- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Sosy nie są zalecane na diecie odchudzającej - do znudzenia powtarza większość dietetyków. Nie jest to jednak do końca prawda. Bardzo łatwo możesz przygotować niskim nakładem finansowym pyszne i dietetyczne sosy. Które sosy są dietetyczne? Jak zrobić niskokaloryczny sos? Który sos można jeść na diecie? Czy można jeść sosy na diecie?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
W diecie odchudzającej występuje zalecenie rezygnacji z sosów, ale tylko tych zawiesistych i tłustych. Nie ma najmniejszego powodu, aby jeść suchy ryż, makaron, czy kasze. Często podczas odchudzania te węglowodanowe dodatki wprawiają nas w obrzydzenie. Ja musiałam iść na kompromis - nie chciałam nawet myśleć, aby moje posiłki uwieńczał tłusty kaloryczny sos, z drugiej jednak strony mój mąż nie wyobrażał sobie jeść ryżu, czy kaszy 'na sucho'. Do swoich przepisów dodałam więc kilka prostych, niedrogich i dietetycznych sosów. Naprawdę są bardzo smaczne i ciekawe.
Składniki:
100 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, posiekany pęczek świeżego koperku lub koperek suszony, pieprz, sól
Sposób wykonania:
Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki połączyć, schłodzić. Jeśli dodamy dodatkowo drobno posiekany ogórek wyjdzie nam sos a'la Tzatziki. Idealny do ziemniaków oraz warzyw.
Składniki:
1 kartonik pomidorów krojonych, bazylia świeża lub suszona, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka kminku zmielonego, 1 łyżeczka balsamico, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Bazylie drobno posiekać, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, spożywać najlepiej na ciepło. Jest uniwersalny, pasuje do wielu dań.
Składniki: 100 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka tartego chrzanu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka oleju.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki pomieszać i według uznania podgrzać. Idealny do mięs, kasz i ziemniaków.
Składniki:
1 cebula, pęczek pietruszki, kilka zielonych oliwek, 2 łyżki balsamico, 3 łyżki oleju, 2 pomidory bez skórki.
Sposób wykonania:
Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i razem z cebulą oraz oliwkami siekamy w drobną kostkę. Pietruszkę rozdrabniamy, wszystkie składniki łączymy. W wersji na ciepło podgrzewamy i według uznania blendujemy. Świetny do mięs, kaszy i ryżu.
Składniki:
100 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka balsamico, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób wykonania: Wszystkie składniki mieszamy. Można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Idealny do kurczaka.
Smacznego!
Jakie są Wasze ulubione dietetyczne sosy?
Zdjęcie 1 z tekstu pochodzi z: Alice Henneman / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 z tekstu pochodzi z: tillwe / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 3 z tekstu pochodzi z: avlxyz / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 4 z tekstu pochodzi z: izzie_whizzie / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 5 z tekstu pochodzi z:Photo credit: Martin Burns / Foter / CC BY
Komentarze
milencia87
19 października 2014, 16:51
nic szczególnego te sosy
babciabasia3
17 października 2014, 19:20
Pycha.
fiodorowicz
17 października 2014, 18:14
trzeba zrobić i wypróbować . Nigdy nie robiłam sosów
SilaSprawcza
17 października 2014, 06:39
A skad to balsamico w tylu sosach, nawet tych na cieplo I tych kuchnia hinduska inspirowanych? Skladnik na pewno poprawia smak ale nie jest zdrowy....lepiej go zastapic sokiem z cytryny lub limonki
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
17 października 2014, 08:25
Dlaczego Pani uważa, że balsamico jest niezdrowe, zwłaszcza w tak małych ilościach?
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
21 października 2014, 06:52
http://vitalia.pl/artykul8445_Balsamico-ocet-idealny-na-odchudzanie-4-fakty.html Specjalnie dla Pani ;-) Pozdrawiam
SilaSprawcza
21 października 2014, 10:49
W zadnej z publikacji Pani autorstwa nie znalazlam rzetelnej informacji na temat przeciwskazan do stosowania bardzo popularnych ostanio w odchudzaniu octow. Spozywanie jakiegokolwiek rodzaju octu jest bezpieczne tylko dla ludzi, ktorzy sa absolutnie zdrowi. Ocet niszczy erytrocyty, podraznia sluzowke zoladka i jego spozywanie jest szczegolnie niewskazane w ciazy, w czasie karmienia, nawet najmniejszych schorzen zoladka i wielu innych. Ocet niekozystnie wplywa na zeby i jego dlugotrwale pozywanie moze wywolac hipokaliemię. Szczegolna ostroznosc przy spozywaniu octu powinni zachowac cukrzycy i osoby cierpiace na niskie cisnienie. Pozatym ten produkt ma swoja polska nazwe- ocet balsamiczny, kozystanie z obcych okreslen jest tym samym zbedne. Mam nadzieje, ze powyzsze informacje beda dla Pani przydatne i zacheca Pania do dalszych poszukiwan i rozwoju zawodowego opartego nie tylko na lekturze publikacji wlasnego autorstwa. Jestem wierna fanka Pani profesjonalizmu od czasu publikacji artykulu o wdziecznym tytule: "Rak trzustki to prawie pewna śmierć. Dieta Ci pomoże!". http://vitalia.pl/artykul7550_Rak-trzustki-to-prawie-pewna-smierc-dieta-ci-pomoze.html. Z niecierpliowscia czekam na kolejne naukowe opracowania Pani autorstwa.
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
21 października 2014, 13:19
Artykuł dotyczy działania octu balsamicznego, a nie wszystkich octów. Z przyjemnością poznam źródła, z których korzystała Pani komponując powyższy wpis.
SilaSprawcza
21 października 2014, 14:35
Ocet balsamiczny podobnie jak inne octy zawiera w swoim skladzie kwas octowy , ktortego pomimo wielu innych dobroczynnych walorow octu balsamicznego wiele osob nie powinno ze wzgledow zdrowotnych spozywac. Do rzetelnego artykulu na temat octu balsamicznego zabraklo w Pani publikacji analizy przeciwskazan i skutkow ubocznych tego produktu. To czy bedzie to Pani nazywac kompromitacja czy nie pozostawiam Pani wlasnemu wyborowi. Postaram sie podac zrodla o ktore Pani pyta. Niemniej, w przeciwienstwie do Pani Vitalia nie placi mi za publikacje informacji o tematyce dietetycznej, tak ze bede musiala to zrobic w wolnym czasie, ktorego w chwili obecnej nie mam zbyt duzo.
marii1955
16 października 2014, 23:05
Świetne przepisy , wypróbuję na pewno :)
takaja27
16 października 2014, 22:57
wyprobuje minimalnie 3 :)
chucky1990
16 października 2014, 15:44
domowy sos czosnkowy to niebo w gębie - zajadam sie nim od lat!
LunaLoca
16 października 2014, 13:46
Muszę spróbować :)
GrubiutkaPanda
16 października 2014, 12:49
A ja jeszcze polecam, aby do tego sosu jogurtowo - czosnkowego dodać rzeżuchę.... Jest przepyszny!
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
17 października 2014, 08:26
Świetny pomysł, wypróbuję :-)
Wiedzmowata
16 października 2014, 12:20
Fajne przepisy, muszę spróbować :-))