Ciągle jemy za mało roślin strączkowych. W krajach Europejskich spożywa się niecałe 3 kg strączków na osobę rocznie, dla porównania w Afryce i Ameryce południowej - około 10 kg. W Polsce stawiamy zdecydowanie na groch i fasolę, reszta jest traktowana marginalnie. A szkoda. 

Większość osób boi się roślin strączkowych, przez konieczność ich wcześniejszego, długiego namaczania. Ale i na to jest lekarstwo, nie wszystkie strączki trzeba moczyć. 

Dla przykładu wartościową i pyszną soczewicę czerwoną możemy przygotować natychmiast po powrocie ze sklepu. Naprawdę szybko można wyczarować z niej pyszne danie, dodatkowo jest bardzo zdrowa i pomaga w odchudzaniu. Soczewica zawiera sporo białka, błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. 100 g nieugotowanej soczewicy czerwonej ma 327 kcal, 25,5 g białka i aż 9 g blonnika pokarmowego. Z powodzeniem mogą ją spożywać też osoby na diecie bezglutenowej.

1. Zupa dla leniuchów

zupa z soczewicy

Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, oliwa z oliwek, 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, świeża bazylia, 1 ząbek czosnku, ulubione suszone przyprawy, 1 łyżka miodu, 0,5 litra wody lub bulion własnoręcznie przygotowany.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki poza bazylią gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Jemy z kleksem jogurtu naturalnego.

2. Sałatka z soczewicą i ryżem

Składniki: 100 g soczewicy czerwonej, 100 g ryżu brązowego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 80 g oliwek zielonych, 100 g jogurtu naturalnego, zioła suszone, sok z cytryny, pieprz, sól.

Sposób przygotowania: Soczewicę i ryż gotujemy do miękkości, studzimy. Pomidorki i oliwki kroimy na połówki, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jogurt, sok z cytryny i przyprawy.

3. Pasta z soczewicy

pasta z soczewicy

Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula posiekana w kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pęczek posiekanego koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz.

Sposób wykonania: Soczewicą gotujemy, łączymy z resztą składników i lekko blendujemy.

4. Pasztet z soczewicy

Składniki: 150 g czerwonej soczewicy, 4 marchewki, 1 mały seler, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka curry, imbir, kminek, sól, pieprz.

Sposób wykonania: Soczewicę gotujemy do miękkości, warzywa ścieramy na tarce i podduszamy z olejem na patelni. Wszystkie składniki po przestudzeniu dokładnie łączymy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 min. w temperaturze 180 st. C

Smacznego!

Zdjęcie 1 z tekstu pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 z tekstu pochodzi z: watashiwani / Foter / CC BY