam zdarza się jeść produkty z McDonald's? Jeśli musicie zjeść na mieście to co wybieracie?

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: MIKI Yoshihito (´・ω・) / Foter / CC BY

Zdjęcie z treści pochodzi z: JeepersMedia / Foter / CC BY