- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Pomimo tego, że nie wymaga namaczania, jest zdrowa i pyszna, cały czas spychamy ją na boczny plan. Jeśli nie wiesz jak wykorzystać tę wybitną roślinę strączkową przetestuj nasze propozycje.
Ciągle jemy za mało roślin strączkowych. W krajach Europejskich spożywa się niecałe 3 kg strączków na osobę rocznie, dla porównania w Afryce i Ameryce południowej - około 10 kg. W Polsce stawiamy zdecydowanie na groch i fasolę, reszta jest traktowana marginalnie. A szkoda.
Większość osób boi się roślin strączkowych, przez konieczność ich wcześniejszego, długiego namaczania. Ale i na to jest lekarstwo, nie wszystkie strączki trzeba moczyć.
Dla przykładu wartościową i pyszną soczewicę czerwoną możemy przygotować natychmiast po powrocie ze sklepu. Naprawdę szybko można wyczarować z niej pyszne danie, dodatkowo jest bardzo zdrowa i pomaga w odchudzaniu. Soczewica zawiera sporo białka, błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. 100 g nieugotowanej soczewicy czerwonej ma 327 kcal, 25,5 g białka i aż 9 g blonnika pokarmowego. Z powodzeniem mogą ją spożywać też osoby na diecie bezglutenowej.
Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, oliwa z oliwek, 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, świeża bazylia, 1 ząbek czosnku, ulubione suszone przyprawy, 1 łyżka miodu, 0,5 litra wody lub bulion własnoręcznie przygotowany.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki poza bazylią gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Jemy z kleksem jogurtu naturalnego.
Składniki: 100 g soczewicy czerwonej, 100 g ryżu brązowego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 80 g oliwek zielonych, 100 g jogurtu naturalnego, zioła suszone, sok z cytryny, pieprz, sól.
Sposób przygotowania: Soczewicę i ryż gotujemy do miękkości, studzimy. Pomidorki i oliwki kroimy na połówki, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jogurt, sok z cytryny i przyprawy.
Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula posiekana w kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pęczek posiekanego koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz.
Sposób wykonania: Soczewicą gotujemy, łączymy z resztą składników i lekko blendujemy.
Składniki: 150 g czerwonej soczewicy, 4 marchewki, 1 mały seler, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka curry, imbir, kminek, sól, pieprz.
Sposób wykonania: Soczewicę gotujemy do miękkości, warzywa ścieramy na tarce i podduszamy z olejem na patelni. Wszystkie składniki po przestudzeniu dokładnie łączymy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 min. w temperaturze 180 st. C
Smacznego!
Zdjęcie 1 z tekstu pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 z tekstu pochodzi z: watashiwani / Foter / CC BY
Komentarze
wie58
14 grudnia 2016, 02:12
Spróbuję.
aniulewa
25 kwietnia 2015, 01:36
fajnie jakbyście jeszcze podali kaloryczność i tabelę wartości odżywczych gotowej potrawy albo chociażby ilość porcji danej potrawy!!! bo taka ilość to nie jest jedna porcja dla jednej osoby!!!
corall
12 grudnia 2014, 09:50
na pewno wypróbuję tę zupę dla leniuchów - zapowiada się smacznie :) tylko pewnie dorzucę do neij jeszcze ciecierzycę
milencia87
19 października 2014, 16:50
uwielbiam czerwoną soczewicę, zupa z niej idealnie rozgrzewa w chłodne dni
DARMAA
19 października 2014, 16:13
Czy soczewica jest rozdymająca?Szczerze mówiąc nigdy jej nie jadłam,pracuję do 18 i po pracy lubię zjeść zupę czy taka z soczewicy byłaby odpowiednia?
GabrielleVanDort
18 października 2014, 12:26
Muszę koniecznie wypróbować któryś przepis, zawsze się zastanawiałam jak to się je, z czym i co można z tego przygotować, ale nigdy nie pofatygowałam się, żeby to sprawdzić, bo myślałam, że z tą soczewicą jest za dużo roboty.
spelnioneMarzenie
18 października 2014, 10:03
ile trzeba gotowac taka soczewice do miekkosci ?
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
18 października 2014, 10:28
Około 20 minut.
spelnioneMarzenie
18 października 2014, 10:33
dziekuje :)
Wiedzmowata
18 października 2014, 09:50
Wszystkie przepisy są z czerwoną soczewicą, ciekawe, czy można zamiennie stosować zieloną soczewicę i też bez namaczania...
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
18 października 2014, 10:29
Tak, można, tylko zieloną lepiej jednak namoczyć.
Wiedzmowata
18 października 2014, 13:19
Dziękuję :-)
babciabasia3
18 października 2014, 09:30
Lubie dzięki Vitalii , wcześniej nie jadłam , a bajka o Kopciuszku ją reklamowała...
Emilka806
18 października 2014, 05:49
pierwszy raz soczewice jadłam bo miałam przepis stąd i była pyszna :)
MPLPD
17 października 2014, 20:42
Uwielbiam soczewicę, często robię z niej gulasz lub pikantną zupę - czasem z czerwonej, czasem z zielonej - każda ma swój urok. Przepisy z artykułu jak najbardziej do wykorzystania :)
breatheme
17 października 2014, 20:18
Pasztet z soczewicy uwielbiam, zupę również :) Pasty i sałatki nigdy nie robiłam, ale z chęcią spróbuję :)